Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Літературно-музичний вечір “Стрілецька та повстанська пісня”

14 жовтня в Україні відзначають не лише християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен була покровителькою козаків й усіх наступних збройних формувань, а й День українського козацтва. Започатковане Указом Президента України 1999 року, це свято має історичне значення й вшановує заслуги козацтва в утвердженні державності. Українська Повстанська Армія (УПА), яка постала в час Другої світової війни на землях Західної України, а саме 14 жовтня 1942 року як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації рідних земель, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку Святої Богородиці.

Вшановуючи захисників української державності, 15 жовтня 2013 року, у 71-у річницю створення УПА та післядень Покрови Пресвятої Богородиці, студенти факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка організували літературно-музичний вечір “Стрілецька та повстанська пісня”. Місцем проведення заходу стала глядацька зала Центру культури та дозвілля.

“Вчіться любити Україну”, – звернулася до молодих українців учасниця визвольних змагань, зв’язкова головного командувача УПА Романа Шухевича, відома громадська діячка та поетеса Ольга Ільків (“Роксоляна”, “О. Звіробій”). 92-річна “жива легенда”, багаторічний політв’язень радянських тюрем так настановляла студентство: “Ви маєте більше завдання, ніж ми свого часу. Мусите зберегти здобуту Україну… Сьогодні ж боротьба за Україну розгортається на інформаційному полі. Тепер наша зброя – Слово, яке вимагає особливої сили духу й до краю оголених нервів”.
Емоційно-проникливу, гостровідточену атмосферу вечора творили поетичні та пісенні твори часів діяльності ОУН-УПА, народні (стрілецькі) пісні, і що найважливіше, авторські пісні у виконанні студентів-журналістів. А вдало подані організаторами факти-замальовки з життя та героїчної боротьби “упівців” апелювали до розуму сучасників, привідкриваючи окремими штрихами панораму величної сторінки історії України.

За що і з ким боролася УПА? Хто і за що заклеймив повстанців “німецько-українськими націоналістами” та приписував УПА співпрацю з гестапівським Рейхом? Яка роль і який життєвий шлях судився Р. Шухевичу, С. Бандері, Н. Хасевичу та іншим визначним постатям воїнів-командирів? З відповіддю на ці та багато інших питань ведучі ознайомили гостей вечора. Відтак не оминули увагою, окрім військової діяльності УПА, і культурницьку, державобудівну, навівши цікаві факти, як-от створення повстанцями органів місцевого самоврядування та свого уряду, проведення 21-22 листопада 1943 року першої конференції Поневолених Народів Східної Європи й Азії.

Насамкінець вдалою інсценізацією зустрічі двох поколінь в образі воїнів-повстанців і сучасних вояків української армії журналісти підсумували значення цієї героїчної сторінки в історії нашої країни. Пам’ять “тих, хто поліг на полі бою з німецькими та більшовицькими окупантами, загинув у катівнях НКВС і гестапо за волю й незалежність України, так і не відчувши повноти життя, недокохавши, недоспівавши наших чарівних пісень”, присутні вшанували хвилиною мовчання.

У виконанні талановитого львівського естрадного співака, лауреата І ступеня X Міжнародного фестивалю конкурсу української пісні “Золоті Трембіти” Ореста Цимбали пролунало легендарне, популярне серед “упівців” “Повстанське танго” – авторська пісня Ольги Ільків. Вечір закінчився спільним виконанням пісні “Ой у лузі червона калина”.

Пройшли роки, Україна стала вільною, незалежною державою і знову має регулярну армію, яка присягає їй на вірність, клянеться її захищати. Віриться, що мрію героїв-повстанців ніхто не знівелює, якщо молоде покоління сьогодні говорить: “Ми низько схиляємо голови перед священним подвигом УПА. Збережемо й примножимо славу героїв УПА. Нехай і для нас, теперішніх захисників України, будуть святими слова українських повстанців:
Батьківщині будь вірним до загину,
Нам Україна вища понад усе”.

Олена КАРАБЧУК
Фото Олега ВІВЧАРИКА