Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Досягнення наукових шкіл хімічного факультету

Демонстраційний експеримент на лекції з неорганічної хімії професора Романа Гладишевського.

На хімічному факультеті діє дві наукові школи “Кристалохімія інтерметалічних сполук” та “Фізико-хімія полімерів”. Окрім того, на кафедрах аналітичної та органічної хімії сформувались відповідні наукові напрями.
Вагомість досягнень наукової школи “Кристалохімія інтерметалічних сполук” підтверджує те, що останніми роками шестеро науковців були відзначені Державною премією України в галузі науки і техніки: професори Гладишевський Р.Є., Каличак Я.М., Котур Б.Я., Павлюк В.В., доц. Заремба В.І., пров. наук. співроб. Стадник Ю.В. у складі творчого колективу за цикл праць “Інтерметаліди, гідриди та оксиди як основа нових енергоощадних матеріалів” отримали Державну премію України в галузі науки і техніки за 2008 рік, а професор Мар’ян Миськів – лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки за 2007 р. у складі авторів колективної праці “Координаційна хімія супрамолекулярних сполук”.
?Публікація наукових статей у виданнях з переліку Інституту наукової інформації, м. Філадельфія (ISI): у 2010 році таких статей було 85 з 201, у 2009 р.– 66 з 174, у 2008 р.– 80 з 213.
?Виступи з доповідями на конференціях, у тому числі міжнародних: у 2011 році науковці факультету опублікували 275 тез доповідей, з яких 179 міжнародних, у 2009 р.– 179, з них 70 міжнародних, у 2008 р.– 151, з них 130 міжнародних.
?Отримання патентів на винаходи та корисні моделі: у 2010 році співробітники факультету отримали 16 патентів, у 2009 р.– 10, у 2008 р.– 4.
?Виконання міжнародних наукових проектів: щороку таких проектів виконується 5-6 з різних джерел фінансування: це МОНМС, міжнародний центр дифракційних даних ICDD, міжнародний фонд INTAS та інші.

Лабораторний практикум з аналітичної хімії проводить зі студентами другого курсу Ігор Пацай, доцент кафедри аналітичної хімії, заступник декана з навчально-методичної роботи

Лабораторний практикум з аналітичної хімії проводить зі студентами другого курсу Ігор Пацай, доцент кафедри аналітичної хімії, заступник декана з навчально-методичної роботи

Велика кількість пуб­лі­ка­цій у міжнародних виданнях підштовхнула до започаткування міжнародного журналу на кафедрі неорганічної хімії. З 2008 р. уже вийшло 12 номерів журналу “Chemistry of Metals and Alloys” (“Хімія металів та сплавів”), в якому друкуються статті не лише науковців факультету, але й учених наукових осередків країн з цілого світу. Поряд із тим суттєвим є й перелік іноземних видань із високим імпакт фактором, де друкуються науковці факультету: “Journal of Solid State Chemistry”, “Chemistry of Heterocyclic Compdounds”, “Intermetallics”, “Electrochimica Acta”, “Zeitschrift fur anorganische und allgemeine Chemie”, “Polyhedron”, “Kinetics and Catalysis” та багато інших.
На факультеті відбуваються конференцій, серед яких особливо слід відзначити Міжнародну конференцію з кристалохімії інтерметалічних сполук (International Conference on Crystal Chemistry of Intermetallic Compounds). З 30 травня по 2 червня 2010 року відбулася уже ХІ така конференція. У її роботі взяли участь 181 кристалохімік із відомих наукових центрів 16 країн: України (113), Австрії (1), Азербайджану (4), Білорусі (1), Італії (1), Німеччини (14), Польщі (7), Португалії (1), Росії (23), США (2), Таджикистану (4), Тунісу (1), Франції (5), Швейцарії (2), Швеції (1), Японії (1). Україна була представлена науковцями Львівського, Київського, Чернівецького, Ужгородського, Волинського університетів, Національного університету “Львівська політехніка”, Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”, Українського національного лісотехнічного університету, Донбаської державної машинобудівної академії, а також інститутами НАН України: загальної та неорганічної хімії, металофізики, проблем матеріалознавства, фізико-механічного, фізико-хімічного. Провідні вчені світу в галузі кристалохімії виголосили 16 пленарних лекцій. Також було зроблено 19 усних і 111 стендових доповідей, які охоплювали наукові секції: діаграми стану, кристалічні структури, фізичні властивості, кристалохімічні особливості сполук та бази структурних даних. Матеріали конференції опубліковані у збірнику тез і також будуть опубліковані в журналі Chemistry of Metals and Alloys.
Окрім конференцій, на факультеті відбуваються й інші наукові заходи, зокрема IV Українська конференція “Домбровські хімічні читання 2010” (17–20 травня 2010 р.), ІІ Науково-практичний семінар студентів, аспірантів і молодих учених “Прикладні аспекти електрохімічного аналізу” (3-5 жовтня 2010 р.), Школа молодих науковців “Дифракційні методи визначення будови речовини” (4-6 травня 2011 р.) та інші.

Професор Ярослав Каличак,
декан хімічного факультету
Фото Олександра Лавриновича

Студенти хімічного факультету регулярно стають переможцями та призерами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт: у 2011 році студент Бригас Андрій отримав диплом ІІІ ступеня, у 2010 році студентка Шийка Ольга стала переможцем, а Самсонова Ірина відзначена дипломом ІІ ступеня; у 2009 році студент Савка Роман отримав диплом І ступеня; у 2008 році відразу троє студентів Харчук Роман, Потопник Михайло та Крупак Андрій отримали дипломи І ступеня. Поряд з тим необхідно відзначити студента Нещадіна Андрія, який в 2011 році виборов золоту медаль на міжнародній студентській олімпіаді з хімії, що відбулась у м. Тегеран (Іран).

Наукова конференція “ Львівські хімічні читання -2011”
На хімічному факультеті з 29 травня до 1 червня 2011 року в рамках святкування 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась традиційна, вже тринадцята за рахунком, наукова конференція “Львівські хімічні читання – 2011”. Конференція організована Львівським університетом з нагоди міжнародного року хімії. Слід відзначити, що з 1989 року, коли відбулась перша конференція, число доповідей і повідомлень зросло в десятки разів, а конференція з всеукраїнської перетворилася в міжнародну.

Категорія: №7, жовтень 2011 р.