Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університетська шевченкіана

І день іде, і ніч іде.
І голову схопивши в руки,
Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки!

У березневі дні Львівський національний університет імені Івана Франка традиційно вшановує пам’ять Великого Кобзаря. Цьогорічне святкування в Актовій залі Університету відкрила урочиста академія “Апостол нації”, присвячена 197-й річниці від дня народження Тараса Шевченка. Піднесено-врочисту атмосферу заходу створили гармонійне поєднання музичних композицій у виконанні Народної капели бандуристок “Зоряниця” (керівник – Зеновія Сичак), майстерного виконання пісенних творів Народним дівочим хором “Ліра” (керівник – Оксана Мельничук) та невмирущих поезій Тараса Шевченка, які декламували ведучі вечора – студенти нашого Університету. Художнє читання поезій Кобзаря зворушувало всіх присутніх, наповнювало Актову залу силою слова, енергією духу та невичерпною любов’ю великого українського Генія – Тараса Шевченка.
Про життєтворчість та актуальність Шевченкового слова говорив у своїй доповіді директор Інституту франкознавства Святослав Пилипчук. “Шевченко ж “непорочними устами” нам проповідував “святую правду”, не мовчав, а впевнено і тихо мовив до відкритих сердець. І досі над Україною бринить зболений неволею спів вільної душі Тараса. Прислухаймося ж до нього”, – закликав науковець.
У рамках вшанування пам’яті Тараса Шевченка на факультетах відбулася низка заходів (відкриті лекції, круглі столи, вечори та конкурси), які всебічно охоплювали зацікавлення творчістю поета. Зокрема, на філологічному факультеті оголошено конкурс молодої поезії “Шевченкова весна” для юних поетів віком від 16 до 20 років, які зможуть через поетичне слово виявити свою повагу до поета та рідної мови. Переможців конкурсу оголосять у квітні 2011 року.
На історичному факультеті провели “круглий стіл” за участю студентів І – ІІ курсів, магістрантів і порадників, на якому обговорювали нові напрями дослідження життя і творчості Тараса Шевченка, декламували його твори.
“І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь”, – заповідав Великий Українець Тарас Шевченко. На підготовчому відділені факультету доуніверситетської підготовки студенти-іноземці, які почали вивчати українську мову лише кілька місяців тому, читали поезію Кобзаря спільно зі студентами факультету культури і мистецтв. Особливу увагу художнім читанням поезії привернули студенти з Китаю. Вразив присутніх і виступ французької студентки Жюстін Донч.
На біологічному факультеті 10 березня відбувся конкурс української вишивки. “Читаємо Кобзар” – акція, яку провів Студентський уряд та Студентський профком, упродовж дня у фойє головного корпусу Університету лунали декламації Шевченкових поезій.
На багатьох факультетах проводили відкриті лекції. Зокрема, для учнів старших класів лекцію про актуальні питання шевченкознавства прочитав у Класичній гімназії при ЛНУ ім. Івана Франка професор кафедри української літератури імені академіка М. Возняка Андрій Скоць; “Т. Шевченко і сучасність” – тема лекції, яку слухали на факультеті студенти-журналісти; на питання “Якою мовою листувався Великий Кобзар” відповідав у своїй лекції Міхаель Мозер, яку він читав 15 березня у конференц-залі філологічного факультету для мовознавців, славістів і всіх зацікавлених. Пісенно-поетичний вечір “Зоре моя вечірняя, зійди над горою” відбувся 16 березня на факультеті іноземних мов. 17 березня на факультеті електроніки під гаслом “Поховайте та вставайте, кайдани порвіте” – вечір вшанування пам’яті Тараса Шевченка у 150-ті роковини з дня смерті Поета й перепоховання його праху в Україні. У дійстві взяли участь студенти факультету електроніки, фізичного факультету та Природничого коледжу, Народна капела бандуристок “Зоряниця” та Народний дівочий хор “Ліра”. На хімічному факультеті 22 березня організовано літературний вечір на тему “Вшанування жінки” за творами Т. Шевченка та інших українських письменників. Окрім того, на геологічному та фізичному факультетах, факультеті електроніки та в Природничому коледжі низкою урочистостей також відзначили 197-му річницю від дня народження Тараса Шевченка. 
Студентський театр факультету іноземних мов “Акрополіс” підготував однойменну виставу за твором Т. Шевченка “Назар Стодоля”.
Лейтмотивом заходів можна вважати поетичні рядки, які прочитав один із ведучих на урочистій академії: “Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть, / І вас вже не поставлять на коліна”.

Підготувала Анастасія Коник