Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Екслібриси Наукової бібліотеки

У головному читальному залі Наукової бібліотеки Університету 3 жовтня 2013 року відбулася  презентація  видання “Екслібриси Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка”.  Екслібрис, або власницький знак книголюба, емблема його бібліотеки, дає можливість досліджувати, вивчати історію формування книгозбірні нашого Університету. У книзі представлено хронологію відібраних екслібрисів, що охоплює період тривалістю понад 300 років,  ґенезу та поширення різних технік графіки, етичні вподобання людей певних епох; серед них – власницькі знаки відомих діячів культури та мистецтва, титулованих осіб і відомих політичних діячів, колекціонерів, меценатів, учених і дослідників,  викладачів Львівського, Ягеллонського та Варшавського університетів.

Директор Наукової бібліотеки Василь Кметь, який є редактором презентованого видання, привітав присутніх і коротко розповів про шлях від ідеї видання каталогу екслібрисів до її втілення в ошатну книгу. На переконання Василя Кметя, дискусії та пошуки шляхів і моделей виконання стали запорукою якості видання, а також підставою для налагодження співпраці з колегами інших установ, які допомагали, консультували та сприяли в процесі пошуку й ідентифікації необхідної інформації. Також Василь Федорович висловив сподівання, що семінар-презентація буде багатим на враження і запросив до слова автора-упорядника видання  Наталію Кіт-Копистянську.

Працівник відділу рідкісної книги Наталія Кіт-Копистянська розповіла про історію екслібриса, який є не лише охоронним знаком на книзі, а й дзеркалом внутрішнього світу власника, на замовлення якого його виготовляли. Авторка розповіла детальніше про книгу, в якій відтворено понад 50 екслібрисів, що зберігаються в одній колекції Наукової бібліотеки. Наталія Кіт-Копистянська подякувала всім, хто своєю допомогою, порадою та підтримкою спричинився до виходу у світ видання.

Свою думку про видання висловив і рецензент книги, проректор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців, який розглянув екслібрис у трьох вимірах: бібліотекознавчому, культурно-антропологічному та мистецтвознавчому. Роман Яців відзначив цікавий спосіб, майстерність і комплексний характер трактування авторкою кожної пам’ятки.

Директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник зауважив, що саме завдяки екслібрису, а точніше розпізнаній даті на ньому, бібліотека відсвяткувала свій 400-ий ювілей. Презентована книга, на переконання Івана Сварника, є взірцем видання наукових праць, до якого повинен прагнути кожен бібліотекар. Також Іван Іванович підняв питання щодо проблеми транслітерації прізвищ українською мовою.

Під час презентації Василь Кметь розповів і про численні консультації з філологами щодо питань транслітерації прізвищ, адже фіксація іншомовних імен і прізвищ насправді є серйозною проблемою, яка потребує відповідної уваги та ширшої співпраці з філологами.

Науковий працівник  Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського НАН України Андрій Федонюк зауважив, що вже встиг не лише прочитати книгу, а й розрекламувати її серед своїх колег-істориків у Львові, Києві й Острозі. Він також зазначив, що екслібриси є цікавим джерелом дослідження історії, і щиро привітав колектив із презентованим виданням.

Анастасія КОНИК
Фото автора