Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Карпати: красиві та небезпечні

Скільки розповідей можна почути від друзів і знайомих про те, які мальовничі наші Карпати і як там красиво. Особливо взимку… Засніжені ялинки, яскраве блакитне небо, чисте повітря та неймовірне відчуття єднання з природою. Зимові Карпати справді варті уваги.
Проте слід пам’ятати, що будь-які гори взимку надзвичайно небезпечні. Щороку ми з газет і телебачення дізнаємося про смерть туристів. Зазвичай, один – два випадки щорічно. Жертвою такого випадку може стати кожен, а враховуючи, що пішохідний туризм дедалі більше набуває популярності серед молоді, варто знати, на що звертати увагу, готуючись до поїздки, а також – що робити в непередбачуваних ситуаціях. Оскільки надворі зима, то говоритимемо про зимові вилазки до таких близьких і надзвичайно красивих гір.
Отже, насамперед варто звернути увагу на взуття. Воно має бути зручним, достатньо вільним, щоб можна було одягнути хоча б дві пари товстих шкарпеток. Не варто брати черевики з утепленням на зразок цигейки, оскільки шерсть швидко набирає вологу і потім ноги мерзнутимуть. Також жодних каблуків, чобіт чи черевиків на платформі. В ідеалі потрібно мати високі (для фіксації гомілковостопного суглоба) туристичні черевики з мембраною, з хорошою підошвою і на розмір більші. Також слід перевірити, чи шнурівка черевиків починається достатньо низько, щоб коли черевики замерзнуть, їх усе одно можна було взути.
Дуже корисно мати бахіли, щоб сніг у черевики не насипався. Щобільше, коли їх немає, то під час ходи в глибокому снігу легко підморозити гомілки.
Наступний, обов’язковий елемент для походу в гори – теплі шапка та рукавиці. Рукавиці найкраще такі, щоб не продувалися. Коли сильний мороз чи вітер, треба постійно стежити за пальцями, носом та щоками. Якщо кінцівки біліють чи ви перестаєте їх відчувати, не лякайтеся, просто розітріть, щоб відновити кровообіг, або попросіть це зробити ближнього.
До речі, варто пам’ятати, що на висоті набагато холодніше, і на кожні 100 метрів підйому температура нижчає на 1 градус. Тобто одягатися потрібно досить тепло.
Рекомендують замість однієї теплої речі брати декілька легших, щоб можна було вдягнути їх одна на одну й під час ходи легко регулювати температуру тіла. Ви не повинні перегріватися, але й занадто холодно вам теж не має бути. Тому можна йти легко одягненим, а коли зупиняєтеся на привал, варто мати щось тепле напохваті, щоб одразу накинути на себе.
Тепер щодо нестандартних ситуацій у горах. Насамперед, ще перед поїздкою варто дізнатися телефонні номери контрольно-рятувальної служби Львова та району, до якого мандруєте. Ну а далі все у ваших руках. І варто пам’ятати, що безвихідних ситуацій не існує.
Що робити, коли заблукали? Є старе, перевірене часом правило. Якщо не знаєте, де ви є і куди далі йти, рухайтеся вниз. Тоді вийдете до потоку, котрий виведе вас до річки. А річка обов’язково приведе або до дороги, або до селища. Карпати – район густонаселений, тому це просте правило обов’язково допоможе. Загалом в екстремальній ситуації найголовніше не екіпірованість і навички, а винахідливість та сильний дух.
А щоб підтримувати силу духу на належному рівні, необхідно постійно рухатися й ухвалювати якісь рішення. Пам’ятайте, що ухвалене помилкове рішення набагато краще, ніж відсутність рішення. Рух і постійна зайнятість не даватимуть знизитися вашому моральному духові навіть у найважчих ситуаціях.
Зрештою, варто пам’ятати, що екстрім, звісно, – класно, та завжди зважайте на власні сили. І дотримуйтеся елементарних правил безпеки. Чимало людей загинуло в горах саме через завищену оцінку власних сил та занижену оцінку небезпеки. Тому спеціально створювати собі труднощі не варто.
Тверезого вам мислення і міцного духу.

Олег Гордійчук
Фото автора

Категорія: №2, лютий 2011 р.