Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Моделюємо, керуємо, святкуємо…

Щороку на початку жовтня в корпусі економічного факультету Франкового університету панує дивне пожвавлення: у сонячний день студенти ходять із парасолями чи прикрашають себе новорічним дощиком, викладачі переодягаються у спортивну форму та йдуть грати у футбол зі студентами, беруть участь у наукових квестах. Ці незвичні події спричинені святкуванням Дня кібернетика, який організовує і святкує вся кібернетична спільнота Університету.

Хто ж такі ці кібернетики? Яку науку освоюють і творять вони? Певною мірою можуть дати відповідь на ці запитання зокрема учасники цьогорічного наукового конкурсу (квесту) “Мовою малюнка”.

У перекладі з грецької – мистецтво керманича, наука про управління в різних системах: технічних, біологічних, соціальних. Вперше термін кібернетика для опису управління в загальному розумінні вжив давньогрецький філософ Платон. Інше означення дав український учений Віктор Глушков. Він трактував кібернетику як науку про загальні закони одержання, зберігання, передавання й перетворення інформації у складних системах управління.

Кібернетика як наука виникла в 40-х роках ХХ століття. 1948 року з’явилася перша праця, присвячена питанням кібернетики – “Кібернетика, або управління і зв’язок у тварині й машині”. Автор її – відомий американський учений Норберт Вінер. А економічна кібернетика – це галузь науки, що виникла на стику математики з економікою й охоплює такі напрями: математичне програмування, дослідження операцій, економіко-математичне моделювання, економетрію, математичну економіку й інші.
Студенти Університету також вивчають економічну кібернетику – науковий напрям, що розробляє й використовує ідеї та методи кібернетики для управління економічними системами.

“Кібернетики – це еліта економічного факультету”, – каже завідувач кафедри економічної кібернетики, професор, доктор економічних наук Володимир Вовк. Він переконаний, що спеціальність обирають лише амбітні, упевнені в собі та своїх знаннях молоді люди, яких не лякає ні сам термін економічної кібернетики, ні складні математичні дисципліни, які вони вивчатимуть.

Традиція святкування Дня кібернетика на економічному факультеті триває вже понад 40 років. І хтось може подумати, що студенти та викладачі, причетні до такої серйозної науки, святкують його тільки на наукових конференціях чи семінарах. Звичайно, науки у святкуванні є багато, але вона цього дня стає популярною, цікавою, дотепною і навіть смішною. І за традицією триває свято не один день, бо щороку в його рамках проходить турнір із міні-футболу (до слова, майже завжди призерами змагань є викладачі), наукові конкурси та квести, конкурс відео, КВК тощо. Завершується святкування в нічному клубі (і викладачі теж не оминають нагоди потанцювати).

Цього року в турнірі з міні-футболу брали участь 8 команд. До речі, до змагань доєдналися команди студентів спеціальності міжнародної економіки економічного факультету та кібернетики Львівського інституту банківської справи. Перше місце виборола команда ІІ курсу, за що отримала дуже цікавий і смачний приз, друге – студенти четвертого курсу, а третє – команда викладачів.

Особливий ажіотаж цього року викликав квест. Його завдання готували студенти V курсу під керівництвом доцента кафедри економічної кібернетики Лариси Зомчак. Найважче було втримати все в таємниці, його учасники навіть придумали шифр у розмовах. Завдань було багато, скажімо, вмовити перехожого вдихнути гель із кульки і сказати: “Вітаю із Днем кібернетика!”, зіграти в дартц біля гарнізонного храму Петра і Павла, що був зашифрований п’ятигривневою купюрою, чи в скрабл у кав’ярні “Штука”.

КВК – кульмінація свята, адже це єдиний день у році, коли студенти можуть відкрито та ще й зі сцени жартувати та кепкувати з викладачів, не боячись наслідків. Перше місце цього року у впертій боротьбі виборола команда четвертого курсу.

Через рік Ви, молодші колеги-студенти та викладачі, знову зберетесь на святкування. А ми, випускники, ймовірно доєднаємося вже, можливо, як спонсори. І вірю, що свято буде не менш веселим, дотепним і цікавим, бо саме такою і є наша КІБЕРНЕТИКА!

Анастасія ФЕДЕЧКО,
студентка V курсу економічного факультету