Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Від ідеального до реального…

З 26 по 27 вересня 2013 року на хімічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась III Школа молодих науковців “Дифракційні методи: від ідеальної до реальної структури”, організована кафедрою неорганічної хімії.

Метою цьогорічної Школи було не тільки ознайомити молодих науковців з основами дифракційних методів аналізу та сучасними приладами для дослідження та синтезу, але й продемонструвати відмінність між ідеальними та реальними кристалічними структурами. Ініціаторами проведення цих заходів уже втретє виступає кафедра неорганічної хімії Львівського національного університету імені Івана Франка, на базі якої вже понад 60 років існує потужна кристалохімічна школа, у рамках якої працювали ще такі метри науки: Є. Черкашин, П. Крип’якевич,

О. Заречнюк, Ю. Кузьма, О. Бодак, Р. Сколоздра та, звичайно, Є. Гладишевський, який відійшов від нас лише рік тому. Співорганізаторами також виступили Західний науковий центр НАН України, а також Комітет кристалографів України. Спонсором виступив Міжнародний центр дифракційних даних (ICDD, США).

У роботі III Школи молодих науковців “Дифракційні методи: від ідеальної до реальної структури” взяли участь 32 учасники з різних міст України та Польщі: Київ, Дніпропетровськ, Луцьк, Одеса, Ужгород, Харків, Чернівці, Вроцлав та Львів представляли 9 університетів, 1 академію, 6 інститутів НАН України, та Інституту Польської АН – всього 17 установ, зокрема й студенти та аспіранти Львівського національного університету імені Івана Франка.

Цьогоріч заняття школи тривали два дні, у межах яких було прочитано 4 лекції та проведено 3 практичні заняття. Відкрив III Школу молодих науковців “Дифракційні методи: від ідеальної до реальної структури” член-кореспондент НАН України, професор, завідувач кафедри неорга­нічної хімії Роман Гладишевський, який і прочитав першу лекцію “Від ідеальної до реальної кристалічної структури”. Далі з учасниками поділились досвідом професор Петро Завалій (University of Maryland, США) з лекцією “Практичні аспекти аналізу кристалічної структури з використанням методу Рітвельда” та професор Ярослав Філінчук (Université catholique de Louvain, Бельгія). Темою його доповіді була: “Порошкова дифракція в умовах низьких/високих температур, тиску, реакцій з газами та ін.”. Також учасники могли відвідати одне з трьох практичних занять, а саме: “Рентгенівський дифракційний метод полікристалу. Фазовий аналіз” (провів старший науковий співробітник Павло Демченко), “Уточнення кристалічної структури методом Рітвельда” (старший науковий співробітник Ярослав Токайчук) та “Визначення модульованої/композитної структури (провідний науковий співробітник Лев Аксельруд). Перший день у Школі закінчився товариською вечерею, де учасники змогли ближче познайомитись, обмінятись досвідом і переглянути пізнавальний фільм про Львів.

Другий день навчання розпочався з лекції професора Лева Аксельруда (Львівський національний університет імені Івана Франка) на тему: “Модульовані та композитні структури”, яка й була завершальною. Пізніше учасники Школи відвідали по два практичних заняття, де вони здобули практичні навички дослідження, визначення й уточнення ідеальної та реальної кристалічної структури сполук.

Закриття III Школи молодих науковців “Дифракційні методи: від ідеальної до реальної структури” відбулось 27 вересня, де учасники, які відвідали всі лекційні та практичні заняття, отримали сертифікат про участь у Школі. За словами голови оргкомітету Романа Гладишевського, ця Школа не є останньою, а наступна така зустріч відбудеться через рік.

Віталія ФЕДИНА,
аспірантка кафедри
неорганічної хімії