Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

ХIV Міжнародний сорабістичний семінар

Традиційно організаторами ХІV Між­народ­ного сорабістичного семінару “Сорабістика: сучасність і перспективи”, відкриття якого відбулося 4 жовтня 2013 року в конференц-залі філологічного факультету, є кафедра слов’янської філології Львівського національного університету імені Івана Франка у співпраці з кафедрою слов’янської філології Сербського інституту у Будишині (Німеччина). Цьогорічний семінар присвячений 90-літтю від дня народження професора К. Трофимовича. Проведений у жовтні 1984 р. на кафедрі слов’янської філології науковий семінар згодом переріс в авторитетний форум, що згуртував навколо себе вчених-сорабістів із різних країн (України, Німеччини, Польщі, Чехії, Білорусі та Росії) і став важливим осередком розвитку сорабістики як в Україні, так і за її межами.

“У нашому Університеті сформована школа сорабістичних досліджень, яка успішно функціонує і гуртує навколо себе молодих дослідників”,–звернувся до учасників семінару проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Кирилич. Він переконаний, що наукові дослідження, які здійснюють наші вчені, мають “переливи з двох джерел” – філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка та Сербського інституту в Будишині. Володимир Кирилич висловив вдячність Сербському інституту за допомогу й підтримку студентів та науковців Університету завдяки існуючим стипендіям і грантам. Адже “якщо у школі немає молоді, то важко говорити про майбутнє”, – вважає проректор.

Директор Сербського інституту в Будишині, професор Дітріх Шольце подякував своїм львівським колегам за ініціативу проведення семінару та поділився спогадами про організацію перших конференцій, які згодом трансформувалися в семінар, що стало початком заснування сорабістики у Львівському університеті. Доктор Діт­ріх Шольце відзначив, що цей науковий захід є не лише міжнародним, а й міждисциплінарним. Директор Інституту висловив сподівання на подальшу співпрацю двох науково-освітніх інституцій, які вже мають добрі спільні традиції дослідження різних аспектів духовного життя Лужиці, зв’язків її культури з культурою інших слов’янських народів.

Модератор заходу, завідувач кафедри слов’янської філології Надія Лобур зауважила, що “понад 28-річна традиція культурних і наукових контактів із провідними європейськими освітніми установами узаконена угодами”. Акт урочистого підписання угоди здійснили директор Сербського інституту, професор Дітріх Шольце та проректор Львівського університету Володимир Кирилич.

Від імені Українського товариства приятелів сербо-лужицької культури привітав присутніх із “цією знаменною науковою подією” випускник кафедри слов’янської філології, поет і перекладач, старший науковий співробітник Вінницького краєзнавчого музею Григір  Мовчанюк, який поділився спогадами про свого наставника – ученого-славіста, професора Костянтина Трофимовича.

“Символічно, що ми сьогодні говоримо про ювілеї. Люди звикли вимірювати простір милями, кілометрами, а час – ювілеями”, – розпочав свій виступ декан філологічного факультету, професор Ярослав Гарасим. Ярослав Іванович подякував організаторам за можливість обміну думками про минуле й майбутнє двох народів, адже факт підписання угоди є запорукою того, що сорабістичні семінари та  дослідження проводитимуться й надалі”.

Тетяна ШЕМБЕРКО
Фото Анастасії КОНИК