Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

60-річчя кафедри диференціальних рівнянь

18 жовтня 2013 року в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась наукова конференція, присвячена 60-річчю кафедри диференціальних рівнянь, у якій взяли участь учені – творці майбутнього математичної науки.

Вступним словом відкрив конференцію завідувач кафедри диференціальних рівнянь, доктор фізико-математичних наук, професор Микола Іванчов, який розповів про історію заснування та розвитку кафедри, а також про наукові здобутки видатного українського математика, засновника кафедри Ярослава Лопатинського. “Той науковий поштовх, який здійснив Ярослав Лопатинський, сприяв розвитку напрямів, пов’язаних із розв’язанням задач у просторах узагальнених функцій, з еліптичними рівняннями, оберненими задачами. Наші вихованці продовжують працювати в тих напрямах і підсилюють інші кафед­ри Львівського університету. Станом на сьогодні кафедра оптимізувала свій склад, розвивається та зростає якісно й кількісно”, – зазначив Микола Іванчов.

З вітальним словом звернувся до присутніх декан механіко-математичного факультету, професор Михайло Зарічний, який порівняв склад кафедри зі “сузір’ям, котре складається із зір різної величини, але які разом світять на зоряному небі факультету. Зараз на факультеті функціонує 10 таких “сузір’їв” – 10 кафедр – а це немало! Вони охоплюють усі напрями сучасної математичної науки, незважаючи на те, що вона розвивається надзвичайно стрімко та різнобічно”. Михайло Михайлович зазначив, що ставить кафедру диференціальних рівнянь на чільне місце за результатами іміджевої роботи викладацького складу, адже “вже кілька років поспіль випускники стверджують, що саме ця кафедра демонструє: вимогливість може гармоніювати з доброзичливістю”.

Подякував за чудову можливість взяти участь в “уже сімейному святі кафедри” директор Інституту металофізики НАН України, академік, професор Орест Івасишин, зауваживши, що “особливо подивований великою кількістю молодих аспірантів кафед­ри”. Орест Михайлович поділився з присутніми теплими словами: “Я щасливий і надалі спілкуватися з провідними представниками львівської математичної школи”. Професор побажав представникам кафедри диференціальних рівнянь “не загубити запал до розвитку та популяризації науки, до збагачення теорії фундаментальними результатами”.

Спілкування науковців під час таких конференцій і симпозіумів відіграє значну роль не лише у професійному житті, а й у педагогічній і творчій праці та подякував за те, що “з цього академічного спілкування виніс дух людяності та високої поваги до здобутків інших”,– наголосив член-кореспондент Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор Богдан Пташник.

Додамо, що кафедра диференціальних рівнянь активно співпрацює з українськими й закордонними науковими інституціями, а результати роботи її вихованців і визнаних учених високо поціновані в математичному світі.

Марія ПИЛИП
Фото Олега ВІВЧАРИКА