Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Громадянське суспільство і ЗМК: пошуки партнерства”

З ініціативи факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка та за сприяння Національної спілки журналістів України 24 жовтня 2013 року розпочала роботу вже традиційна Всеукраїнська журналістикознавча конференція, тематика якої цьогоріч присвячена складній і глобальній проблемі партнерства громадянського суспільства та засобів масової комунікації.
Відкриваючи конференцію, що зібрала багато гостей з України та з-за кордону, заступник декана факультету журналістики Богдан Тихолоз зауважив, що захід відбувається напередодні святкування 60-річчя факультету, заснованого 1954 року, та з нагоди вшанування пам’яті заслуженого журналіста України, професора Львівського університету Володимира Здоровеги.

У вітальному слові проректора з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’яна Лозинського йшлося про становлення та значення Львівської школи журналістики, про важливість співпраці старшого та молодшого поколінь, практиків і теоретиків у пошуках перспектив розвитку журналістики за умови складних суспільних процесів і потужного потоку інформації.
Голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко розповів про роль спілки у медіапалітрі України. Олег Ігорович окреслив ос­нов­ні ідеї та тенденції, над якими працює спілка, як-от майбутнє членство у Європейській асоціації журналістів, та окреслив коло питань, озвучених на Всесвітній конференції журналістів на Родосі, зокрема чому сьогодні немає попиту на якісну журналістику? А відтак розповів про наслідки краху неоліберальної економічної моделі для функціонування медіа, відзначив попит у світі на серйозні аналітичні видання, окреслив функції блогера в розвитку журналістики й ознайомив із багатьма іншими проблемами, які обговорювали на всесвітній конференції, щодо виживання медіа в сучасних умовах, а також розвитку мультимедійності, дозування цифрового контенту та перспектив мобільної версії друкованих видань. Олег Ігорович повідомив про законопроект щодо роздержавлення ЗМІ та відповів на запитання, чому спілка ініціювала прискорення цього закону.
Привітання від Анатолія Пуя, директора Інституту вищої школи журналістики та масових комунікацій Санкт-Петербурзького державного університету (Росія), зачитала Людмила Мар’їна, доцент факультету журналістики Санкт-Петербурзького університету. У своїй доповіді Людмила Петрівна поділилася роздумами та дослідженнями проблем журналістики в контексті сучасного медіапростору російською науковою школою журналістики. За словами науковця, відмінною та важливою рисою українсь­кої журналістики на всіх рівнях є її виражене національне обличчя, всупереч процесам тотальної уніфікації та глобалізації у світі.
Завідувач кафедри журналістики Інституту журналістики і міжнародних відносин Київського національного університету культури та мистецтв, професор Олександр Холод розглянув громадянське суспільство та ЗМК у системі соціального інжинірингу. Заві­ду­вач кафедри нових медій ЛНУ ім. Івана Франка, професор Борис Потятиник виступив із доповіддю “Метафора “золотої ери”: особливості використання в історії журналістики та прогнозуванні”. Про наукову спадщину Володимира Здоровеги, зокрема про його мистецтво слова у публіцистиці, йшлося у виступі професора кафедри журналістики Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Ігоря Михайлина. Завідувач кафедри радіомовлення і телебачення Університету, професор Василь Лизанчук проаналізував поетичне і публіцистичне слово Тараса Шевченка в контексті функціонування сучасних ЗМІ в Україні. Завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації Йосип Лось ознайомив присутніх із видатними постатями світових ЗМІ та їх “впливові” на сучасний світ. Про становлення громадянського суспільства як необхідної передумови формування повноцінної четвертої влади розповів доцент кафедри теорії і практики журналістики Львівського університету Ігор Лубкович.
Учасники обговорили проблеми телебачення та радіомовлення в інформуванні та формуванні громадянської думки, проблеми нових медій, які формуються на основі традиційних і громадянських ЗМК, та проблеми розуміння й порозуміння мови медій.

Олена КАРАБЧУК
Фото Марії ПИЛИП

24 жовтня 2013 року у Львівській обласній організації Національної спілки журналістів України відбулася презентація книги “Мистецтво збагнути день. Спогади про Володимира Здоровегу”. Книга розповідає про постать Володимира Йосиповича крізь призму спогадів його друзів, колег і багатьох поколінь вихованців метра журналістської майстерності. Окрім цього, один із розділів книги вміщує найкращі публіцистичні матеріали Володимира Здоровеги, які надруковані у газетах “Дзеркало тижня”, “День”, “Високий замок”, “Молодь України”.