Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Еразмус мундус”: вікно у світ

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся цикл зустрічей координаторів, учасників і випускників програми “Еразмус мундус”. Учасники обговорили питання ефективності реалізації програми, її подальше функціонування та перспективи розширення проекту.

Зустріч заради майбутнього
У Дзеркальній залі головного корпусу Університету відбулася зустріч асоційованих партнерів програми “Еразмус Мундус” із різних куточків України, представників європейських університетів – учасників програми, Національного Темпус-офісу в Україні (Київ) і львівських ВНЗ. Під час зустрічі учасники програми обговорювали питання подальшої співпраці та розробки спільних проектів і програм.
“Сьогодні програма є надзвичайно популярною в Україні та Європі загалом. Вона дає змогу студентам пізнати Європу, розширити свій світогляд та розпочати кар’єру, – зазначила співзасновник проекту та координатор зустрічі антрополог і віце-ректор Університету Деусто в Більбао, доктор Джулія Гонсалес, – тому є сенс її розширювати та популяризувати”.
Окрім того, учасники засідання обговорювали можливість приєднання потенційних членів “Еразмус мундус” до повноцінної програми. Організатори зазначили, що, можливо, вже невдовзі для України відкриють другий лот програми, що дасть змогу узяти участь у програмі більшій кількості наших ВНЗ. Також, за умов відкриття другого лоту, українські студенти зможуть навчатися ще в десяти європейських університетах, що, на думку організаторів, дасть змогу учасникам програми пізнати світ ще більше та сприяти міжкультурному зближенню.
У коментарі “Каменяру” доктор Джулія Гонсалес назвала ЛНУ ім. Івана Франка найактивнішим навчальним закладом в Україні, який делегує найбільшу кількість учасників програми. За її словами, всі учасники програми Львівського національного університету імені Івана Франка мають успіх у Європі. Щодо європейських студентів, то організатори зазначають, що вони не такі активні, як хотілося б. “Європейці засиділися вдома, не хочуть нікуди їхати, не хочуть пізнавати інше. Вони майже нічого не знають про Україну, і ми всіляко підштовхуємо їх до пізнання цієї країни…”, – сказала доктор Гонсалес.
Зазначимо, що зустріч офіційних представників асоційованих партнерів програми “Еразмус мундус” відбулася вперше. До цього проводили виключно зустрічі зі студентами.

Erasmus Mundus Alumni Association
В Університеті відбулася зустріч з учасниками та випускниками програми “Еразмус мундус” від Львівського національного університету імені Івана Франка 2007–2010 років.
Зустріч організували у формі гри. Присутнім запропонували поділитися на команди по 3–5 осіб і спільно підготувати міні-презентації. Час на підготовку – 15 хвилин. Тема презентації – ставлення студентів до створення Асоціації випускників програми “Еразмус мундус”.
Кожна з груп представила власну презентацію, намагаючись об’єктивно оцінити ефективність реалізації програми “Еразмус мундус” загалом та створення Асоціації випускників зокрема.
Учасники “Еразмус мундус” виявили і позитивні, і негативні аспекти на шляху створення Асоціації випускників (негативних значно менше). Серед плюсів:
– створення інформаційної довідки для нових учасників програми;
– зміна стереотипів про мобільність студентів;
– створення нових проектів для максимальної мобільності;
– обмін досвідом навчання у закордонних університетах;
– підтримання контакту з давніми знайомими.
Присутні наголосили, що майбутня Асоціація випускників “Еразмус мундус” має відрізнятися від аналогічних структур захистом приватної інформації, бути ексклюзивною.
Також усі учасники заходу відвідали Музей історії Університету та виставку книжкової продукції.
На завершення відбулася зустріч із проректором з науково-педагогічної роботи Володимиром Кириличем. Проректор подякував координаторам за програму, яка збагачує студентів безцінним досвідом та, окрім навчання та спілкування зі своїми іноземними ровесниками, дає змогу молоді відкрити для себе світ.

Олег Вівчарик, Юлія Гриценко

Із уст учасників програми “Еразмус мундус”:
Вітольд Саноцький:
– Програма “Еразмус мундус” дала мені дуже багато. Її учасником я став, будучи студентом третього курсу факультету міжнародних відносин. Поїхав навчатися в Болонський університет (Італія). Насамперед, отримав досвід студентського життя за кордоном. Часто наші студенти думають, що десь легше навчатися, десь – важче. Я зрозумів, що студентське життя всюди однакове. Правда в тому, що структура освіти за кордоном – дещо інша. В італійських студентів більше академічної свободи: є кінцева мета, і вони самі обирають, як до неї дійти.

Ілона Нукшевіца:
– Зізнаюся, радикальних змін у моєму житті не сталося. Живу в Латвії, закінчую магістратуру в Італії, а завдяки програмі “Еразмус мундус” побачила ще й українську реальність. Помітила деякі розбіжності в освіті українській та освіті за кордоном. Скажу відверто, важко вивчити 15 предметів за семестр. Окрім того, програма задовольнила ще й мої душевні потреби: я познайомилася з родиною, оскільки наполовину українка.
“Еразмус мундус” – гарний спосіб пізнати світ. В Україну ця програма потрапила пізніше, ніж в Італію, але вже має багато прихильників.

Редакційна довідка
“Еразмус мундус” – освітня програма ЄС, спрямована на активізацію міжнародної співпраці та підвищення мобільності студентів, викладачів, науковців європейських університетів та вищих навчальних закладів третіх країн на всіх континентах. Програму “Еразмус мундус” започаткував Європейський Союз у 2004 р. для країн, які не входять до ЄС.
Українськими учасниками консорціуму були і є: Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця, Дніпропетровський національний університет, Харківська національна академія міського господарства, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет ім. Тараса Шевченка, Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського.
Львівський національний університет імені Івана Франка є учасником програми “Еразмус мундус” із 2007 року.

Упродовж 2007–2010 н. р. учасниками програми від Львівського національного університету імені Івана Франка стали 82 особи. Серед них – студенти, магістри, аспіранти та викладачі.

Докладна інформація – на сайті програми: www.embmu.eu

Категорія: №2, лютий 2011 р.