Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Будуємо “зелене” майбутнє

Команда SIFE розвиває екологічну свідомість студентів

У сучасних умовах розвитку виробництва та існування суспільства екологічна проблема вийшла на перший план у нашій державі та в місті зокрема. Значною екологічною проблемою є стихійні сміттєзвалища і міський полігон для вивезення сміття. Зокрема, чималої шкоди навколишньому середовищу завдає побутове сміття. У країнах, де його утилізують, актуальним є сортування сміття у кожного вдома. Люди розуміють, що паперові відходи, пластик, харчові відходи, метал треба викидати в різні смітники, що полегшує процес переробки. У нашій країні цього наразі не практикують.
Варто також зазначити, що більшість людей забуває про збереження природних ресурсів, про вичерпність та важливість їх економії. Нині спостерігаємо зростання цін на ресурси, тому їх потрібно використовувати раціонально.
Студенти команди SIFE при Львівському національному університеті імені Івана Франка започаткували економіко-екологічний комплекс проектів, спрямованих на зменшення витрат лісових ресурсів, енергоресурсів та водних. У 2009 році в спорудах Університету реалізовано проекти “Збережи ресурс” та “Знижковий бум”.
Щоб привернути увагу громадськості до вичерпності природних ресурсів, студенти команди SIFE розповсюдили наклейки з інформацією про важливість економії води, паперу та електроенергії. Заклики “Воду в крані закрути, збережи ресурс води”, “Світло вимкни – не забудь, економнішим ти будь”, “Деревце ти збережи, з двох сторін папір друкни” розклеїли поблизу вимикачів світла та води, а також біля принтерів і ксероксів на території 9 факультетів. На жаль, сьогодні через суб’єктивні причини їх кількість зменшилася. Ці наклейки мають позитивний якісний результат. Вони справляють своєрідний психологічний ефект на свідомість людини. Користуючись водою і прочитавши відповідний заклик, людина обов’язково виконає прохання і пам’ятатиме про нього надалі. Відповідно, зекономить воду, витрати на оплату послуг водопостачання. Зрозуміло, що частку зменшення витрат на комунальні послуги завдяки таким діям вирахувати складно, але, без сумніву, цей захід зробив вагомий вплив на екологічну свідомість людини, її ставлення до використання ресурсів та їх економію.
Грудень-січень – час, коли студенти активно пишуть модульні контрольні, складають іспити. Цей процес супроводжується використанням джерел інформації в паперовому вигляді: методичні матеріали, ксерокопії лекцій, роздруківки з комп’ютера тощо. І часто, коли заходиш до аудиторії, під партами бачиш стос непотрібного паперу. Постає запитання: куди його подіти? Викинути – найпростіший варіант. Але це спричинює негативні наслідки: накопичення сміття, розширення сміттєзвалища, викид в атмосферу шкідливих речовин через спалювання. Таким чином постає екологічна проблема. Є інший варіант – здати макулатуру для її подальшого перероблення. Цікавий факт: перший аркуш паперу із вторинної сировини – риболовецької сітки – виготовлено у 200 році до н. е. Але в студентів мало ентузіазму нести кілограми паперу до пункту прийому й отримати за це копійки (максимально – 60 коп./кг). Потрібний ефективніший стимул. На вирішення цієї проблеми було спрямовано “Знижковий бум”.
Студентам надали змогу здати макулатуру в обмін на знижки в кафе, магазини, відпочинково-розважальні заклади. Метою проекту було зацікавити людей здавати макулатуру, і в такий спосіб зменшити кількість сміття, яке викидають (вивозять на сміттєзвалища).
Проект підтримало 16 магазинів і 14 ресторанів, зокрема “Криївка”, “Лівий Берег”, “Дім легенд”, “Львівська Майстерня шоколаду”, “Гасова Лампа”, “Мазох-кафе”, “Рудий кіт”, “ЯпонаХата”, “SELA”, “Gorgany”, “Dizzy” та ін.
З одного боку, проект знайшов спосіб заохочувати молодь здавати макулатуру, з іншого, надаючи знижки, компанії підвищують свої виторг і популярність.
Проект стартував 28 квітня 2009 року. Уже за два місяці були очевидні результати. До 28 червня 119 студентів здали 874 кг макулатури. Акція була настільки популярною та результативною, що вирішили зробити “Знижковий бум” постійним. Отож, минулого року знову відбулася акція здавання макулатури в обмін на знижки. З 11 травня по 26 червня 223 особи, з яких 75% студенти, здали 1485 кг, що вдвічі перевищило минулорічний результат. А за весь період дії проекту (до липня 2010 року) в ньому взяло участь 485 студентів і зібрано 2950 кг паперо-целюлозних відходів. Це дало змогу зберегти 17–20 дерев, залишити чистою 40 000 л води і не допустити викидів 30 кг шкідливих речовин у повітря.
2011 року проект “Знижковий бум” розпочато в січні, і його завдання розширено. Крім надання знижок студентам за макулатуру, в приміщеннях факультетів – на кафедрах і в коридорах – буде розміщено бокси спеціально для викидання паперових відходів. Спершу – на економічному факультеті, а пізніше бокси встановлять на території інших факультетів.
Завдання – зусиллями студентів привернути увагу громадськості до екологічної проблеми, зацікавили молодь, і не тільки, здавати макулатуру і в такий спосіб підвищили екологічну свідомість індивідів, нагадати про можливість економії та про вичерпність природних ресурсів, про перероблення макулатури та її вторинне використання. Зелені легені планети на українській території рідшають. Непросто змінити сучасний стан екологічної ситуації. Але можна спробувати.
Довідка. SIFE (Students In Free Enterprise) – найбільша студентська програма у світі, що об’єднує понад 42000 студентів із 1500 університетів. SIFE засновано 1975 року в США, а з середини 1990-х років вона поширилася по всьому світу й нині охоплює 44 країни.

Марія Геваковська

Категорія: №2, лютий 2011 р.