Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ювілейна атрибутика Університету

На Урочистій академії з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка проректор з наукової роботи Богдан Котур презентував ювілейну університетську атрибутику: медалі, значки, монети, а також марку та конверт.
До ювілею alma mater викарбувано медаль, яку розробило та виготовило на замовлення оргкомітету Університету Львівське державне конструкторське бюро ТОПАЗ. На аверсі ювілейної медалі зображено головний корпус Університету з назвою українською мовою – “Львівський національний університет імені Івана Франка”, на реверсі – малий герб (лев із трисвічником) із назвою Університету англійською та латинською мовами.
Окрім ювілейної медалі, фалеристи тепер мають змогу поповнити свої колекції трьома типами значків, приуроченими до ювілею Франкового університету. На них зображено малий герб (лев із трисвічником), головний корпус та корпус Університету на вул. Галицькій, у якому було розміщено Університет із 1851 по 1922 роки. Також заплановано випустити описані вище значки в іншому виконанні – із синьою емаллю. “Колекціонери зможуть зібрати на пам’ять про 350-річчя Університету колекцію значків. Усі, хто бажає, – студенти, викладачі, працівники, випускники попередніх років – зможуть замовити й одержати один або кілька різних значків у профкомі викладачів і співробітників Університету та студентському профкомі, куди й варто звертатися”, – зазначив на презентації Богдан Ярославович.
Проректор також презентував дві пам’ятні монети – срібну, номіналом п’ять гривень, і виготовлену з нейзильберу (мідно-нікелевого сплаву), номіналом дві гривні, які Нацбанк увів в обіг 20 січня 2011 р. На аверсі монет зображено малий Державний герб України та напис півколом – Національний банк України (угорі); у центрі, на тлі стилізованого документа про заснування Університету, зображено алегоричну скульптурну групу, що символізує просвіту; номінал (унизу півколом) та рік карбування (праворуч): на монеті зі срібла – п’ять гривень, 2011, на монеті з нейзильберу (мідно-нікелевий сплав) – дві гривні, 2011 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі зображено головну будівлю Університету, споруджену в другій половині XIX ст.; над будівлею розміщено герб Університету та напис півколом “Львівський національний університет ім. Івана Франка”, унизу – 350 років. Автор ескізів і моделей монет – Володимир Атаманчук. Обидві монети можна придбати в установах Національного банку України на всій території держави, їх карбовано масовим тиражем – 7 тис. шт. (срібна) і 45 тис. (із нейзильберу).
Доповненням до ювілейної атрибутики 350-річчя Університету стане конверт і марка, які “Укрпошта” невдовзі введе в обіг в Україні. Також у Львові відбудеться погашення марки номіналом 1 грн 50 коп. та конверта, присвячених 350-річчю Львівського університету. На затвердженому ескізі марки зображено скульптурну композицію, яка увінчує будівлю головного корпусу, малий герб та гасло, викарбуване на фронтоні будівлі Університету – Patria decori civibus educantis.

Підготувала Анастасія Коник
Фотоколаж Олега Гордійчука

Категорія: №2, лютий 2011 р.