Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Презентація видань науковців Університету

У рамках ХХІ Міжнародного форуму видавців у Львові Видавничий центр 11 вересня 2014 року презентував серію найновіших видань викладачів Університету. Як зауважив проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський, «із кожним роком кількість наукових праць і видань збільшується, що засвідчує розвиток науки в Університеті. Своєю чергою, адміністрація Університету сприяє тому, щоб наукові доробки наших викладачів були доступними для громадськості».
У ювілейний рік Тараса Шевченка розпочали презентацію із представлення видання «Євангеліє від Тараса», яке містить промови та доповіді, виголошені на Шевченківських вечорах у Львівському національному університеті імені Івана Франка впродовж 1992-2014 років. Упорядник текстів Леся Гарасим розповіла, «що «Євангеліє від Тараса» – це книга для душі, адже Шевченківські академії завжди були наповнені нескоренним словом, яке спонукало до вільного розкутого мислення в академічному середовищі».
«Євангеліє від Тараса» – презентація патріотичного обличчя Університету. Професор Любомир Сеник привітав усіх зі святом книги і зазначив, «що поки б’ється українське серце, доти будуть з’являтися книжки». Що ж до книги «Євангеліє від Тараса», то Любомир Тадейович вважає, що «це унікальне видання, яке повинно стати серійним». «Кожен, хто хоче бути великим, не зможе ним бути без Тараса Шевченка», – резюмувала словами професора Івана Денисюка доцент Ірина Яремчук.
Професор Василь Лизанчук презентував авторський доробок під назвою «Шевченкове Слово», де окреслено Шевченкову філософію національної ідеї, державотворення, буття і духу українського народу. Василь Васильович присвятив книгу Світлої пам’яті убієнним Героям Майдану, які, як і Тарас Шевченко, обстоювали національні ідеали та найголовніші цінності – Бога, Україну та Свободу. Автор передмови до «Шевченкового Слова» професор Іван Крупський зазначив, що «Василя Лизанчука спонукає до написання таких книг любов до України й українського слова». Водночас професор Крупський представив книгу «Кроки… Василь Лизанчук – публіцист, учений, педагог», яку уклав Мирослав Романюк. Книга є своєрідною узагальнюючою працею, в якій осмислено творчу лабораторію професора Василя Лизанчука, всебічно показано важливість його наукової публіцистики.
Автор монографії «Фольклори­стична концептосфера Івана Франка» Святослав Пилипчук розглянув внесок Каменяра у вивчення жанрової системи українського фольклору й закцентував на новаторських підходах до інтерпретації найскладніших питань фольклористичної генології. «Автор дуже вдало представив і здійснив глибокий аналіз фольклористичного доробку Івана Франка», – зауважила науковий редактор видання Уляна Крук.
Цікавою була й презентація навчального посібника «Французька мова. Лінгвокраїнознавчий аспект» авторства Ганни Кость та Ольги Сулим. «Сподіваюсь, що цей посібник потішить розум того, хто ним буде користуватись. Ми намагались підібрати для нього лінгвокраїнознавчий матеріал із автентичних французьких джерел, що дозволить краще пізнати французьку мовленнєву культуру. Попри те, що цей посібник написаний французькою мовою, українське слово в ньому також присутнє», – розповіла співавтор підручника Ганна Кость. Ольга Сулим додала, що «автори намагались поєднати дві ідеї – педагогічну та соціальну. Це достатньо важка робота, але ми переконані, що вона принесе добрі плоди». Автори підручника запропонували учасникам презентації прослухати аудіозапис носія мови, оскільки до підручника додається диск із текстами французькою.
Ще одним цьогорічним надбанням викладачів факультету іноземних мов став підручник «Англійська мова як друга іноземна» Михайла Білинського, Світлани Лук’яненко та Лариси Лемещук. «Англійська мова є дуже важливим елементом цивілізаційного поступу. Вона потрібна сьогодні кожному. Хоча світова карта мов деформована відносно англійської мови, та все ж залишається велика кількість недопрацьованих аспектів. Представлений підручник є відображенням методичного пошуку його авторів», – розповів Михайло Білинський. Про необхідність такої книги для студентської аудиторії йшлося у виступі декана факультету іноземних мов Володимира Сулима. «Підтримуючи ініціативи видавати такі підручники, ми даємо можливість студентам здобувати найцінніше – знання», – переконаний декан.
Останньою презентував свою книжку «Україна та українці: події далекі і близькі» професор Богдан Якимович. «Видання книги приурочене 60-річчю від дня народження автора та 40-річчю від часу написання його першої наукової праці», – розповів Богдан Зіновійович. Автор подякував усім, хто долучився до створення цього збірника і запросив до уважного його прочитання.
12 вересня у рамках ХХІ Форуму видавців у Львові відбулося продовження презентації нових видань науковців Львівського національного університету імені Івана Франка. Цього разу представили 9 новинок.
Першим презентував свій творчий доробок доцент факультету міжнародних відносин Олександр Кучик. «Україна в міжнародних організаціях» – це видання є результатом багатолітньої праці на факультеті і покликане вийти на український освітній простір. У книзі зібрано максимальну кількість матеріалу, що може стати джерелом для вивчення основних механізмів діяльності міжнародних організацій», – розповів автор підручника. «Я переконаний, що з виходом такої книги Україна розширить своє представництво в інших країнах», – додав Олександр Кучик.
Тему міжнародного співробітництва продовжив професор Маркіян Мальський. «Серія підручників факультету міжнародних відносин продовжується. Практично всі основні базові курси наших спеціальностей охоплені підручниками. Вони поширюються по всій Україні, а відтак практично в усіх університетах їх використовують студенти. У цьому підручнику поглиблено й розширено тему україноцентричності, – зазначив професор Маркіян Мальський. – У такий спосіб ми наближаємося до ідеї, що Львівський національний університет імені Івана Франка буде ще більш помітним в європейському освітньому просторі».
Наступною презентували книгу «Політика Європейського Союзу у сфері туризму: концептуальні засади та інституційні механізми». Представила видання його автор – доцент факультету міжнародних відносин Оксана Краєвська. «Ідея монографії належить моєму науковому керівнику – Наталії Антонюк, – зазначила Оксана Краєвська. – Метою дослідження є висвітлення аспектів політики Європейського Союзу у сфері туризму. Актуальна книга ще й тому, що Україна стоїть сьогодні на шляху європейської інтеграції, а такого дослідження, яке б розкривало всю суть співробітництва України та ЄС, ще не було. Переконана, що цей досвід буде вагомим у процесі євроінтеграції України».
Професор юридичного факультету Ігор Бойко представив нове видання – навчальний посібник «Історія правового регулювання цивільних, кримінальних та процесуальних відносин в Україні (IX-XXст.)». «Ця книга адресована студентам першого курсу. Тут подано глибокий аналіз кримінально-процесуальних відносин в історичному аспекті, – розповів Ігор Бойко. «Книга культивуватиме у них почуття патріотизму, більше навіть у тих, хто живе в Донецьку чи Луганську», – додав автор.
Монографія «Стадії вчинення злочину (кримінально-правове дослідження)» професора юридичного факультету Володимира Бурдіна має також прикладне значення. Як зазначив автор книги, ідея створення виникла після виходу його статті у «Віснику Львівського університету». Це була рефлексія на зміни в кримінальному кодексі України, зокрема щодо посилення відповідальності навіть лише за обіцянки, до прикладу, дати хабар», – зазначив Володимир Бурдін. «У книзі я роздумував над тим, чи не суперечать ці зміни загальнотеоретичним постулатам кримінального права, яке стверджує, що не можна притягти до кримінальної відповідальності за думки, наміри та переконання», – поділився професор.
Наступну монографію «Екологія грибів» представили від імені колективу авторів книги із серії «Біологічні студії» завідувач кафедри екології біологічного факультету Звенислава Мамчур і професор Галина Антоняк. У монографії, за словами співавторів, подано результати українських і зарубіжних науковців. «На основі цієї книги ми маємо на меті видати однойменний підручник, який допоможе вдосконалити навчальний процес», – поділилися науковці біологічного факультету.
Колектив авторів економічного факультету на чолі з професором Михайлом Крупкою презентували видання «Банківська система». «Ця книга – перший досвід в Україні, адже ми розробили унікальну структуру підручника з думкою про студентів. У книзі подано 14 тем, згрупованих за 3 розділами. Перший – теоретичний, другий окреслює інституційні основи функціонування банківської системи, а в третьому йдеться про рівень функціонування кредитної системи», – розповіла співавтор підручника Євгенія Андрущак. «Родзинкою книги є дві останні теми – організація фінансової безпеки банків і питання фінансового моніторингу банків», – додала співавтор.
«Предметом дослідження у книзі «Географія світового господарства» є геопросторова організація суспільства, зокрема його окремих частин», – зазначив доцент географічного факультету Степан Кузик, наголосивши, що «призначення підручника – вивчення теоретичних основ географії світового господарства, формування сучасного суспільно-графічного мислення». За словами Ольги Мамчур, співавтора підручника, «це передусім книга для студентів, бо містить лекції, практикуми та 50 сторінок тестів, тобто розвинений навчально-методичний апарат».
Викладачі географічного факультету також представив широкому загалу словник-довідник «Соціальна географія», що є продовженням словникотворчих аспектів у суспільній географії. «Словник укладено згідно з болонськими стандартами навчання», – зауважила співавтор Любов Котик.
«Практикум із мікробіології», над яким працював колектив авторів біологічного факультету, презентувала доцент біологічного факультету Світлана Гнатуш. «У книзі описано методи дослідження живих і зруйнованих мікроорганізмів. Також подано нові методи у дослідженні мікроструктур», – зазначила співавтор. «Видання також містить і додатки із рецептурами натуральних середовищ і барвників», – додала Світлана Гнатуш, наголосивши, що цю книгу також можуть використовувати і студенти-біологи Університету, і бактеріологи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Уляна Барановська, Ірина Кузьма
Фото Олександра Лавриновича