Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Львівський університет – на захисті рідної мови

Я на сторожі коло їх поставлю слово…
Тарас Шевченко

Любити і шанувати рідну мову означає поважати себе, свій народ і державу. Відтак має бути сформована й ухвалена чітка мовна політика, в основі якої – утвердження єдиної державної української мови й збереження належних умов для її розвитку. Бо, як писав Іван Франко, “в якій мові вродився і виховався, тої без скалічення своєї душі не можеш покинути, так як не можеш замінятися з ким іншим своєю шкірою”.
Через засоби масової інформації, через прямі звернення від Вченої ради Університету до владних структур, до депутатів Ректор професор Іван Вакарчук від імені академічної спільноти неодноразово наголошував на гострій проблемі системної роботи з утвердження і розвитку української мови в Україні.
Університет один із перших подає голос тривоги за нашу мову, за нашу українськість. Так, лише впродовж 2010 року було оприлюднено низку заяв і звернень. Зокрема, реакцією на прийняття Постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 р. №642 “Про внесення змін до Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів”, у якій ішлося про відміну норми щодо обов’язкового екзамену з української мови за професійним спрямуванням під час вступу до аспірантури та складання кандидатського іспиту з української мови для здобуття наукового ступеня кандидата наук, була “Заява ректора Львівського національного університету імені Івана Франка професора Вакарчука І. О.”, де йшлося: “Іспит з української мови (за професійним спрямуванням) до аспірантури мав очевидну місію – зробити освітньо-науковий ландшафт в Україні на дев’ятнадцятому році її незалежності саме україномовним, як і личить суверенній соборній державі… Українському уряду не повинно бути байдуже, яке мовне обличчя має сьогодні українська освіта та наука…”
29 вересня 2010 року – “Звернення Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка до Президента України, Голови Верховної Ради України та народних депутатів України щодо запропонованого законопроекту “Про мови в Україні”, ухвалення якого призведе до ліквідації статусу української мови як державної, порушить конституційні норми мов в Україні, підірве роль української мови в освіті, науці, культурі.
Проект “Концепції мовної освіти в Україні”, запропонований Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, спонукав академічну спільноту Університету підготувати “Зауваження та пропозиції Львівського національного університету імені Івана Франка до проекту “Концепції мовної освіти в Україні”, оскільки концептуальні засади проекту суттєво обмежують сфери вживання української мови як державної.
Ми завжди і за різних обставин будемо єдиними у природному прагненні обстоювати, берегти та розвивати рідну українську мову, популяризувати свою державу через українське слово і завдяки українському слову.

За матеріалами Прес-центру
ЛНУ ім. Івана Франка

Категорія: №2, лютий 2011 р.