Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Forum Carpaticum-2014

«Локальні відповіді на глобальні виклики» – під таким гаслом розпочала роботу третя конференція «Forum Carpaticum 2014», пленарне засідання якої відбулось 16 вересня в Актовій залі Університету. Нагадаємо, що конференція науковців і практиків із різних країн світу, які займаються проблемою сталого розвитку Карпатського екорегіону, і які об’єдналися в дослідницьку мережу «Наука для Карпат», проходить щодва роки. У 2010 році її проводили в Кракові (Польща), 2012 – у Старій Лєсні (Словаччина), а цього року Львів гостинно приймає учасників форуму. Про проблеми природокористування, подолання наслідків глобального потепління, охорону гірської природи, карпатських лісів, розвиток регіону, міжнародну спів­пра­цю між країнами, на території яких пролягають Карпатські гори, та низку інших важливих питань обговорили учасники конференції під час представлення своїх доповідей.
У вітальному слові Ректор Університету, професор Володимир Мельник зауважив, що наша держава переживає складний час. В умовах військової агресії з боку Російської Федерації Україна обстоює свою Незалежність і Соборність, і саме сьогодні, на переконання Ректора, ми стоїмо на порозі нової історії, творення нової системи цінностей, що в майбутньому стане тим фундаментом, який гарантуватиме не лише Україні, а й світовій спільноті стабільний розвиток у перспективі. «Це справді ті проблеми глобального характеру, від вирішення яких залежить життя світової спільноти загалом і кожного з нас зокрема», – зазначив Ректор.
Переосмислення географічних проблем, на переконання професора Володимира Мельника, це не лише загроза забруднення навколишнього середовища, а передусім знаходження тих механізмів, порушення яких призводить до унеможливлення самовідновлюваних процесів життя на Землі. «Тому географія дає фундаментальний погляд на проблематику в триєдності: соціуму, культури та людини», – підсумував Володимир Петрович, цитуючи В. Вернадського.
Директор Державного природознавчого музею НАН України Юрій Чорнобай у своїй доповіді зосередив увагу на формуванні світогляду, в якому охорона природи матиме пріоритетне місце. Зокрема він наголосив, що на музей як інституцію, що професійно займається збереженням інформації, покладено обов’язок формувати такий світогляд і менталітет, адже грамотне природокористування – це не лише ощадіше користування природніми ресурсами.
Директор департаменту екології Львівської обласної державної адміністрації Олексій Балицький зауважив, що департамент ставить собі за мету залучити до вирішення нагальних проблем широкі кола громадськості та науковців, на допомогу яких сучасне керівництво покладає великі надії.
Від імені Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства привітав присутніх Анатолій Дайнека.
У своєму вітальному слові Маркіян Мальський, завідувач кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби зосередив увагу на проблемі вирішення екологічних проблем шляхом міжнародної кооперації та політичної волі. Екс-посол акцентував на тому, що координація політичних рішень між національними парламентами тих країн, на території яких пролягають Карпати, важлива для покращання ситуації в регіоні, для забезпечення його сталого розвитку. Також Маркіян Мальський наголосив на важливій ролі університетів, які, помножуючи інтелектуальні традиції своїх наукових шкіл, готують покоління рішучої та енергійної молоді.
Олександр Кагало (Інститут екології Карпат НАН України, м. Львів) розповів про вагому роль Університету як наукового центру в питаннях збереження екосистеми. Цитуючи Жан-Іва Кусто, відомого дослідника та природозахисника, Олександр Кагало підкреслив: «Природу не можна занапастити, можна лише вмерти разом із нею».
Декан географічного факультету Володимир Біланюк зробив короткий екскурс в історію становлення наукових досліджень українських Карпат, охарактеризував коло наукових інтересів низки львівських дослідників, які стоять біля витоків географічної школи нашого Університету, а також розповів про сучасні дослідження, теми й інтереси працівників факультету, співпрацю з європейськими науковими інституціями, фондами та програмами. На завершення Володимир Іванович побажав учасникам конференції плідних дискусій у вирішенні актуальних проблем і приємного перебування в гостинному європейському Львові.

Анастасія Коник
Фото Олега Вівчарика