Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Великі досягнення маленької країни

День Держави Ізраїль у Львівському університеті розпочались із відкриття стендової виставки «Ізраїль – країна інновацій», яку експонували за підтримки Посольства Ізраїлю в Україні. Проект втілений студією «Art-Andrian» і «Desin up!» у співпраці з ізраїльським культурним центром «Натів». Рекламні буклети та проспекти ознайомили відвідувачів із діяльністю ізраїльського культурного центру, який пропонує низку академічних, освітніх програм «МАСА», професійне стажування, семінари, курси та культурні заходи.
Понад двадцять стендів проілюстрували найвизначніші досягнення високотехнологічного сектору. З точки зору впровадження інновацій ця країна є сьогодні однією з найуспішніших у світі. А відтак, і досвід її, безумовно, є надзвичайно корисним. Завдяки ізраїльській інноваційній політиці, усесторонній підтримці та субсидіюванню наукових проектів і розробок вдалось досягти вражаючих результатів. 
Тематика стендів охоплювала найрізноманітніші продукти та цікаві факти про винахідників: від чері-томатів, яких свого часу жартома вивели на агрономічному факультеті в одному з ізраїльських університетів, до нобелівських лауреатів у різних галузях знань, від звичної флешки до приладів-моніторів дитячого дихання і синтезу стовбурових клітин у медичних цілях. У медичній сфері Ізраїль пропонує нові методи в лікуванні розсіяного склерозу, застосування кріотерапії для лікування злоякісних пухлин і є світовим лідером в удосконаленні методики коронарного шунтування тощо.
ІСQ, процесори Intel, ком­п’ютер­ний багатомовний словник Babylon і багато інших винаходів, якими щоденно користуються мільйони людей у всьому світі, з’явились завдяки політиці швидкого впровадження ноу-хау. Як зазначив на відкритті Влад Лернер, Перший секретар Посольства Ізраїлю в Україні, час від виникнення ідеї до впровадження продукту в масове виробництво охоплює приблизно 2 роки – це найкоротший термін у світі. Відтак його держава є світовим лідером у розробці та виготовленні процесорів і комп’ютерів, 90 % яких створюють в Ізраїлі.
Завдяки державній підтримці, тісній співпраці між освітніми та нау­ко­вими інституціями Ізраїль, який не має жодних природних ресурсів, окрім Сонця, на переконання Влада Лернера, доводить, «що може зробити маленька країна, яка з перших годин проголошення свого існування перебуває у стані війни».
На відкритті виставки найвизначніших досягненнь у сфері науки, техніки та освіти Ізраїлю Ректор Володимир Мельник зауважив, що саме «організація та глибоке усвідомлення відповідальності перед народом дало можливість цій країні зробити значні кроки в освітньо-науковій політиці». Повчальним для нас, на переконання Ректора, повинен стати власне прагматично-прикладний аспект, у контексті якого в Ізраїлі розглядають і вирішують більшість питань.
У заході, окрім вищезгаданих Ректора та Першого секретаря Посольства, також взяли участь проректор з науково-педагогічної та міжнародної співпраці Марія Зубрицька, працівники Університету, зацікавлені студенти, а також заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний. Він зокрема зауважив, що налагодження тісної співпраці з ізраїльськими колегами у сфері інновацій є вкрай важливим завданням. А для України, яка сьогодні перебуває у стані війни, особливо важливо почерпнути ізраїльський досвід. «Нас вражають досягнення Ізраїлю у сфері розвиненого ядерного озброєння й атомних електростанцій, ядерної фізики та медицини», – наголосив Юрій Підлісний.
Також заступник голови Львівської ОДА підкреслив, що завдяки науковцям, у країні, яка розташована майже в пустелі під палючим сонцем, шляхом впровадження новітніх технологій зрошення земель, вдається вирощувати чудові зелені сади. У межах Львівської області є доволі проблематично віднайти і виділити фінансові ресурси на проведення фундаментальних досліджень, але у сфері прикладної науки, на переконання посадовця, це можливо і вкрай потрібно.
Після відкриття і презентації стендової виставки професор Єрусалимського університету Семен Гольдін прочитав для наших студентів відкриту лекцію на тему: «Роль національної ідеї у формуванні та розвитку Держави Ізраїль».
Успішне державне будівництво, науково-технологічний прорив та економічний розвиток Держави Ізраїль лектор розглядав крізь призму національно-історичного наративу – пантеону національних героїв та колективної травми. Темі Голокосту – катастрофі, яка змінила хід розвитку ізраїльського суспільства і стала важливим уроком історії, який об’єднав націю, доповідач приділив чимало уваги. Однак професор Гольдін наголосив, що образ героїв, а не мучеників, є визначальним для формування національної ідеї. Відтак, він зосередився на питанні сучасної політики пам’яті Держави Ізраїль.
Формування нової національної ідеї проводиться під пильним конт­ро­лем держави, про що свідчить і функціонування Національного управління пам’яті героїзму. Ця державна установа дбає, щоб пам’ять про тих, хто врятувався з Варшавського гетто, була живою для єврейського суспільства.
Досвід Ізраїлю відрефлексований на проблеми творення історичного наративу, історичної пам’яті та національної ідеї в Україні свідчить, що навіть у перманентному стані війни, інвестуючи в науку й освіту, держава може створити могутню армію, розвинену медицину та здійснити науково-технічний прорив.

Анастасія Коник
Фото Олега Вівчарика