Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет розпочав святкування…

Львівський національний університет імені Івана Франка офіційно розпочав святкування свого 350-річчя. 20 січня в Актовій залі Університету відбулося урочисте засідання Вченої ради за участі академічної спільноти нашого Університету та почесних гостей. Привітати ювілярів завітали голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, міський голова Львова Андрій Садовий, Надзвичайний та Повноважний посол Австрійської Республіки в Україні Вольф Дітріх Хайм, представники духовенства та інші почесні гості.
Розпочав засідання Вченої ради Ректор Університету Іван Вакарчук. У своїй промові Ректор наголосив на важливому внеску Університету в розвиток науки, значенні наукових шкіл, які працювали тут упродовж майже чотирьох століть, учених і громадських діячів, які прославили Україну на весь світ.
Проте на вагомій історичній ролі Університету зосередив увагу не тільки Ректор. Почесні гості, які мали змогу виступити на засіданні урочистої Вченої ради, підкреслили багатовікову значущість нашої alma mater. Зокрема, Митрополит Львівський і Сокальський Української православної церкви Київського патріархату Димитрій закцентував на важливості поступу ЛНУ ім. Івана Франка саме в історичному контексті: “Маємо примножувати історичну славу і велич Львівського університету… Маємо пам’ятати визначні постаті минулого. Зокрема, хочеться наголосити на історичній школі та постаті Михайла Грушевського, який чимало зробив для історичних досліджень в Університеті… Особливо важливо пам’ятати їх і їхню працю сьогодні – в час, коли є намагання переписати нашу правдиву історію”. Також Митрополит Димитрій акцентував увагу на важливості продовжувати добру традицію поступу в сучасності: “Я впевнений, що історична школа Львівського університету доведе правдивість і достовірність української історії…”
Сподівання на успішне та продуктивне функціонування Університету висловила в день ювілею й влада країни. Виступаючи на засіданні Вченої ради, голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк зачитав привітання з ювілеєм від Президента України Віктора Януковича, у якому зокрема сказано: “Сьогодні держава покладає великі надії на Львівський національний університет імені Івана Франка у вихованні молодої інтелектуальної еліти, яка зможе забезпечувати стрімко зростаючу потребу країни в економічному та культурному секторі”. На думку Президента, саме випускники Львівського університету мають стати цінними кадрами в подальшій розбудові української державності.

Від себе Михайло Цимбалюк висловив побажання, щоб ЛНУ ім. Івана Франка й надалі був осередком виховання духовності, культури та національного характеру в середовищі української молоді.
На вагомості Університету в міжнародному контексті наголосив Надзвичайний та Повноважний посол Австрійської Республіки в Україні Вольф Дітріх Хайм. За його словами, міжнародні контакти та відкритість Львівського національного університету імені Івана Франка сприяють інтеграції України у світове співтовариство та розширюють міжнародну співпрацю нашої країни.
Осередком інтелектуального та культурного життя назвав Львівський університет міський голова Львова Андрій Садовий. “Сьогодні ми живемо в непростому світі – світі конкуренції: конкурують країни і міста. І домінують міста, які вміють сконцентрувати найбільшу кількість талановитих, геніальних людей. Львову в цьому контексті пощастило особливо, бо в місті є університет, що становить фундамент, на якому розвивалося наше вчора і народжується наше завтра…”, – зазначив міський голова Львова.
Наприкінці своєї промови Андрій Садовий побажав “єдності в університеті, місті, державі”.
Ідея єдності і консолідації сил та праці задля розбудови спільного майбутнього стала вагомим лейтмотивом урочистої академії. “Хай цей ювілейний рік збудує з вас одне ціле. Щоб ви одним тілом, одним серцем, одними вустами робили лише добро для людей та своєї країни”, – сказав в урочистій промові священик Української греко-католицької церкви Ярослав Чухній…
Думки всіх промовців сходилися на непересічній ролі та важливості Львівського національного університету імені Івана Франка в українському і міжнародному контексті. Львівський університет багато віків був джерелом незламності, одвічного духу боротьби, ґрунтом, з якого вийшли безсмертні генії нашої землі та каталізатором значних зрушень і перетворень. Тому кожен промовець, від Івана Вакарчука до іноземного гостя Вольфа Дітріха Хайма, наголошував на тому, щоб усі працівники та студенти Університету не втрачали пам’яті минулих віків і спільно продовжували традиції державо- та націотворення, закладені віковою історією Університету.
Окрім цього, на урочистому засіданні проректор із наукової роботи Богдан Котур представив присутнім ювілейні значки та монети, а вчений секретар Університету Олексій Сухий ознайомив із переліком ювілейних заходів на 2011 рік.
На завершення урочистої академії Ректор Іван Вакарчук вручив ювілейні медалі почесним докторам та заслуженим професорам Університету.
Проте це було тільки відкриття ювілейного року. Заходи з відзначення 350-річчя Університету триватимуть упродовж усього року. Основні урочистості припадатимуть на 11 жовтня – День Львівського національного університету імені Івана Франка.

Олег Вівчарик,
Фото Олександра Лавриновича

Категорія: №2, лютий 2011 р.