Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Надзвичайний і Повноважний Посол ПАР Крістіаан Бассон зустрівся зі студентами Університету

У рамках офіційного візиту до Львова Надзвичайний і Повноважний Посол Південно-Африканської Респуб­ліки Крістіаан Бассон зустрівся з Ректором Університету професором Володимиром Мельником. Під час зустрічі сторони обговорили можливості налагодження тісних міжнародних контактів, розвитку спільних наукових проектів і програми академічного обміну. Амбасадор наголосив, що у провідних університетах ПАР працюють українські науковці, спеціалісти в галузі біохімії, генетики, ІТ-технологій та інженерії. Відтак, посол виявив інтерес до факультетів природничого напряму й пообіцяв докласти всіх зусиль до розвитку академічної співпраці.
Після цього у Дзеркальній залі Університету відбулася зустріч посла зі студентами факультету міжнародних відносин. Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька зазначила, що схожі зустрічі зменшують дистанції між країнами, а досвід розбудови цінностей демократичної держави ПАР буде цікавим і важливим для майбутніх дипломатів.
Крістіаан Бассон подякував за можливість виступити перед студентською аудиторією, яка нагадала йому про власні студентські роки. Він розповів присутнім про те, як його родина переселилась до Південної Африки у другій половині XVII ст., приблизно в час, коли був заснований наш Університет.
Досвід державотворення Південно-Африканської Республіки, яка пройшла складний шлях від колонії до демократичної парламентської республіки, від расової та етнічної дискримінації до принципів мультикультурного, багатонаціонального суспільства з пріоритетом прав людини, стали предметом доповіді посла.
Зазначимо, що ПАР є членом-засновником Африканського Союзу з найбільшою економікою. Південна Африка – член Співдружності Націй, Антарктичного договору, Південноафриканського митного союзу, Світової організації торгівлі, Міжнародного валютного фонду. Вона стояла біля витоків створення Організації Об’єднаних Націй.
Під час свого виступу Крістіаан Бассон окреслив основні тенденції економічного розвитку країни, особливості бізнесу, соціаль­ного прогресу, а також розповів про проблеми ПАР, зокрема: інфляцію, безробіття, бідність, екологічні проблеми тощо.
Серед досягнень амбасадор виокремив роботу судової системи та розвинені інституції громадянського суспільства, які захищають права громадян (за приблизними підрахунками 60% рішень виносять саме на їхню користь). Закріплені конституцією Республіки одинадцять офіційних мов гарантують громадянам ПАР право звертатися до суду, податкової чи іншої офіційної інстанції рідною для них мовою. У початковій і середній школі, вищих навчальних закладах учні та студенти мають право обирати мову навчання. Хоча мовою бізнесу в ПАР усе ж є англійська.
Також гість поділився своїми враженнями від зустрічей із Нельсоном Манделою, першим президентом ПАР, обраним демократичним шляхом. Крістіаан Бассон закцентував увагу на винятковій людяності й доброзичливості Нельсона Мандели, його почутті гумору та силі волі.
Надалі зустріч зі студентами проходила у форматі діалогу. Молодь цікавилась його думкою щодо перспектив співпраці України та ПАР в енергетичній і ядерній сферах, фінансових інвестицій, що сприяють розвитку бізнесу та інфраструктури. Крістіаан Бассон наголосив, що Південно-Африканська Республіка є країною з великим економічним потенціалом і тривалою традицією ринкової співпраці із Західною Європою. Відтак, він порадив українським бізнесменам уважніше придивитись до потенціалу ПАР і шукати можливості для укладення взаємовигідних контрактів, які забезпечуватимуть їхній вихід на африканські ринки.
Звісно, стабільний розвиток економіки, сприятливий інвестиційний клімат можливий лише за умови миру в Україні, а тому на зустрічі постало питання щодо військового вторгнення з боку східного агресора. Крістіаан Бассон наголосив, що Південно-Африканська Республіка поважає міжнародне право та домовленості, а тому засуджує анексію Криму і стурбована подіями на сході України. Гість розповів, що до України він прибув за тиждень до початку подій на Майдані і був свідком Революції Гідності. Амбасадор підтримує прагнення українців до побудови демократичного суспільства і переконаний, що світовій спільноті разом з Україною необхідно якнайшвидше знайти шляхи для припинення ескалації конфлікту на сході держави, щоб надалі запобігти кровопролиттю. Крістіаан Бассон відзначив, що, як свідок війни у своїй країні, він дуже добре розуміє, яке лихо вона приносить людям, як важко подолати її наслідки. Він переконаний, що пошук компромісу для припинення військових дій повинен стати для нас пріо­ри­те­том. Посол резюмував, що ПАР, яка пережила драматичні історичні події, хоче бачити демократичний світ, підмурівком якого є міжнародне право, де неприйнятним є право силою вершити долю інших.
Наприкінці зустрічі проректор Марія Зубрицька подякувала Надзвичайному і Повноважному Послу Крістіаану Бассону й наголосила: «Нас тривожить те, що світова спільнота вживає дипломатичну риторику стурбованості щодо війни на східному кордоні нашої держави. Трагічні події, що відбуваються впродовж останніх кількох місяців у країні показали, що освіта є беззахисною і безсилою, оскільки ми заплатили високу ціну: серед героїв Небесної Сотні – наші студенти, випускники та викладачі». «На мою думку, міжнародна спільнота повинна говорити одним голосом і допомогти нам врегулювати військовий конфлікт. Адже час переходити від слів до діла», – вважає Марія Олексіївна. Проректор закликала також до академічної солідарності: «Ми, як академічна спільнота, потребуємо академічної солідарності з міжнародною спільнотою, адже місія Університету – сформувати освічену особистість, яка стане окрасою Батьківщини, що засвідчує напис на фронтоні Львівського університету – «Patriаe decori civibus eduсandis».

Анастасія Коник
Фото Олега Вівчарика