Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Студенти-першокурсники присягнули на вірність Львівському національному університету імені Івана Франка

Уже традиційно урочистості з нагоди початку нового 2014-2015 навчального року розпочалися з богослужіння у церкві Преображення Господнього академічна спільнота зібралась на площі перед пам’ятником Іванові Франку з нагоди святкового дійства – посвяти першокурсників у студенти Львівського національного університету імені Івана Франка.
З початком нового навчального року привітав університетську спільноту, високоповажних гостей, дорогих першокурсників Ректор Університету, професор Володимир Мельник: «Ви заслужено здобули високе звання студента Львівського національного університету імені Івана Франка – одного з провідних науково-педагогічних центрів нашої країни. Університет – це передусім наукова й освітня інституція, де творять науку, здобувають нові знання, здійснюють підготовку фахівців із різних спеціальностей. Наш університет – це храм науки, бо у ньому молода людина зростає духовно. Істини науки в Університеті поєднуються з мудрістю та правдою життя як моральною духовністю».
Ректор наголосив, що професори та студенти Львівського університету навіть у найскладніші та найвідповідальніші для України часи «за прикладом Івана Франка – нашого геніального патрона, несхитно тримали удар, гордо проголошували і ціною своєї долі втілювали в життя національні ідеали».
«Ми всі, поважні професори і юні першокурсники, маємо дати гідну відповідь на виклики часу та своєю самовідданою працею і принциповою університетською позицією послідовно сповнювати заповіт нашого великого Івана Франка – «витворювати з величезної етнічної маси українського народу українську націю», – закликав професор Володимир Мельник. На завершення свого виступу Володимир Петрович подякував батькам «за добре виховання молодих людей». Ректор звернувся зі словами щирої вдячності до викладачів, професорів, доцентів, асистентів Університету та побажав їм «творчого многоліття і здоров’я, щоби над рідною Україною завжди було мирне небо!»
Хвилиною мовчання урочиста громада вшанувала пам’ять усіх, хто героїчно загинув під час Революції Гідності та воїнів східного фронту – відважних борців за єдину соборну незалежну Україну.
Після виголошення Присяги Студента Львівського національного університету імені Івана Франка Ректор Університету провів урочистий акт імматрикуляції студентів першого курсу.
В Урочистій академії взяли участь представники духовенства, працівники освіти і науки, студентська молодь, міський голова Львова Андрій Садовий, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний та Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка професор Володимир Мельник.
З вітальним словом звернувся до університетської громади заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний: «Мені приємно, що сьогодні над нами світить яскраве сонце і цьогорічні першокурсники можуть спокійно скласти присягу студента моєї рідної alma mater – Львівського національного університету імені Івана Франка». Юрій Теодорович подякував адміністрації Університету за те, що вона прийняла студентську молодь із зони АТО. Він також висловив сподівання, що вже в найближчому майбутньому над Луганськом і Донецьком буде таке ж синє небо і золоте сонце, а український народ гідно переживе цей складний час.
Боже благословення першокурсники отримали від митрофорного протопресвітера Ярослава Чухнія: «Сійте зерна науки, котрі піднесуть вас до незнаних висот і дозволять вам пізнати незбагненне. Хай серце кожного студента втішається, що він став частиною цього храму науки. Не змарнуйте цієї гідності, яку вам подаровано. Будьте завжди відкритими до Божої Премудрості!»
«Цього року День Знань не такий радісний. В Україні – війна, – розпочав своє звернення до учасників Урочистої академії мер Львова Андрій Садовий. Він подякував усім студентам Львова й України за те, що вони розпочали Революцію Гідності, за те, що вони «розбудили Україну, яку хотіли приспати». «Сьогодні, коли багато молодих людей дивляться в лице смерті, ми знаємо, що переможе – інтелект», – зазначив Андрій Іванович. Також він побажав першокурсникам якомога ретельніше здобувати знання, аби в майбутньому взяти владу в Україні у свої руки.
Подякував першокурсникам за правильний вибір вишу та за довіру до академічної спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка член-кореспондент НАН України, доктор хімічних наук Роман Гладишевський, зазначивши: «Диплом Університету – це запорука успішної кар’єри, а відтак, успішного майбутнього, пам’ятайте про це». Роман Євгенович сказав, що «суспільство потребує добрих науковців, тож майбутні відкриття чекають вас у різних сферах життя». Академік побажав, щоб із нинішнього першокурсника сформувався не лише професор, а й справжній патріот України.
З вітальним словом виступила студентка геологічного факультету Оксана Данилів: «Сьогодні у вас день народження, адже, ставши студентом Університету,кожен із вас народився заново – у новому середовищі, з новими планами й цілями для нових звершень». Від імені старшокурсників Оксана побажала молодшим колегам «пам’ятати минуле, творити сьогодення і закладати непохитний фундамент майбутнього».
Після урочистої посвяти першокурсників у студенти відбулися зустрічі деканів факультетів і директорів коледжів зі студентами.

Уляна Барановська
Фото Олега Вівчарика