Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Коли зупиняються зорі…

Астрономічна обсерваторія є науково-дослідною установою Львівського національного університету імені Івана Франка, базою для практичних занять та виконання курсових і дипломних робіт студентів-астрономів фізичного факультету. Це одна із найдавніших обсерваторій Східної Європи. Її засновано у 1771 р.
Сьогодні тут проводять дослідження за напрямами: фізика Сонця та сонячна активність; фізика нестаціонарних зір, зоряних скупчень та залишків наднових; походження та еволюція великомасштабної структури Всесвіту; фотополяриметричні, позиційні та лазерно-віддалемірні спостереження штучних супутників Землі (ШСЗ). Основними робочими телескопами обсерваторії є: зоряний 48-см дзеркальний рефлектор АЗТ-14 із електрофотометром для широкополосної U, B, V, R, I-фотометрії, сонячний хромосферно-фотосферний телескоп АФР-2 з інтерференційно-поляризаційним фільтром, станція лазерної локації ШСЗ Львів-1831 на базі телескопа ТПЛ-1М, двооб’єктивний електрофотометр-поляриметр для спостережень низькоорбітальних ШСЗ, рефрактор Цейса та астрокамера Цейса. За тематикою фізики Сонця, фізики міжзоряного середовища та формування великомасштабної структури Всесвіту проводять теоретичні дослідження з використанням числових моделювань на комп’ютерах обсерваторії та комп’ютерних кластерах інших астрономічних установ, з якими тісно співпрацюють.

У 2002 р. станція лазерної локації ШСЗ увійшла до Міжнародної служби лазерної локації (ILRS) та національної мережі Українського центру визначення параметрів обертання Землі (УЦПОЗ). У 2009 р. науково-дослідний комплекс апаратури для вивчення штучних небесних тіл ближнього космосу, який розташований у павільйоні заміської станції спостережень Астрономічної обсерваторії в смт Брюховичі, внесено до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання.
Для студентів Університету, львів’ян та гостей міста працівники Астрономічної обсерваторії проводять вечірні екскурсії зоряним небом на телескопах, що розташовані на заміській станції спостережень у Брюховичах та на астрономічному майданчику на вул. Кирила і Мефодія, 8.

На фото:
1. Зимовий пейзаж на заміській станції спостережень в смт Брюховичі.
2. Рефрактор Цейса в павільйоні на даху корпусу на вул. Кирила і Мефодія, 8.
3. Станція лазерної локації штучних супутників Землі, яка входить до Міжнародної мережі лазерної локації, Національної мережі Українського центру визначення параметрів обертання Землі та внесена до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання. Інженер Андрій Курило проводить тестування системи гідування перед нічними спостереженнями ШСЗ.
4. Науковий співробітник Іван Степанович Лаба готує телескоп АФР-2 до спостережень активних процесів на Сонці.

Інформацію підготував
Ярослав Табінський
Фото автора

 

Категорія: №1, січень 2011 р.