Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Сторінки історії факультету (до 10-річчя факультету культури і мистецтв)

Факультет культури і мистецтв – наймолодший у Львівському університеті, адже був створений десять років тому відповідно до Наказу Ректора № 632 від 26 березня 2004 року. Та історія мистецької освіти в Університеті має понад столітню історію: 1912 року професор Адольф Хибінський заснував один із перших в Європі Інститут музикології Університету ім. Яна Казимира. Його майже тридцятилітня діяльність (до вересня 1939 р.) не тільки заклала основи музикології як університетської дисципліни, музикознавчої періодики та публіцистики, а й виховала цілу плеяду українських і польських учених, які сформували провідні напрями музично-теоретичних та історичних досліджень, етномузикології, органології, філософії музики тощо
Відродження мистецької освіти в ЛНУ ім. Івана Франка розпочалося 1999 року, коли за наказом Ректора у складі філологічного факультету було відкрито кафедру театрознавства та акторської майстерності, яку очолив професор, академік НАМ України, народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, провідний майстер сцени Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Богдан Козак. Цього ж року в межах філологічного факультету було створено кафедру книгознавства, бібліотекознавства і бібліографії, завідувачем якої була заступник директора Національної бібліотеки НАН України ім. Василя Стефаника, кандидат філологічних наук, доцент Ольга Колосовська.
2002 року заснували кафедру режисури (з 2010 року – кафедра режисури та хореографії). До керівництва кафедрою запрошено художнього керівника Львівського національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, професора, народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Федора Стригуна.
До вже існуючих трьох кафедр новоствореного факультету 2005 р. додалася кафедра музичного мистецтва, викладачі якої готують фахівців за напрямом «Музичне мистецтво» (музична педагогіка і виховання). Цю кафедру незмінно очолює кандидат педагогічних наук, доцент Ельвіра Тайнель.
2011року на факультеті відкрито три нові кафедри – музикознавства (завідувач кафедри – доктор мистецтвознавства, професор Юрій Медведик), філософії мистецтв (завідувач кафедри – доктор мистецтвознавства, професор Олександр Козаренко) та хорового співу (завідувач кафедри – професор, народний артист України Василь Яциняк).
У червні 2013 року до складу факультету культури і мистецтв як окремий структурний підрозділ введено нав­чально-професійний театр «Просценіум», що став базою для підготовки майбутніх акторів і режисерів (художній керівник театру – Заслужений діяч мистецтв України, кандидат ми­стецтвознавства Ірина Волицька, директор – Ольга Савченко). Для потреб театру цього ж року передано розкішну споруду на вул. Фредра, 1 із бароковим залом, аудиторіями та репетиторіями, де займаються студенти-актори та хореографи.
Окрім семи кафедр та навчально-професійного театру «Просценіум», на факультеті культури і мистецтв існують музичний кабінет з багатою колекцією інструментів, навчальної, спеціалізованої та художньої літератури; комп’ютерний клас, що забезпечує навчальний процес необхідною мультимедійною апаратурою.
Окрасою факультету є Меморіальний музей Філарета Колесси, оновлений 2005 року, аудиторії імені Леся Курбаса та імені Адольфа Хибінського, погруддя Філарета Колесси (скульптор – П. Чайка) та меморіальна таблиця Анатолію Кос-Анатольському (скульптор – В. Лобурак) – видатному композиторові й випускнику юридичного факультету Університету 1931 р., встановлена 1 грудня 2013 року до 30 річниці від його смерті у фойє корпусу факультету, що на вул. Валовій,18.
Особливими акустичними якостями відзначається Концертна зала імені А. Кос-Анатольського, прикрашена портретом композитора, який подарувала Спілка композиторів України чоловічому хору «Буревісник» з нагоди 75-ліття його патрона.
Унікальним структурним підрозділом факультету є створена 2001 року з ініціативи Ректора професора Івана Вакарчука редакція журналу «Просценіум», який за роки свого існування став провідним театрознавчим часописом України.
2013 року започатковано видання «Львівсько-Ряшівських наукових зошитів» спільно з Ряшівським університетом (Республіка Польща). Перший номер видання, присвячений життєдіяльності видатного педагога ХХ ст. Януша Корчака, вийшов друком на початку 2014 року у Львівському університеті. Другий номер, який висвітлює проблеми арт-терапії, готується до друку у Ряшівському університеті. Ще один спільний проект – підготовка до друку збірки «Сприйняття мистецтва та його роль на формування особистості та суспільного етосу» (видання отримало грант Міністерства освіти Польщі), авторами якої є українські та польські науковці.
Особливістю діяльності факультету творча робота, зосереджена не тільки в класі за спеціальністю (акторська майстерність, сценічна мова, хореографія, інструментальна гра – сольна й ансамблева, вокал, диригування, хоровий спів). Вершиною індивідуальних зусиль студентів стають спільні гала-концерти, які готують усі «виконавські» кафедри факультету до відзначення Шевченкових і Франкових днів, Міжнародних днів музики й танцю, окремих пам’ятних дат. З останніх загально-університетських акцій слід згадати концерти з нагоди 200-ліття Тараса Шевченка, 125-ліття Василя Барвінського, 170-ліття Миколи Лисенка, 30-ліття смерті Анатолія Кос-Анатольського.
Окрасою факультету є солісти (аси­стенти Іванна Штурмак, Олеся Бубела) та художні колективи – мішаний хор (керівник – старший викладач Марія Камінська), камерний оркестр (керівник – професор Георгій Павлій, аси­стент Євгенія Скрипченко), ансамбль народних інструментів (керівник – асистент Олег Довгаль), капела бандуристів (керівник – асистент Ольга Гриб).
Особливо обдаровані студенти стають лауреатами всеукраїнських і міжнародних театральних, хореографічних і музичних фестивалів. Серед переможців – лауреат Міжнародного конкурсу ім. Миколи Лисенка 2012 р. Андрій Стецький (баритон), який закінчив клас народного артиста України, професора Богдана Базиликута. Неодноразовими лауреатами всеукраїнських конкурсів читців ставали студенти заслуженої артистки України доцента Олени Баші.
Акторський курс під керівництвом заслуженої артистки України, доцента Людмили Колосович став лауреатом Міжнародного театрального фестивалю. «Коломийські представлення» (2012 р.). Група студентів-хореографів під керівництвом заслуженого діяча естрадного мистецтва України, доцента Олександра Плахотнюка була відзначена на міжнародних фестивалях «Два дні і дві ночі нової музики в Одесі» та «Варшавські дні танцю» 2013 року.
Тільки у 2013-2014 н.р. студенти та викладачі факультету взяли участь у 27 святкових вечорах, концертах, зустрічах, конкурсах, фестивалях як в Україні, так і за кордоном.

Олександр Козаренко,
декан факультету культури і мистецтв

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.