Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Зоологічний музей

Зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка є одним із найдавніших університетських музеїв Європи. Перші відомості про існування великого Кабінету натуральної історії при Львівському Йозефінському університеті датують ще 1784 роком. Кабінет експонував різноманітні зразки з медицини, зоології та сільського господарства.
У часи професора Бенедикта Дибовського музей набув статусу зоологічного і вже у 1885 р. наказом ректора для музею виділили додатково три зали і коридор. Відтоді в музеї – п’ять залів, загальною площею 470 м2. Саме тут студенти-біологи і нині вивчають та досліджують фауну всього світу, а кожен, хто завітає до Львова, може побувати на екскурсії й ознайомитися з тваринним світом нашої планети. Недаремно за останнє десятиліття музей відвідали близько 25 тисяч осіб не тільки з України, а й з Європи, Азії, США, з країн Африканського континенту…

.

Завідувач Зоологічного музею, кандидат біологічний наук Ігор Віталійович Шидловський разом зі студентами-зоологами Іваном Комарницьким, Романом Шкуматом та Михайлом Стехновичем під час визначення та вивчення представників родини ройових ос Vespidae ряду Hymenoptera

Наукові колекції налічують понад 178 тисяч експонатів, з яких близько 10 тисяч формують експозицію. Фонди музею презентують тваринний світ усіх континентів та всіх акваторій земної кулі, тут також є деякі зниклі види тварин.
Особливо цінні – колекції безхребетних тварин (не враховуючи комах), вони налічують близько 45 тисяч зразків, серед яких губки і малакологічні збори Бенедикта і Владислава Дибовських з Байкалу, Ангари, Амуру, Манчжурського моря та Каспію; корали та молюски експедиції принца Монако в Середземному, Червоному й Адріатичному морях; різноманітні голкошкірі з перших біологічних станцій у Неаполі та Трієсті.
В ентомологічних колекціях музею – близько 110 тисяч зразків світової фауни. Цінними є екземпляри клопів і цикад німецького професора Гермара, метеликів Галичини та Європи, Японії, Далекого Сходу, Паміру, Кавказу і Австралії. Їх зібрали різні ентомологи. Іхтіологічні фонди представляють понад 200 видів риб, серед яких панцирні щуки, амія, багатопери, а також рідкісні у Європі білуга, форель струмкова та сазан.
У колекціях амфібій і рептилій – близько 300 видів. Варто виокремити протея та японську велетенську саламандру, з видів європейської фауни – тритона карпатського. Цінними є скелети: супової черепахи та туатари – видів, які на межі зникнення, опудала ромбічного пітона і китайських алігаторів, плазуни Ліберії, які привіз професор Гіршлер у 1935–1936 рр.

Орнітологічна колекція охоплює понад 1000 видів птахів, що становить 1/10 їх світового різноманіття. До унікальних експонатів належить колекція колібрі та нектарниць, а до раритетних колекцій ссавців – африканські тварини, що їх зібрав Водзіцький у 1900–1910 рр. на території колишньої німецької Південно-Африканської колонії, колекції рогів гірських баранів та козлів з Тянь-Шаню, трофеї з Ліберії, подарунки китобійної флотилії “Слава”.
2003 року до 9-го видання Каталогу музеїв світу (Лейпциг, Німеччина) внесли довідкову інформацію про Зоологічний музей імені Бенедикта Дибовського Львівського національного університету імені Івана Франка.
Упродовж років працівники музею ведуть роботу з поповнення і систематизації фондів. Саме тому колекції збагатилися більш ніж на 2 тисячі експонатів.

Важливо, що співробітники музею взяли участь у формуванні міжнародного анотованого списку решток морської корови Hydrodamalis gigas. Відомо, що у фондах Зоологічного музею у Львові було 5 повних скелетів цієї тварини, три з яких тепер є в Україні – один у Львові і два в Києві. Загалом у світі – 27 повних скелетів морської корови. Тому недаремно цей експонат у Зоологічному музеї Львівського національного університету імені Івана Франка – унікальний і безцінний.

Інформацію підготував
Ярослав Табінський
Фото автора

 

Категорія: №1, січень 2011 р.