Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

«Ваша робота повинна приносити користь людям», – Віктор Корсун

Американський менеджер з наукових досліджень Віктор Корсун зустрівся з представниками Університету й поділився особистим досвідом і цінними порадами щодо питання комерціалізації наукових досліджень.
Американський фахівець, який уже 8 років працює в Українському науково-технологічному центрі, вказав на основні проблеми українського суспільства, що є наслідком втрати лідерських позицій нашої науки у світі. «Віра, ентузіазм і робота лежать в основі будь-якої людської діяльності та є запоруками успіху. Пам’ятайте, що ваша робота повинна приносити користь людям», – сказав Віктор Корсун. Він представив успішні моделі старт-апів реалізованих в американському суспільстві, які й зараз приносять своїм розробникам значні прибутки. 
«Перед вами сьогодні постає завдання – зробити Україну лідером у сфері науки, освіти й інновацій. Адже саме якісна освіта передбачає створення нових високотехнологічних робочих місць, що привабить європейських та американських інвесторів», – розповів експерт.
Доповідач запропонував траєкторію розвитку ВНЗ, в основі якої лежить правильна модель стратегічного росту: «Що довше ви зволікаєте, тим складніше буде почати реалізацію будь-якого проекту. Українська наука володіє безмежним натуральним ресурсом – інтелектом, який потребує практичного втілення. Не бійтесь себе рекламувати, змінюйтесь, поки є час і шанси, орієнтуєтесь лише на успіх, не уникайте конкуренції – і це дасть бажаний результат».
У своїй презентації дослідник закцентував увагу на проблемах процесу комерціалізації, а також на питаннях створення спільно з інвесторами старт-апів компанії в Університеті. На завершення ­Віктор Корсун дав кілька порад щодо успішного розвитку освіти й науки в Україні: «Не позбавляйтесь старих засад і методик, доки не з’являться натомість нові! Починайте створювати нове! Навчайтеся від успішних! Необхідно обирати такі проекти, які допомагають людям, наприклад, зі сфер відновлювальної енергетики, медицини, ді­агностики, сільського господарства, безпеки й охорони. Зосереджуйте увагу на мульти­дисциплінарних курсах: біоінформатика, біохімія, мікробіологія, біоінженерія тощо. Безперечно, що процес реформування є двостороннім і передбачає взаємоузгоджену діяльність науковця, спеціаліста, з одного боку, та роботу адміністрації закладу, з іншого». Що ж до адміністративної підтримки, то американський спеціаліст виділив такі основні моменти: необхідно створювати офіси з трансферу технологій у всіх технічних університетах та інститутах, проводити тренінги щодо права інтелектуальної власності, виділяти кошти на міжнародне патентування, сформувати перспективну зарплатну систему для молодих кадрів, реалізовувати бізнес-проекти спільно з інвесторами. Віктор Корсун закцентував на необхідності вивчення або вдосконалення до належного рівня англійської мови, а також на вільному володінні комп’ютерною технікою.
Проректор з наукової роботи, член-ко­рес­пон­дент НАН України, професор Роман Гладишевський подякував Вікторові Корсуну за змістовну й пізнавальну презентацію і додав, що, володіючи значним інтелектуальним потенціалом, Львівський національний університет імені Івана Франка повен розглядати можливості впровадження таких проектів, старт-апів, що, безперечно, викличе зацікавлення в молоді та зменшить міграцію кадрів за кордон».

Уляна Барановська
Фото Олега Вівчарика

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.