Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Андрій Дещиця про секрети успіху

21 жовтня 2014 року в конференц-залі факультету міжнародних відносин відбулась зустріч студентів із заступником Міністра закордонних справ Украї­ни Данилом Лубківським та Надзвичайним і Повноважним послом України в Республіці Польща Андрієм Дещицею.
З вітальним словом до учасників зустрічі звернувся завідувач кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби, доктор економічних наук, професор Маркіян Мальський. Він відзначив вагомі здобутки Андрія Дещиці на посаді виконувача обов’язків Міністра закордонних справ України у вирішальний для держави час.
Під час розмови зі студентами й викладачами Університету Андрій Дещиця зосередив увагу на питанні інтеграції України в європейський простір, зазначивши, що своє право належати до євроспільноти нашій державі доводиться виборювати військовою силою. Порівнюючи процеси відновлення державної самостійності країнами Варшавського договору, Андрій Дещиця зауважив, що держави Східної Європи стали членами Європейського Союзу, не відчуваючи тиску з боку Росії.
Коментуючи взаємини з Російською Федерацією, Посол зауважив, що «Росія системно та перманентно не дотримується міжнародних зобов’язань, які вона взяла на себе в попередні роки. Для російського політикуму не важливо, що йдеться про Будапештський меморандум чи Угоду з ОБСЄ, або ж мирний договір з Україною. Це ставлення і є ключовим джерелом небезпеки не тільки для нашої держави, а й для всього демократичного світу». Андрій Дещиця відзначив, що завдяки зусиллям українських дипломатів Україну підтримали понад 100 країн світу. Однак, за словами амбасадора, цього не достатньо. «Сприяння на державному рівні є дуже важливим для нас, але необхідно мати підтримку громадянського суспільства інших країн. І в цьому процесі ключову роль має відігравати кожен із нас, а особливо молодь», – вважає Андрій Богданович.
Андрій Дещиця поділився з присутніми спогадами про роботу в Міністерстві, відзначивши важливість прийнятих новоствореним урядом державотворчих рішень після перемоги революції Гідності. Водночас він наголосив на вагомості змін інформаційної роботи дипломатичної служби, які запровадив Данило Лубківський.
Андрій Богданович розповів про план діяльності та свої перші кроки на посаді Надзвичайного і Повноважного Посла України в Польщі. Зокрема, амбасадор має на меті не лише лобіювати наміри входження нашої держави до Європейського Союзу, а й виявляти підтримку євроінтеграційних планів України з боку Польщі шляхом передання позитивного досвіду. Важливими акцентами діяльності Андрія Дещиці на посаді Посла стане регіональна безпека та поєднання громадянських суспільств України й Польщі, щоби, за словами дипломата, «наше минуле не перешкоджало будувати майбутнє». Одним із напрямів реалізації планів Надзвичайного і Повноважного Посла України в Польщі стане, зокрема, налагодження системної академічної співпраці обох держав.
Згодом, спілкуючись зі студентами, Андрій Дещиця поділився секретами успішної кар’єрного зростання та фахового становлення майбутніх дипломатів, міжнародних економістів і юристів, наголосивши на важливому аспекті – необхідності комунікації «як із колегами, так і зі зовнішнім світом, умовою якої є перфектне знання іноземної мови».
Після зустрічі з представниками академічної спільноти Університету Андрій Дещиця відповів на запитання журналістів. Під час брифінгу Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща наступного тижня відбуває до Варшави, де чекатиме на вручення вірчих грамот. «Вручення вірчих грамот передусім буде залежати від протоколу Міні­стерства закордонних справ Польщі та канцелярії Президента Республіки Польща. Я готовий це зробити якнайшвидше. Планую наступного тижня відбути до Варшави й очікувати на дату вручення вірчих грамот», – сказав Андрій Дещиця.
Нагадаємо, що Указ про призначення Андрія Дещиці Послом України в Польщі Президент України Петро Порошенко підписав 13 жовтня 2014 року.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.