Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Зустріч із представниками країн Вишеградської групи

У рамках офіційного візиту до Львова 7 жовтня 2014 року представники МЗС країн Вишеградської групи відвідали Львівський національний університет імені Івана Франка, де зустрілися з Ректором, професором Володимиром Мельником й академічною спільнотою Університету.
«З точки зору розвитку Університету цей візит відкриває перед нами чудові перспективні можливості щодо налагодження нашої тісної співпраці з країнами Вишеградської групи», – звернувся до високопосадовців Ректор Володимир Мельник. Володимир Петрович відзначив, що на першій зустрічі, яка перед цим відбулася у вузькому колі, йшлося про можливі проблеми та шляхи їхнього вирішення щодо налагодження й поглиблення міжнародної співпраці з країнами Вишеградської четвірки. 
Варто наголосити, що представники країн Вишеградської групи виступили зі спільними ініціативами, які стосуються питання входження України до ЄС, що, зокрема, має виняткове значення в контексті побудови площини європейських цінностей. «Переконаний, що ті надії, які дає нам цей візит, будуть зреалізовані в наших спільних конкретних діях», – додав Ректор.
Державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки Петер Буріан подякував за теплий прийом у Львові, місті, яке історично тісно пов’язане з країнами Вишеградської групи. «Ваше місто і Ваш Університет є найкращим взірцем європейської ідентичності України», – резюмував Петер Буріан. «Наші країни є сусідами і ми висловлюємо Вам свою підтримку щодо Вашого європейського вибору, який Ви обстоювали на Майдані», – звернувся до присутніх Державний секретар Міні­стерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки.
Держсекретар запевнив, що країни, які представляють учасники делегації, мають тверді наміри щодо надання дієвої допомоги Україні та готові поділитись власним досвідом уникнення помилок і непорозумінь у процесі побудови громадянського суспільства. «Наш приклад показує, що, попри великі труднощі та гострі виклики, які часто є неминучими, процес трансформації – цілком можливий. Результати демонструють, що цей вибір вартує тих зусиль, яких необхідно докласти для його реалізації», – вважає Петер Буріан.
Місія, з якою іноземні високопосадовці прибули в Україну, передбачає низку обговорень і дискусій щодо проблем, що постають перед Україною в процесі її входження до ЄС, аби надалі випрацювати чітку стратегію і конкретні кроки для необхідної допомоги. «Звичайно, ми можемо запропонувати свою допомогу щодо зміцнення економіки, боротьби з корупцією, побудови громадянського суспільства. Але без Вашого бажання, без доброї волі і Ваших власних зусиль це буде неможливо. Базуючись на нашому досвіді, Ви зможете уникнути тих помилок, яких допустили ми», – поя­снив Державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки.
«Освіта й зміцнення громадянського суспільства є надзвичайно важливими для Вас, а тому ми прибули в Україну, аби вислухати Ваші питання, думки, щоби запропонувати можливі шляхи співпраці. Ми – з Вами! І будемо Вам допомагати!», – запевнив Петер Буріан і привітав учасників зустрічі з європейським вибором і ратифікацією Угоди.
Про діяльність Міжнародного Вишеградського фонду, його програми та проекти для регіонального співробітництва розповіла голова фонду Карла Вурстерова. За її словами, Міжнародний Вишеградський фонд був створений відповідно до угоди, укладеної 9 червня 2000 р. між Республікою Польщею, Словацькою Республікою, Чеською Республікою та Угорщиною в рамках проекту Вишеградської групи за фінансової підтримки міжнародних ініціатив.
З метою зміцнення співпраці між країнами Вишеградської групи та їх спільного представництва в третіх країнах фонд реалізовує різноманітні програми й проекти шляхом надання фінансової підтримки діяльності, пов’язаної із заохоченням і розвитком культурного, наукового, дослідницького обміну й співпраці в галузі освіти, а також молодіжної мобільності й транскордонного співробітництва.
Карла Вурстерова розповіла про інституційні й індивідуальні проекти, в яких може взяти участь Університет і його окремі представники. Так, Visegrad University Studies Grant (VUSG) є грантовою програмою, призначеною для університетів з метою впровадження спеціальних навчальних курсів, створення планів, пов’язаних із діяльністю Вишеградської групи. У стипендіальній програмі Visegrad Scholarship Program (VSP) можуть брати участь громадяни: Албанії, Вірменії, Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Чехії, Грузії, Угорщини, Косово, Македонії, Молдови, Чорногорії, Польщі, Сербії, України, Білорусі, Росії.
Після детального представлення діяльності фонду відбулося жваве обговорення озвучених пропозицій, які викликали неабиякий інтерес у присутніх – студентів факультетів: міжнародних відносин, іноземних мов, філологічного, а також викладачів і працівників Університету.
Про досвід співпраці Львівського національного університету імені Івана Франка з провідними науковими й освітніми інституціями Європи розповіла проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Марія Зубрицька. Марія Олексіївна звернула увагу представників МЗС країн Вишеградської групи на тих іні­ціати­вах, які реалізовує Університет і які планує втілити в життя.
«На найвищому рівні країни-партнери відверто і щиро пропонують руку співпраці щодо нашої інтеграції в цивілізаційні процеси ЄС, за що ми їм щиро вдячні», – сказав на завершення Ректор Університету і запропонував продовжити обговорення з метою пошуку шляхів активізації співпраці.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.