Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Взірець європейськості українського духу. Ювілейний День Університету

Цьогоріч наша академічна спільнота відзначає 15-літній ювілей від часу присвоєння Львівському університету статусу «національного».
«15 років тому на підтвердження визначного вкладу колективу Університету в розбудову Української держави та збереження найкращих освітніх традицій відповідно до Указу Президента України Львівському університету було надано статус «національного». Очевидно, це було досягнуто нашими спільними зусиллями – вагомими здобутками викладачів у галузі науки, заслугами тих професорів, які творили найкращі традиції Університету в дусі поступу та розвитку української державності», – звернувся з вітальним словом до учасників урочистостей Ректор Університету, професор Володимир Мельник. Володимир Петрович відзначив великий особистий внесок у цей процес Ректора (1990-2007, 2010-2013 рр.) Івана Вакарчука, який «зробив дуже багато, аби наш Університет мав сьогодні високий статус – «національного».
«Сьогодні, коли ми говоримо про рік, що минув, то оцінюємо не лише наші педагогічні здобутки, але звертаємось і до моментів творення української державності. Я маю на увазі події річної давності, а саме – Майдан, з якого розпочалась революція Гідності. У всіх цих процесах студенти і викладачі нашого Університету показали своє неухильне дотримання найкращих академічних традицій», – зазначив Ректор. Володимир Мельник поіменно згадав тих студентів і випускників, хто поклав своє життя за наше майбутнє, – героїв Небесної сотні. Хвилиною мовчання вшанували їхню пам’ять учасники урочистостей.
«Відзначаючи День Університету, ми повинні пам’ятати про те, що сьогодні живемо в час війни, у час, коли на Сході нашої країни гинуть люди. Ми також повинні знати імена наших захисників – тих викладачів і студентів Університету, які зараз перебувають в зоні АТО», – наголосив Ректор і висловив їм щиру вдячність за їхню службу в зоні АТО, за те що вони мужньо обстоюють гідність і незалежність України.
«Цей рік є роком значних здобутків для Університету, роком нашої щоденної копіткої праці. За цей час опубліковано 77 монографій, 149 підручників і посібників, зареєстровано 27 патентів, надруковано понад 4200 наукових статей, 561 з яких – у закордонних виданнях. В Університеті виходять друком 43 періодичні видання. На 14 спеціалізованих вчених радах було захищено 192 кандидатські та докторські дисертації. В Університеті є аспірантура і докторантура, де навчаються понад 800 осіб. У 3 коледжах та на 17 факультетах здійснюється підготовка студентів за 49 напрямами і 99 спеціальностями», – озвучив Ректор нові статистичні дані, додавши, що вони засвідчують вагомі здобутки колективу нашого Університету.
«Тоді, як Україна готується до вход­ження в європейський освітній простір, ми з повною відповідальністю демонструємо свою готовність до початку реалізації цього процесу. Однак ми й надалі маємо наполегливо працювати, йти вперед і оперативно реагувати на виклики часу», – переконаний професор Володимир Мельник.
Першочерговим завданням, на думку Володимира Петровича, має стати для нас робота над імплементацією Закону України «Про вищу освіту». «Колектив Університету має значний потенціал і хорошу базу для створення програм нових спеціальностей, покращання роботи аспірантури й докторантури в рамках співпраці з колегами з європейських освітніх інституцій», – вважає Ректор.
Професор Володимир Мельник переконаний, що «спільно ми здійснимо ті прориви, які дадуть можливість говорити про Університет, як про справжнього велета духовності». Володимир Петрович подякував усім, для кого Університет є справжнім духовним феноменом.
Привітав колектив одного з найстаріших навчальних закладів Європи т.в.о. голови Львівської облдержадміністрації Юрій Турянський. «Сьогодні визначний день, адже Україна відзначає свято Покрови Пресвятої Богородиці, річницю утворення УПА та День захисника України. Символічно і знаково, що ми цього дня вітаємо Львівський національний університет імені Івана Франка із 15-річчям здобуття статусу «національного». Здавалося б, дуже різні події, але насправді об’єднані найголовнішим – прагненням українців жити у процвітаючій мирній незалежній Україні», – зазначив під час виступу на урочистому засіданні Юрій Турянський. Очільник Львівщини побажав усім присутнім натхненної праці та нагородив працівників Університету за плідну наукову багаторічну працю і вагомий особистий внесок у розвиток української науки й освіти відзнаками та цінними подарунками.
З вітальним словом звернувся до учасників урочистостей голова Львівської обласної ради, наголосивши, що здобутки Львівського національного університету імені Івана Франка нині важко переоцінити. Зокрема, Петро Колодій закцентував увагу присутніх на тому, що насправді Євромайдан, який став передумовою революції Гідності, розпочали саме студенти нашого Університету. «Ввечері, 21 листопада 2013 року, студенти Франкового університету першими вийшли до пам’ятника Тарасові Шевченку, аби висловити свій протест проти дій тодішнього влади. І тоді, і зараз ці молоді люди відіграють важливу роль у формуванні української державності. І завдячувати цьому насамперед потрібно викладацькому колективу, який навчає молодь дотримуватися найкращих людських цінностей – любові, гідності, патріотизму. Окремо хочу висловити своє переконання в тому, що історія Вашого Університету ляже на сторінки ще не однієї енциклопедії», – наголосив Петро Несторович і вручив викладачам і працівникам ЛНУ ім. Івана Франка відзнаки Львівської обласної ради.
Від імені Львівської міської ради привітала університетську спільноту зі святом начальник відділу освіти Шевченківського району управління освіти департаменту гуманітарної політики Галина Синицька, побажавши, щоби «наш Університет щоденно перебував під покровом Божої Матері, адже він сьогодні є в епіцентрі всіх українських подій». «Ми з великим піїтетом ставимось до ролі Університету, оскільки концентрація його духу, чину, інтелекту породила таку силу, яка змогла підняти Україну, яка змінила траєкторію руху історії цілого світу, повернувши його обличчям до українців», – наголосила Галина Ярославівна. «Львівський університет – це та інституція, яка подає суспільству взірці європейськості українського духу, української ідеї. Університетська спільнота є дійсно дивом, бо кожного дня вона плекає в любові наших студентів, виховує нашу молодь на тих найкращих цінностях і традиціях, які покликані змінити суспільство. Сьогодні всі об’єднавчі процеси в державі йдуть саме через Львівський університет, який є візитною карткою України», – переконана начальник відділу освіти Шевченківського району управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.
«Вся Україна й увесь світ сьогодні звіряються з усіма діями, здобутками і прагненнями Університету. Здається, ще зовсім недавно ми відзначали вперше це свято. Упродовж 15 років скільки нау­ко­вих надбань пішли у світ від славного викладацько-професорського складу Львівського університету! Скільки юнаків і дівчат Ви виплекали і вони понесли ці знання у світ!», – висловила своє захоплення університетською спільнотою ЛНУ ім. Івана Франка голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко. «Прикро, що нинішнє свято відзначаємо в час військових дій. Рік тому ми й не думали, що буде військовий стан у державі, що такий великий внесок у соціальні процеси нашої держави зроблять студенти і викладачі нашого з Вами Університету», – зазначила Марія Григорівна. Голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України побажала, «щоб покров Божої Матері був над кожним із нас», «значних здобутків, віри, надії та любові!».
На знак шани і вдячності за добрі слова, адресовані студентському та професорсько-викладацькому колективам, за підтримку Львівського національного університету імені Івана Франка Ректор вручив представникам міської та обласної влади презентоване цього дня видання ІІ тому «Енциклопедії Львівського університету».
Під час урочистого засідання Вченої ради відбулася церемонія вручення дипломів «Заслуженого професора Львівського національного університету імені Івана Франка» ученим, чий вагомий внесок є фундаментальним для розвитку наукового й освітнього середовищ Університету. Від імені нау­ков­ців, відзначених почесним званням «Заслуженого професора Львівського університету», виступив завідувач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Леонід Зашкільняк.
Ректор Університету Володимир Мельник відзначив нагородами переможців конкурсу «Найкращий підручник та навчальний посібник Університету 2013-2014 навчального року» та вручив грамоти за багаторічну сумлінну працю й високі досягнення працівникам Університету.
Символічними дарунками учасникам урочистостей з нагоди Дня Університету стали популярні інструментальні композиції у віртуозному виконанні Народного камерного оркестру. Традиційним музичним обрамленням святкової Вченої ради було спільне виконання студентського та державного гімнів.
Зазначимо, що в рамках відзначення Дня Університету упродовж двох тижнів відбувалися різноманітні заходи, приурочені ювілейній даті, зокрема виставки, презентації друкованих видань, круглі столи, книжкові ярмарки, конференції, спортивно-масові заходи й екскурсії.

Тетяна Шемберко
Фото Юрія Чабана

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.