Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Візит Прем’єр-міністра України

«Дороге українське майбутнє!», – висловивши своє захоплення «взірцевим» львівським студентством, звернувся до присутніх молодих людей Прем’єр-міністр України під час зустрічі з представниками ВНЗ Львова в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка.
«Країна – це не просто Президент, Прем’єр чи Уряд. Це – передусім люди. Після революції Гідності ми отримали іншу країну. Ми стали іншими. Оновилася вся нація. Деякі країни і за століття не проходять того, що ми пережили впродовж шести місяців. Де ще було таке, щоби люди, які сповідують європейські цінності, йшли під кулі?!», – сказав Голова Уряду. 
«Немає у світі жодного історичного прикладу, який би зрівнявся з історичним прикладом України, – зауважив Прем’єр. – На наші плечі історія поклала важливу місію. Ми з вами є поколінням війни. Але так формуються сильні нації і держави. Боротьба за країну – єдина реальність, у якій ми зараз живемо. Ми всі маємо працювати на перемогу. Ми стали єдиними. Ми навчилися думати і боротися разом, спільно. Наша свобода, наша гідність, наше прагнення до справедливості зміцнюють нас, додають упевненості, допомагають подолати страх. А перемагає той, хто має сильний дух».
Арсеній Яценюк наголосив, що майбутнє України він пов’язує зі студентською спільнотою, з кожною молодою людиною, яка хоче бути високоосвіченою, ерудованою, сильною. «Аби стати органічною частиною європейського суспільства, необхідно змінити національну систему освіти, щоби відповідати європейським нормам і стандартам», – переконаний Прем’єр-міністр. «Знання, розум, фаховість і досвідченість – ось що важливо для розвитку України!», – резюмував Голова Уряду.
На завершення вступного слова Арсеній Яценюк закликав учасників зустрічі до діалогу, який, на його думку, є вкрай необхідним. Студенти Львівського національного університету імені Івана Франка виявили неабияку активність в обговоренні питань, які хвилюють усіх громадян України. Зокрема йшлося про проблеми припинення бойових дій на сході країни, можливість повернення Криму до складу Української держави, зміцнення економіки, вирішення питання джерел постачання природного газу, реалізації стратегії європейського курсу України, формування нового Парламенту й урядової команди, проблеми працевлаштування молодих фахівців, подолання корупції у ВНЗ зокрема й усіх держслужбах загалом.
Прем’єр-міністр поділився враженнями від зустрічі, відзначивши позитивну енергетику й особливу атмосферу світла, яка панує в академічному середовищі, в якому він цього дня перебував.
Від імені студентського та професорсько-викладацького колективів Львівського національного університету імені Івана Франка Перший проректор, професор Василь Височанський подарував Голові Уряду Арсенію Яценюку двотомне видання «Енциклопедії Львівського університету».
У межах офіційного візиту на Львівщину Прем’єр відвідав Міжнародний центр миротворчості та безпеки, що на Яворівщині, де відбуваються тренування бійців, які беруть участь в АТО.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.