Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Петро Порошенко: «Серце Європи б’ється в Україні!»

Під час офіційного візиту до Львова Президент України Петро Порошенко зустрівся з академічною спільнотою Львівського національного університету імені Івана Франка й громадськістю міста. Глава держави представив галичанам свою «Стратегію реформ – 2020», заявивши, що керівництво країни має тверду політичну волю, аби провести необхідні зміни. Водночас, за його словами, до цього має долучитись і суспільство: «Запропонована стратегія – це лише скелет. «М’язи» маємо наростити ми разом. Вважаю, що у нас все вийде», – наголосив Петро Порошенко під час виступу в Актовій залі Університету. Глава держави зупинився на основних напрямах, які потребують реформування, зокрема, на першочерговому проведенні судової та медичної реформи й антикорупційних заходах. 
«Наше завдання – зупинити війну, зробити привабливим інвестиційний клімат, побудувати чесну конкуренцію, справедливі суди, прозорий ринок. Треба забезпечити надійну люстрацію судового корпусу, – підкреслив Президент. – Окрім того, нам потрібна термінова реанімаційна бригада, бо наша медицина – у стані клінічної смерті, це залишки радянської медицини».
За словами Петра Порошенка, у складні часи, які зараз переживає наша держава, є й оптимістичні висновки. Україна відчула себе гідною нацією, українці довели і продовжують щоденно доводити, що саме гідність є базовою складовою українського характеру. «Так, дійсно, країна переживає зараз чи не найскладніші часи своєї історії. І зараз хочеться згадати слова Великого Каменяра: «Чим ми побідили? Чи нашим оружжям тільки? Чи нашою хитрістю тільки? Ні! Ми побідили нашим громадським ладом, нашою згодою і дружністю. Уважайте добре на се!» Доки будемо єдині, доки не дозволимо відкрити другий фронт всередині держави, ми точно переможемо на фронті на Сході, – словами Івана Франка резюмував Президент. – Подивіться, яка фантастична нація зараз сформувалася! Нація, де немає більше розколу на Схід і Захід. Саме завдяки зовнішнім надважким обставинам ми отримали шанс збудувати нову Україну – сильну, заможну, вільну. Зміни відбуваються швидко, або не відбуваються взагалі. Я вірю, що вже за п’ять років ми житимемо в новій Україні».
Глава держави зазначив, що «світ навколо нас кардинально змінився. З одного боку, західні друзі у своєму розвитку вирвалися далеко вперед, з іншого – східний сусід розв’язав проти нас війну. Відступати нам немає куди. Позаду – Москва. Тому тільки вперед!». «У нас з’явилося головне, що нам потрібно для перемоги – патріотизм і любов до Батьківщини. Народився новий український народ, – наголосив Президент. – За 23 роки я ніколи не бачив Україну такою українською, я ніколи не бачив стільки українських прапорів, не бачив, щоб так об’єднано співали Гімн України!».
«Я не знаю, чи чують мене тисячі студентів, які зустрічали мене на сходах Університету, але я хотів би звернутися зараз до них. Дорогі студенти, львів’яни, галичани! Сьогодні знову ми тримаємо удар зі Сходу. І нам знову потрібні згода та дружність, до яких закликав Великий Каменяр. Я вже неодноразово проводив таку паралель: постійні чвари між отцями-засновниками незалежної України на початку минулого століття призвели до того, що внутрішніми конфліктами скористався зовнішній ворог. Майже на 100 років він позбавив Україну державності й самостійності. Холодний душ історії – ось чого потребують деякі сучасні українські політики», – промовив Петро Порошенко, закликаючи учасників зустрічі та весь український народ до єдності та миру.
Під час свого виступу Президент закценту­вав увагу на мовному питанні, зауваживши, що сьогодні в Україні зростає кількість людей, які розуміють державотворчу роль української мови й дедалі більше українців виступають за те, аби українська мова залишалася єдиною державною. «Водночас соціологічні опитування показують, що не всі українці можуть дійти згоди щодо статусу російської мови. Але ми з ними відразу знаходимо спільну думку в питанні, якою має бути друга мова, обов’язкова для вивчення в школах і вишах. Не російська, а англійська. І це очевидно», – зазначив Петро Порошенко. На його думку, щобільше українців говоритимуть англійською, тим краще житиме Україна. «Вільне знання англійської мови мало би бути в нас кваліфікаційною вимогою для більшості посад у Кабінеті Міністрів України. Не знаєш мови – не ображайся! Так само і для кожного декана чи завідувача кафедри в національних університетах», – переконаний Глава держави. Відтак, вільне володіння англійською має стати другим критерієм після люстрації з вимог до українського держслужбовця. «Давайте говорити не про статус російської, а про статус англійської мови. Я впевнений, що ця дискусія буде значно конструктивнішою», – підсумував він.
Під час виступу в у Львівському національному університеті імені Івана Франка Президент України запевнив присутніх, що має намір підписати закон про люстрацію. «Я планую і мрію побудувати таку державу, щоб розкриття будь-яких злочинів не залежало від доручення прокуратурі з боку Президента. І якщо є будь-який злочин, депутатський імунітет не має нікого рятувати чи захищати, – підкреслив Петро Порошенко. – Мрію, щоб однією з перших ініціатив парламенту було скасування депутатського імунітету хоча б для наступного складу Верховної Ради». За його словами, депутатський імунітет не повинен перешкоджати розслідуванню справ, і після його скасування люди не йтимуть у парламент лише задля того, щоб отримати захист. Про це заявив Президент під час брифінгу в Дзеркальній залі ЛНУ ім. Івана Франка.
Зазначимо, що це був перший візит Президента України Петра Порошенка до Львова, під час якого Глава держави спілкувався зі студентами Львівського національного університету імені Івана Франка, зустрічався з курсантами Академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного, де нагородив трьох учасників АТО орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Окрім того, Президент відвідав Національний музей імені Андрея Шептицького та Львівський бронетанковий завод, де дав вказівки щодо виробництва сучасної броньованої машини, яку отримає на озброєння українська армія.

Тетяна Шемберко
Фото зі сайту www.president.gov.ua

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.