Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Правнича школа Університету. Крізь призму традицій і новацій

«Ті суспільно-політичні події, очевидцями яких ми є, демонструють прагнення українців до утвердження європейських і загальнолюдських цінностей – гідності і права на майбутнє. У час, коли відбуваються трансформаційні процеси в Україні, суспільство вимагає від правників професійно гідної поведінки», – звернувся з вітальним словом до учас­ни­ків урочистостей з нагоди Дня юриста декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко.
Історія формування й становлення правничої школи Львівського університету сягає 1784 р., коли імператор Йосиф ІІ підписав диплом про відновлення Університету в складі чотирьох факультетів: філософського, теологічного, медичного та юридичного. Саме наприкінці жовтня ми відзначаємо 230-ліття від часу заснування юридичного факультету.
«Тоді, коли суспільство цього дуже потребувало, саме правники обстоювали права українців. Саме у Львівському університеті була сформована правнича еліта, навколо якої гуртувалися інтелектуали. Саме у Львівському університеті починалася українська правнича освіта й наука. Саме у Львівському університеті з’явилися перші україномовні підручники для правників», – емоційно розповів професор Андрій Бойко про основні віхи історії формування правничої школи.
Упродовж ХVІІ – ХХІ ст. факультет розвивався переважно в контексті становлення юридичної освіти на рівні тогочасних європейських держав. Домінуючою ідеєю було верховенство права. Відтак, правнича школа Львівського університету довела, що по праву належить до кращих правових шкіл Європи. Новітній виток розвитку правничої традиції, за словами декана юридичного факультету, розпочався за часів незалежної Української держави.
«Сподіваюся і вірю, що вихованці правничої школи Франкового університету дуже добре усвідомлюють велику суспільну значущість своєї професійної діяльності. Дорогі студенти! Сьогодні ми відчуваємо на собі погляд суспільства, яке потребує правника, наділеного зрілістю розуму, відповідального перед громадою і власним сумлінням», – звернувся до присутніх професор Андрій Бойко.
Андрій Михайлович побажав колегам добра й усіляких гараздів та успіхів на благо України й альма-матер і звернувся до присутніх із проханням: «Святкуючи, сьогодні маємо пам’ятати, що цієї миті хтось зі зброєю в руках захищає нас із вами, щоби ми могли в українському університеті студіювати право». На знак глибокої шани та пам’яті про всіх, хто загинув під час протистоянь у Києві, хто тримає оборону на сході України, учасники урочистостей вшанували загиблих хвилиною мовчання.
«Людьми Закону» назвав Ректор Університету, професор Володимир Мельник усіх, хто обрав фах юриста й правника, зазначивши, що «сьогодні ми говоримо про відповідальність і обов’язок, які є нормами демократичного суспільства. І це не лише внутрішній імператив, а й зовнішній закон. Норма життя передбачає внутрішній вимір і вибір людини та дотримання нормативної законодавчої бази». «Справжня боротьба за демократизацію є там, де утверджується закон як норма поведінки вільного громадянина», – переконаний професор Володимир Мельник. Роль правників у цьому процесі, на думку Ректора, є провідною. «Приємно, що колектив правничої школи Львівського університету внутрішньо готовий до викликів сучасності, адже лінія боротьби за незалежність України буде там, де є Закон», – підсумував Володимир Петрович і побажав студентському та професорсько-викладацькому колективам юридичного факультету міцного здоров’я, творчого многоліття, впевненості та віри в себе, Університет і Україну.
З вітальним словом до правників Львівського університету звернувся заступник Міністра закордонних справ України Данило Лубківський: «У суспільстві часто фах юриста сприймається з практичною розсудливістю. Сьогодні чимало правників зі зброєю в руках і на дипломатичному рівні захищають український світ». «Служителі справедливості», на глибоке переконання заступника Міністра, передусім мають бути людьми принципу і знання. Відтак, особи, які обрали цей професійний шлях, повинні дотримуватися цих двох компонент, які базуються на таких складових: відповідальність за своє життя, моральність і глибокі знання.
За рішенням вченої ради юридичного факультету золоті відзнаки вручили завідувачу кафедри конституційного права, професорові Павлу Гуралю за вагомий внесок у розвиток правничої науки й освіти, заступникові Керуючого справами Німецького Фонду МПС, деканові юридичного факультету, професорові кафедри цивільного права, медичного права, міжнародного приватного права та порівняльного правознавства Університету ім. Геор­га-Августа (Гьоттінген), докторові Андреасу Шпікгоффу за вагомий внесок у розвиток українсько-німецької співпраці й популяризацію юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка.
Срібні відзнаки правничої школи Львівського університету вручили студенткам Ірині Угриновській і Христині Пахольчук за відмінне навчання й активну участь у житті факультету та високі досягнення в науковій роботі.
Юридичний факультет Університету уже понад два століття виховує когорту правників-інтелектуалів – фахівців, які відповідають запитам сьогодення й приносять славу Львівському національному університету імені Івана Франка.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.