Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

IV Школа німецького права

На початку цього місяця в Університеті стартувала IV Школа німецького права. У церемонії урочистого відкриття взяли участь керівник консульсько-правового відділу Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мартін Граф; професор із цивільного права, доктор Андреас Шпікгофф; представник Німецького фонду міжнародної правової співпраці Геннадій Рижков; проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський; декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко; викладачі та студенти – учасники Школи німецького права, яких цьогоріч є близько тридцяти.
«Юридичний факультет за сприяння адміністрації Університету вже кілька років поспіль активно співпрацює з німецькими колегами. Прикладом цієї співпраці є Школа німецького права, яка вже вчетверте «відчиняє двері» перед студентською молоддю. Студенти, які навчатимуться в цій школі, отримають належний фаховий рівень, удосконалять знання німецької мови, матимуть змогу глибше зрозуміти природу німецько-правових інститутів», – розповів декан юридичного факультету Андрій Бойко. Він висловив сподівання, що «випускники Школи поповнять когорту потужних правників України. Я вірю, що кожен із Вас отримає можливість навчатись у провідних університетах Німеччини». 
«Попри складну ситуацію в країні, освітньо-науковий процес триває і підтвердженням цьому є відкриття Школи. Сподіваюсь, що після завершення курсу Ви збагатите свої знання, щоб захищати нашу державу на фронті юриспруденції. Цінуйте те, що маєте, бережіть набуте та щоденно прагніть до освоєння нового», – звернувся до учасників Школи німецького права проректор Мар’ян Лозинський.
«Сьогодні функціонування Школи німецького права у Львівському національному університеті імені Івана Франка є звичайною справою. Це заслуга адміністрації Університету та Німецького фонду міжнародної правової співпраці. А отже, цей рівень міжнародної співпраці стає нормою життя, – сказав Мартін Граф. – Мені приємно спостерігати розвиток такого співробітництва. І мені дуже б хотілося, щоби це продовжувалося й надалі». Керівник консульсько-правового відділу Посольства Федеративної Республіки Німеччина побажав студентам «приємних відкриттів, незмінного зацікавлення своєю справою та готовності пізнавати нове».
Професор цивільного права Андреас Шпікгофф, який уже четвертий рік поспіль є одним із лекторів Школи німецького права, зауважив, що «Львівський університет є одним із найдавніших університетів України та Європи. У Вас хороше міжнародне і національне реноме, а найголовніше – тут приємні та високоінтелектуальні студенти, з якими хочеться працювати». Професор Шпікгофф розповів, що найкращий студент Школи після закінчення курсу отримає місячну стипендію від Німецького фонду міжнародної правової співпраці, що дасть йому можливість поїхати на навчання в один із університетів Німеччини.
Детальніше про роль Німецького фонду міжнародної правової співпраці йшлося у виступі його офіційного представника Геннадія Рижкова. Доповідач, зокрема, звернув увагу студентів на деякі організаційні питання: «У рамках курсу Ви прослухаєте 8 лекцій із восьми найважливіших галузей німецького права. Усі лекції читатимуть німецькою мовою, адже більшість лекторів приїдуть до Університету з Німеччини. За курс Ви двічі писатимете тест, що є контролем засвоєних знань. Після завершення навчання в Школі всі учасники, які наберуть відповідну кількість балів за результатами тестування отримають сертифікат, що підтверджує участь у Школі. Найкращий студент курсу отримає дослідницьку стипендію і можливість навчання в одному з німецьких університетів».

Уляна Барановська
Фото Олега Вівчарика

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.