Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Кафедрі польської філології – 10 років

Цьогоріч виповнюється 10 років від часу створення у Львівському національному університеті імені Івана Франка кафедри польської філології. Доти полоністика в Університеті розвивалася в межах діяльності кафедри слов’янської філології. Загалом же полоністичні традиції у Львівському університеті мають давню історію – ще від 4 листопада 1817 року, коли імператор Австрії Франц I підписав указ про створення кафедри історії польської мови й літератури, та від 9 січня 1826 року, коли, після призначення професором кафедри Миколи Михалевича, перша у Львівському університеті полоністична кафедра розпочала своє реальне функціонування. Згодом в Університеті були створені інші полоністичні кафедри – історії польської літератури (1903 рік), польської порівняльної літератури (1926 рік). Після структурної реорганізації Університету 1939 року єдиною полоністичною кафедрою залишилася кафедра історії польської літератури, яка функціонувала до 1941 року, а потім від осені 1944 року до червня 1946. Після Другої світової війни полоністика у Львівському університеті функціонувала в рамках кафедри слов’янської філології доти, допоки 1 квітня 2004 року шляхом поділу кафедри слов’янської філології було утворено окрему кафедру польської філології. 
За десятилітній час свого існування кафедра польської філології стала важливим в Україні та світі полоністичним осередком із науковим потенціалом і високою якістю викладання польської мови як іноземної, польської літератури й культури.
Зі створенням окремої кафедри польської філології в Університеті значно зріс набір на полоністичну спеціальність. Якщо в повоєнний час група студентів-полоністів складалася від 5 до (пізніше) 12 осіб, а набір, як правило, оголошений в основному раз на два роки (від 1992 року – щорічно), то на сьогодні на першому курсі щороку навчається близько 40 полоністів. Студенти, окрім полоністичної, отримують ще й україністичну спеціальність, а також здобувають фах перекладача. Кафедра готує бакалаврів, спеціалістів, магістрів денної і (від 2010 р.) заочної форми навчання. У 2006–2007 навчальному році на кафедрі польської філології започатковано лекторат, який проводять фахівці з Польщі.
Кафедра польської філології не обмежує свою навчально-педагогічну діяльність лише польським відділенням філологічного факультету. У різні періоди працівники кафедри викладали польську мову на інших відділеннях філологічного факультету (українська філологія, російська філологія, фольклористика) та на інших факультетах (історичному, географічному, журналістики, міжнародних відносин, культури та мистецтв) Львівського університету. У середньому щороку кількість студентів, які вивчають польську мову налічує понад півтисячі осіб.
Від 2012 р. викладачі кафедри забезпечують викладання польської мови на університетських курсах польської мови, що користуються великою популярністю не лише серед студентів.
Кафедра польської філології ЛНУ імені Івана Франка стала на сьогодні важливим світовим осередком науково-практичних студій у галузі полоністичної лінгводидактики. Тут, зокрема, плідно розвивається напрям дослідження особливостей навчання польської мови як іноземної осіб із рідною східнослов’янською (головно українською) мовою. Праці на цю тему львівські полоністи активно публікують в авторитетних фахових виданнях не лише в Україні, а й у Польщі й інших країнах. На сьогодні, коли вивчення польської мови в Україні набуло величезної популярності і багато громадян України виїжджає здобувати освіту в Польщі, лінгводидактичні дослідження львівських полоністів затребувані і в нашій країні, й Польщі – доприкладу, в академічних осередках, де навчаються студенти з України, Білорусі, Росії. Користуються популярністю в Україні і за кордоном підручники з польської мови для українських учнів і студентів, які підготували на кафедрі.
Мовознавчі інтереси науковців кафедри розвиваються зосереджені переважно навколо проблем фразеології та функціонування польської мови в Україні. Праці львівських фразеологів присвячені переважно семантичним аспектам інноваційних процесів у польській фразеології. Останніми роками суттєво актуалізовано методологію наукових досліджень польської фразеології: праці опираються на величезні за обсягом бази електронних корпусів польської мови і мають неабияку практичну цінність – не лише для подальшого вивчення польської ідіоматики, а й для виявлення тенденцій розвитку польської мови, для вдосконалення полоністичної лінгводидактики й практичної лексикографії. Методологію та результати корпусних фразеологічних досліджень, що їх проводять молоді фразеологи кафедри польської філології Львівського національного університету імені Івана Франка, схвалено й високо оцінено в авторитетних мовознавчих середовищах Україні та Польщі. Дослідження особливостей польської мови, що функціонує в сучасній Україні, присвячені диференційним ознакам мовлення молодих носіїв польської мови, які мешкають в Україні, декларують польське походження й навчаються у різних типах шкільних закладів, де навчання ведеться польською мовою; дескриптивним і прескриптивним аспектам мовлення осіб польського походження в Україні; специфіці текстів сучасної польськомовної преси, що виходить в Україні в часи її незалежності (наприклад, особливостям синтаксису та прагматичним проблемам, пов’язаним із мовленнєвим етикетом).
Літературознавчі дослідження фахівців кафедри польської філології стосуються передусім проблем польської міжвоєнної та повоєнної поезії в загальнослов’янському і європейському контекстах, антропології літератури, комунікативних аспектів літературного тексту, неоміфологізму в літературі ХХ ст., польсько-українського діалогу в літературі раннього модернізму та міжвоєнного двадцятиліття, гендерних аспектів у літературі й культурі, компаративних досліджень процесів в українській і польській літературах початку ХХ ст., рецепції польської літератури в сучасній Україні та міжкультурного польсько-українського діалогу. Важливим аспектом діяльності львівських полоністів є транслатологічна теорія і практика, а також практична лексикографія (видання словників).
Кафедра польської філології активно розвиває міжнародну співпрацю, співпрацюючи з полоністичними осередками польських та інших європейських університетів – Силезького, Варшавського, Вроцлавського, Яґеллонського, Познаньського, Лодзького, Опольського, Зеленогурського, Жешівського, Білостоцького, Люблінського університету ім. Марі Кюрі-Склодовської, Люблінського католицького університету, Педагогічного університету у Вільнюсі (Литва), Мінського університету (Білорусь) та ін. Налагоджено обмін науковою літературою, організацію спільних семінарів, практикуються наукові стажування у партнерських університетах тощо. Викладачі кафедри – активні учасники конференцій у зарубіжних полоністичних осередках. Зокрема, взяли участь у трьох світових полоністичних конгресах (Познань 2006, Краків 2008, Ополє 2012), циклічних міжнародних конференціях Товариства викладачів польської мови як іноземної «Брістоль», інших наукових форумах – у Польщі, Литві, Білорусі, Словаччині, Німеччині й інших країнах.
У Львівському університеті кафедра організувала кілька великих міжнародних наукових конференцій. У жовтні 2014 року в Університеті відбулася ювілейна міжнародна конференція «Польська мова й полоністика у Східній Європі: минуле й сучасність».
У співпраці зі Школою польської мови та культури Силезького університету протягом 2008–2009 рр. на кафедрі польської філології Львівського університету реалізовано трисеместровий цикл післядипломного навчання зі спеціальності «Польська мова як іноземна і польська культура» для слухачів з України. Полоністів Львівського університету запрошують викладати у вищих навчальних закладах Польщі (гостьові лекції або короткі лекційні курси).
У міжнародній співпраці беруть участь львівські студенти-полоністи. Уже 20 років (від 1994) відбувається включене двотижневе навчання студентів зі Львова у Вроцлавському університеті. Від 2008–2009 навчального року кращі студенти львівської полоністики протягом семестру навчаються у Варшавському університеті. Від 2013 року започатковано щорічне тижневе навчання студентів-полоністів у Зеленогурському університеті. Щорічно, за час існування кафедри, по кілька львівських студентів полоністики навчаються у літніх школах польської мови й культури університетів Польщі. Львівські полоністи часто стають переможцями чи лауреатами всепольського конкурсу з польської мови для іноземців, що циклічно відбувається в серпні у м. Цєшин (Польща).
У перспективі діяльності кафедри польської філології Львівського національного університету імені Івана Франка – збільшення наукового потенціалу, поглиблення розпочатих напрямів мовознавчих і літературознавчих досліджень і вибір нових, підготовка наступних підручників і посібників для україномовного адресата – учнівського й студентського, укладання словників і довідників тощо; розширення співпраці з українськими, польськими й світовими полоністичними осередками, обмін науковим і навчально-методичним досвідом, публікаціями, лекторами, організація спільних конференцій і семінарів, подальше проведення заходів, що інтегрують наукову, методичну й освітню полоністичну діяльність в Україні.

Алла Кравчук,
завідувач кафедри
польської філології

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.