Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Міжнародна німецько-польсько-українська осіння школа

З ініціативи кафедри країнознавства і міжнародного туризму Львівського національного університету імені Івана Франка, кафедри культури і країнознавчих досліджень Центрально-Східної Європи Інституту європейських досліджень Технічного університету м. Хемніц (Німеччина) та кафедри міжнародних відносин Інституту політології Опольського університету (Польща) відбулась Міжнародна німецько-польсько-українська осіння школа «Національні меншини на сході і заході: історичні детермінанти, загальноєвропейський контекст і візії майбутнього».
Виконувач обов’язки декана факультету міжнародних відносин Ігор Бик під час урочистого відкриття «осінньої школи» зазначив, що це «добра нагода замислитись над проблемами національних інтересів, світовою безпекою, правами людей». Він побажав студентам плідних дискусій, інтенсивної роботи в групах, а також розповів, що учасники школи матимуть можливість насолодитись красою Львова. 
Завідувач кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби, професор Маркіян Мальський подякував в.о. декана за ініціативу проведення такої школи на факультеті, наголосивши, що «запорукою світової безпеки є співпраця й налагодження тісних стосунків між молоддю, яка уособлює наше майбутнє».
Директор департаменту міжнародного співробітництва і туризму Львівської ОДА Віталій Горбатенко, звертаючись до учасників заходу наголосив, що «репрезентована тема є вкрай важливою і актуальною. У Львові й області завжди мирно співіснували представники різних національних меншин. Свідченням цього сьогодні є 17 консульств, 3 з яких – генеральні. Функціонуючи у нашому місті, вони активно представляють та захищають права своїх спільнот». Тому, на переконання доповідача, студенти, які завітали до нас з Німеччини та Польщі, мають унікальну нагоду придивитись і зрозуміти суть усього спектру міжнаціональних відносин на прикладі Львова. Також Віталій Горбатенко відзначив, що представники інших національностей не лише любили нашу країну, а й брали активну участь у її становленні та розвитку.
Доктор Пьотр Коциба (Німеччина) висловив упевненість, що для студентів з України, Польщі та Німеччини – це чудовий досвід співпраці й обміну думками.
Кшистоф Залускі (Польща) зауважив, що йому, як юристу, буде цікаво подискутувати щодо того, чому міжнародне право не діє настільки добре, наскільки воно прописане. Окрім побажань студентам, він поділився особистими враження від першого візиту до нашого міста. «Це для мене чудова нагода довідатись більше про Україну, нашого найближчого сусіда», – наголосив Кшистоф Залускі.
На завершення урочистого відкриття школи завідувач кафедри країнознавства і міжнародного туризму, професор Наталія Антонюк виголосила доповідь на тему: «Національні меншини як чинник мультикультуралізму в сучасній Європі».
Упродовж триденної роботи Міжнародної німецько-польсько-української осінньої школи «Національні меншини на сході і заході: історичні детермінанти, загальноєвропейський контекст і візії майбутнього» проходили численні лекції, зустрічі із представниками національних меншин, презентації і практичні заняття. Особливу увагу учасники закцентували на питаннях історичного розвитку, сучасного життя німецької та української національної меншини в Польщі, а також польської меншини в Україні в широкому контексті європейських інтеграційних процесів. Студенти розмірковували й активно обговорювали такі проблеми: колективна історична пам’ять і її вплив на сучасні процеси національного примирення або ж загострення міжетнічних конфліктів, правове забезпечення і застосування європейських стандартів захисту національних меншин, підходи державної політики у цій сфері в Україні, Німеччині та Польщі. Це дозволило студентам за результатами розробити власне бачення майбутніх сценаріїв розвитку для української, польської та німецької меншин.

Анастасія Коник. Фото Олега Вівчарика

Категорія: № 2, жовтень 2014 р.