Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Мандрівка до Німеччини

Наприкінці жовтня група студентів географічного факультету нашого Університету за підтримки Німецької служби академічних обмінів DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) відвідала Німеччину, де мала змогу відвідати низку університетів і соціально-культурних інституцій та промислових об’єктів, ознайомитись з організацією освіти та технологічними процесами галузей виробництва та надання послуг. Основна мета поїздки – вивчити особливості економіки Німеччини та її місце на світовому ринку, зробити порівняльний аналіз культури, науки, соціально-економічного розвитку земель Німеччини (Саксонія, Бранденбург, Саксонія Анхальд, Тюрингія, Баварія). Студенти також мали на меті пізнати особливості життя й навчання своїх німецьких колег, специфіку організації вищої освіти.
«Наша подорож розпочалась з одного з найбільших міст Польщі – Кракова. Були ми там недовго, проте вже за декілька годин нам вдалося зануритися в багату культуру цього міста, ми були захоплені його архітектурою», – зазначають учасники делегації.
Переїзд із Польщі до Німеччини, за їхніми словами, був досить тривалим і важким, але вартував того, щоб уже наступного дня побачити неймовірну красу й казкові барви східного міста Німеччини, міста «тисячі веж» – Бауцена. «Зранку нас уже чекали у «Domowini» – Спілці лужицьких сорбів (слов’янська меншина в Лужиці) та Сорбському культурному інституті», – діляться враженнями учасники поїздки. Розповіді про історію, культуру, особливості та звичаї меншини особливо зацікавили наших студентів.
Наступного дня делегація відвідалав місто Каменц, де побачила, як добувають буре вугілля відкритим способом. «Ми побували в буровугільному кар’єрі Nochten. Це було неймовірно! Ми спустились на «17 млн. років назад». Нам, географам, це – «як потрапити в рай». Адже ми стояли на землі, де ходили динозаври. Це було незабутньо!», – розповіли студенти.
Далі студентів-географів чекала столиця. Із плином історії, Берлін неодноразово був головним містом німецьких державних утворень, зокрема Маркграфства Бранденбург, Королівства Пруссія, Німецької Імперії, Східної Німеччини. «Ми зустрілись із професорсько-викладацьким складом географічного інституту університету Гумбольдта, де мали низку лекцій із кліматології, економічної географії, дидактики, біогеографії, ознайомились зі Східним і Західним Берліном, відвідали Рейстаг і теплову електростанцію Heizkraftwerk Reuter West», – пригадують учасники поїздки.
Наступним пунктом подорожі був Потсдам. «Там ми зустрілись із викладачами Постдамського географічного інституту. Нас дуже гарно приймали, розповідали про навчання та студентське життя. Провели цікаву екскурсію територією університету. Показали всі корпуси, ознайомили нас зі специфікою навчального процесу, і ми на хвилинку відчули себе постдамськими студентами, коли сиділи в лекційній залі», – зазначають студенти.
За словами учасників поїздки, приємне враження і чудові спогади залишились після відвідин унікального ландшафтного парку Сан-Сусі, який представлений пагорбами, деревами, річками Шпреє і Хафель, цілою системою озер. Фрідріх Великий і Вольтер, Потсдамська конференція, останній німецький кайзер – усе це ще живе там. Та й найвідоміший палац Потсдама – Сан-Сусі, літня резиденція Фрідріха Великого і національна німецька святиня – зберігся в незміненому вигляді зі середини XVIII століття. Кажуть, що тут Фрідріх розважав своїх придворних грою на флейті. І саме в пам’ять про це перед Сан-Сусі в будь-яку погоду грає флейтист. Територія парку вражає, тут можна ходити і ходити. «У нас очі розбігались від неймовірної краси! Ми відчували себе королями й королевами, гуляючи серед розкішних палаців. Це було неймовірно! Після приємної втоми і чудових вражень ми солодко заснули в готелі. А наступного дня ми знову гуляли парками. Відвідали об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО – Вьорлітцький ландшафтний парк», – діляться враженнями учасники поїздки.
У Лейпцигу студенти провели три дні. Це місто є знаковим в історії світової музики – воно пов’язане з іменами Фелікса Мендельсона, Роберта Шумана, Ріхарда Ваґнера, Едварда Ґріґа, а також Йоганна Себастьяна Баха. Найвизначніша церква Лейпцигу – Церква святого Хоми, де працював кантором Йоганн Себастьян Бах. Поряд з церквою розташований музей Йоганна Себастьяна Баха. У Лейпцизькій консерваторії навчався свого часу класик української національної школи музики – Микола Лисенко. Тут же народився і сучасний співак Білл Кауліц і гітарист Том Кауліц.
Студенти географічного факультету побувати біля найбільшого пам’ятника Європи – Пам’ятника Битві народів (нім. Völkerschlachtdenkmal). Його висота сягає 91м.
На завершення візиту в дружньому колективі країнознавчого інституту, делегація відвідала архів найстарішої бібліотеки Німеччини, найдавнішою книгою якої є Атлас Птолемея 1521 року.
Наступні два дні були насичені зустрічами з академічними спільнотами у містах Галле та Байройт, теплими й приємними розмовами зі студентами.
«Останній день. Ура! Ми – у самому серці Баварії – Мюнхені. Ми відразу відчули на вулицях духмяний запах хмелю. Він тут усюди, адже місто славиться своїми пивоварними традиціями. Сучасний Мюнхен вражає свою незрівнянною красою!», – переконують студенти.
Рідну українську мову  географи почули під час зустрічі в Українському Вільному Університеті.
Море вражень, багато спогадів, щирих усмішок надовго залишаться в пам’яті учасників поїздки.

Христина Сторонянська,
магістр географічного факультету