Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Seed Forum: можливості інноваційного розвитку

У рамках візиту до Львова 8 грудня 2014 року президент «Seed Forum Global» Штайнер Корсмо та співза­снов­ник і голова Міжнародного благодійного форуму «Seed Forum Ukraine», засновник і керуючий партнер бізнес-інкубатора iHUB Дмитро Подолєв відвідали Львівський національний університет імені Івана Франка, де зустрілися з Ректором, професором Володимиром Мельником і студентами Університету.
Варто зазначити, що в рамках українсько-норвезького бізнес-форуму 18 листопада 2014 року було підписано меморандум про співпрацю Львівського національного університету імені Івана Франка з Фундацією «SeedForum» (Норвегія) і Міжнародним благодійним форумом «Seed Forum Ukraine».
«Складаю щиру подяку Вам за те, що відгукнулися на пропозицію щодо співробітництва, й відразу перевели наші домовленості у практичну площину. Переконаний, що процес налагодження співпраці розпочнеться успішно і, маю надію, буде довготривалим. Судячи з попередніх зустрічей і тих досягнень, які Ви маєте, нам корисним буде Ваш досвід, яким Ви зможете поділитися з молоддю», – звернувся до гостей Ректор Університету.
Президент «Seed Forum Global» Штайнер Корсмо запевнив, що має тверді наміри вже цьогоріч започаткувати активну роботу з Університетом та мерією Львова. Він також зазначив, що під час зустрічі з мером Андрієм Садовим було підписано меморандум про співпрацю, яка передбачає відкриття у Львові бізнес-інкубатора iHUB.
За словами голови Міжнародного благодійного форуму «Seed Forum Ukraine», засновника і керуючого партнера бізнес-інкубатора iHUB Дмитра Подолєва, студенти ЛНУ ім. Івана Франка матимуть прямий доступ до бізнес-інкубатора iHUB, який забезпечуватиме підтримку, навчання, консалтинг, бізнес-освіту та пошук інвесторів для малих ІТ-компаній України.
Під час зустрічі зі студентами Університету Штайнер Корсмо розповів про діяльність фундації та про інноваційне підприємництво й основи фандрейзингу. Зокрема йшлося про start-up-середовище, різні категорії інве­сто­рів і принципи інвестування. Президент «Seed Forum Global» надав практичні поради щодо того, які інновації та ідеї потребують інвестицій і як їх залучати.
«Ми пропонуємо оптимальну стратегію – від start-up до прибуткового власного бізнесу й активно працюємо над тим, щоб ідея у поєднанні з інвестиціями давала результат. Утім, перед її впровадженням потрібно продумати всі деталі та довести її потребу й унікальність на ринку, – пояснив учасникам зустрічі Штайнер Корсмо. – Для того, щоб ваша ідея стала успішною, потрібно знати, що на бізнес-ринку існує три типи компаній – технологічні, нетехнологічні зі зростаючим потенціалом та Lifestyle компанії. Також варто знати про типи інвесторів й обрати серед них або приватних фінансових, або структурований капітал».
За словами експерта, молода компанія має пройти певне «життєве» коло. На початках будь-який бізнес зазнає витрат і втрат, проте потрібно знайти правильний підхід для налагодження продуктивної роботи та впровадження в життя нової ідеї. Перший крок до цього – діалог з інвесторами. «Необхідно продумати, яким чином мотивувати інвесторів. Найкращий спосіб – це почати заробляти гроші із власного бізнесу. Таким чином, збільшиться інвестиційний потік у вашу компанію, – переконаний Штайнер Корсмо. – Невід’ємною частиною успішного початку ведення бізнесу є детально продуманий і проаналізований бізнес-план. Туди повинні входити відомості про концепцію, команду, ринок, переваги конкурентів, унікальність, бізнес-модель (яким чином можна заробляти кошти), потреби капіталу, стартовий капітал, можливий заробіток і ризики вашого проекту. Зазначу, що в команду потрібно брати тих спеціалістів, які добре знаються на продукті й технології».
«Наша головна мета – допомогти молодим спеціалістам і майбутнім підприємцям у створенні й розвитку власного бізнесу», – наголосив Дмитро Подолєв, зауваживши, що iHUB є своєрідним майданчиком для знайомства інвесторів із кращими start-up із потенціалом зростання до рівня глобальних компаній. Це те місце, де молодь може отримати допомогу під час виконання найважчих завдань.
Голова Міжнародного благодійного форуму «Seed Forum Ukraine» поділився зі студентами власним досвідом реалізації проектів, які принесли йому успіх, і запевнив, що головне – мати мрію створити свою справу, ідею та бажання втілити її в життя. Дмитро Подолєв закликав молодих людей бути ініціативними та виявляти активність у творенні власних start-up.

Тетяна Шемберко