Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Start-up:  шлях до успіху

У рамках навчального курсу «Підприємництво в ІТ-сфері» на кафедрі радіофізики та комп’ютерних технологій студенти-магістри факультету електроніки вчетверте презентували start‑up-проекти у форматі «Марафону ідей». Це новинки, які допоможуть користувачам заощадити кошти, час та зусилля і можуть бути корисними в побуті.
Представники ректорату, гості зі Швеції, працівники компанії «Softserve» та студенти зібралися в аудиторії, аби оцінити презентації start-up-проектів студентів-початківців у сфері ІТ-технологій, обмінятися думками та висловити побажання щодо вдосконалення їхніх ідей. Представлення й обговорення відбувалося англійською мовою. 
Звернувся до учасників презентації проректор із наукової роботи Університету Роман Гладишевський: «Ми пишаємося тим, що саме в Університеті відбуваються презентації студентських start‑up-проектів. Зазначу, що університетське середовище – це простір, де гартується інтелектуальна еліта. Багато нинішніх авторитетних особистостей робили тут свої перші кар’єрні кроки. Тепер вони повернулися в Університет, щоб передати молоді свої знання». «Досвід старшого покоління й ідеї молодих людей – це запорука успішної української науки і бізнесу», – переконаний Роман Євгенович.
«Щодня зростають ціни, відповідно, хочеться заощадити кошти. Звідси й виникла ідея створити мобільний додаток, який «підкаже», де можна придбати речі за низькою ціною, – розповів учасник команди Назар Юристовский, який разом із колегами Любомиром Гложиком і Любомиром Іваницьким представили проект під назвою «Discounter». «Якщо втілити наш мобільний додаток у життя, він стане майданчиком для консолідації місцевих «гарячих пропозицій» і розпродажів в одному телефоні, використовуючи WEB та мобільні технології. З часом, додаток буде корисним у різних містах і країнах», – переконаний Назар Юристовський.
Інша команда студентів презентувала неординарний проект під назвою «IWE». Як розповіла учасниця команди Віра Литвин, їхня ідея буде цікавою для тих, хто любить готувати та смачно поїсти. «За допомогою смартфона, який синхронізуватиметься із «розумним» холодильником через WiFi, додаток покаже, які продукти є у ньому. Залишається лише докупити потрібні інгредієнти для приготування страв, що допоможе заощадити час. Плануємо реалізувати цю ідею у межах курсу, оскільки є девелоперами і не потребуємо додаткових ресурсів. Думаю, що навесні всі охочі зможуть подивитися на результати нашої праці», – зазначила Віра Литвин.
Цікавий і незвичний проект під назвою «Online scout center» представив студент Іван Федак. За його словами, мета цього start‑up – дати шанс молодим талановитим спортсменам увійти у великий футбол. «Усі бажаючі матимуть змогу створити акаунт, де вказують свої персональні дані, навички, фізичні характеристики та додають відео. Потім відбувається формування рейтингів, завдяки чому роботодавці зможуть безперешкодно знайти потрібну їм людину», – розповів Іван Федак.
Студенти факультету електроніки також придумали, як спростити процедуру запису на прийом до лікаря в поліклініці. «Щоб не стояти у чергах у реєстратурі, пацієнт за допомогою свого мобільного додатку може зареєструватися і записатися на прийом до лікаря. Також пропонуємо оцифрувати медичні картки, щоб не мати мороки з великими книжками», – розповів засновник ідеї «Smart Clinic» Маркіян Юськів.
«Важливою є не ідея, а її впровадження, – переконаний організатор «Марафону ідей», викладач факультету електроніки Ігор Катерняк. – Утім, найважливішим є мислення студента, який буде здатен її реалізувати. Я провів із цими студентами три місяці. Щоп’ятниці ми проводили лекції, під час яких обговорювали потреби, ідеї та переваги конкуренції. Сьогодні маємо результат – презентація семи проектів start‑up, – зазначив Ігор Катерняк.
«Цікаво почути стільки нових ідей у сфері IT-технологій! – поділився враженнями директор шведської ІТ-компанії Томас Арктадеріус. – Я вражений ідеями студентів, де поєднано фізичну та цифрову працю. Як уже було зазначено, ідея – це ніщо, натомість її втілення – запорука успіху. І перший крок до цього – діалог із користувачами та споживачами. Зазначу, що ми запланували новий проект зі співробітництва Швеції з Україною. Наступного року приєднаються також студенти із Тбілісі».
Навчання студентів, які презентували новинки у сфері ІТ-технологій, відбувалося як у лекційному форматі, так і у вигляді практичних завдань, зустрічей з успішними підприємцями та бізнесменами, а також за допомогою технологій електронного навчання на платформі Української си­сте­ми дистанційного навчання www.udl.org.ua і відеоконференцій із викладачами Стокгольмського університету.

Ірина Кузьма
Фото автора