Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Співпраця з університетами Туреччини

Підвалини українсько-турецької наукової співпраці були закладені ще 2011 року під час міжнародної конференції, у якій взяли участь науковці Національного університету Сакар’я в Туреччині. На початку листопада 2014 р. на запрошення турецьких колег делегація Університету у складі: Ректора Володимира Мельника, проректора Ярослава Гарасима, професора кафедри давньої історії України Мирона Капраля та доцента кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Анастасії Баукової взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Взаємини між Україною та Туреччиною: козацький період (1500-1800 рр.)».
Провідні українські науковці зі Львівського національного університету імені Івана Франка, Інституту історії НАН України, Інституту сходознавства імені Агатангела Кримського НАН України (м. Київ), НУ «Києво-могилянська академія», Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського університету імені Бориса Грінченка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Запорізького національного університету, Одеського національного університету імені Іллі Мечнікова, Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Маріупольського державного університету та вчені з університетів Сакар’ї, Анкари, Стамбула й інших міст Туреччини обговорювали питання українсько-турецьких взаємин від часів Козаччини до сьогодення. Завдяки широкому представництву наукових кіл обох країн учасники конференції окреслили бачення міжнаціональних взаємин у майбутньому.
Захід розпочався із виконання гімнів Республіки Туреччина та України. З вітальним словом виступили Ректор ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Мельник та Ректор Національного університету Сакар’я. Музаффер Ельмаз. Під час конференції з доповіддю про історію вивчення сходознавства у Львові та основні досягнення львівських науковців у цій царині звернувся до присутніх проректор Університету Ярослав Гарасим.
У межах заходу відбулося засідання круглого столу, темою обговорення якого було «кримське питання» в контексті міжнародних відносин. Професори Ю. Кочубей, Я. Калакура, В. Крюков, Ю. Озтюрк, Х. Киримли, К. Озчан висловили свої міркування щодо шляхів і методів вирішення складної міжнародної ситуації.
На підсумковому засіданні вчені обох країн виробили та затвердили ухвалу конференції, у тексті якої закріплено пропозиції щодо подальшої наукової та культурної співпраці на міждержавному й міжуніверситетському рівнях. Зокрема йшлося про те, що подібна спільна конференція повинна відбутись у 2016 році на базі нашого Університету.
Варто додати, що робота конференції широко висвітлювалась у турецьких регіональних і загальнодержавних медіа. Важливим заходом у рамках проведення конференції стало відкриття Центру української книги в університеті Сакар’я, фонди якого сформовано переважно з подарованих українськими ученими наукових і науково-популярних видань. Їх тематика висвітлює історію та культуру України, а також засвідчує рівень розвитку досліджень турецько-українських стосунків, ілюструє напрями досліджень провідних українських науковців.
Результатом візиту делегації Львівського університету до Туреччини стало підписання угод про академічну спів­працю з університетами Сакар’ї та Біледжік.

Анастасія Баукова,
доцент кафедри археології і спеціальних галузей
історичної науки