Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Зустріч ректорів Львівського та Опольського університетів

10 листопада 2014 року Ректор Університету Володимир Мельник зустрівся із польським колегою, ректором Опольського університету, професором Станіславом Нічєєю. У рамках офіційної зустрічі йшлося про основні аспекти співпраці між університетами, а також про спільні наукові українсько-польські дослідження.
Ректор Опольського університету презентував українським партнерам свою книгу під назвою «Львів – сад сну і пам’яті», яка є першим дослідженням історії Личаківського кладовища у Львові та перевидана вже вчетверте, а також сувенірні дарунки: фігурку, двомовну фотокнигу зі зображеннями міста Лева та декілька примірників наукових збірників.
Під час зустрічі ректор польського університету розповів про спільність історії українських і польських міст, наголосивши на важливості академічної співпраці обох ВНЗ, а також окреслив основні аспекти системи вищої освіти в Польщі.
Станіслав Нічєя не оминув також питання про те, як змінилася Польща завдяки інтенсивному розвитку місцевого самоврядування. Професор висловив своє оптимістичне бачення розвитку України як члена Європейського Союзу.
Володимир Петрович подякував польським колегам за політичну і моральну підтримку України на шляху до становлення демократичних цінностей і закцентував увагу на тому, що вже сьогодні українські та польські вчені мають спільну позицію щодо багатьох питань як наукового, так і суспільно-політичного життя обох держав. «Точку неповернення у процесі взаєморозуміння ми пройшли, а отже, оптимістична лінія нашої співпраці буде продовжена й надалі», – додав Ректор.
Нагадаємо, що 10 лютого 1997 року було підписано угоду про співпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Опольським університетом. Упродовж 2013-2014 року університети провели дві міжнародні конференції, за результатами яких опубліковано п’ять монографій за участю викладачів факультету міжнародних відносин.
Кафедра країнознавства і міжнародного туризму факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, разом із кафедрою культури і країнознавчих досліджень Східної Європи Інституту європейських досліджень Технічного університету м. Хемніц (Німеччина) та кафедрою міжнародних відносин Інституту політології Опольського університету (Польща) організували та провели з 13-17 жовтня 2014 року Міжнародну німецько-польсько-українську осінню школу «Національні меншини на сході і заході: історичні детермінанти, загальноєвропейський контекст та візії майбутнього».
У рамках співпраці також відбувається стажування доктора Еви Гановіч з Інституту наук політичних Опольського університету (РП) у межах проекту Еразмус Мундус.
У планах Університету на наступний рік – зміцнення українського-польської академічної співпраці, зокрема через реалізацію низки спільних заходів: проведення літньої та осінньої школи в м. Ополе та м. Хемніц, видання колективної монографії «Україна в сучасному геополітичному просторі» за участю польських та українських авторів, організація Міжнародної конференції, за результатами якої вийде друком колективна монографія.
У 2015 році також відбудеться підписання угоди про співпрацю в межах програми «Еразмус+», узгодження магістерських програм студентів факультету міжнародних відносин та Інституту наук політичних спеціальності «Міжнародні відносини» для запровадження подвійних дипломів магістрів, участь у конкурсі проектів «Еразмус КА1» та «Еразмус КА2», а також «Горизонт 2020 Europeas a Global Actor».

Ірина Кузьма