Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Підписано угоду з «Leopolis for Future»

4 грудня 2014 року в Генеральному консульстві Республіки Польща у Львові відбулося підписання угод про співпрацю між польським фондом Leopolis for future та Львівським національним університетом імені Івана Франка, Національним університетом «Львівська політехніка» і Львівською національною академією мистецтв.
Консул Генконсульства Польщі у Львові Марцін Зєнєвіч зазначив, що від початку Революції Гідності в різних середовищах Польщі обговорювали, як можна допомогти українцям, зокрема молоді, яка була активним учасником цих подій і яка є майбутнім своєї країни.
«На початку цього року в колах ґданського бізнесу зародилася ідея щодо стажування українських студентів у Польщі. Це дало б їм можливість особистого розвитку, поляки ділились би своїми управлінськими вміннями, досвідом роботи за світовими стандартами, який би знадобився молодим українцям у реформуванні своєї країни», – розповів Марцін Зєнєвіч.
Відтак, за його словами, головний ініціатор задуму – голова ради фонду Leopolis for future Ґжеґож Валюшевський – провів переговори з польськими бізнесменами, які погодились приймати у своїх компаніях студентів з України. Відбулися також зустрічі з представниками ЛНУ ім. Івана Франка та НУ «Львівська політехніка». І вже в червні 20 студентів цих ВНЗ поїхали на місячне стажування до найкращих польських компаній у сфері банківської справи, енергетичної галузі, страхування, до мерії Ґданська.
Організатори вирішили продовжувати цю справу. Свою ініціативу вони оформили юридично, створивши фонд Leopolis for future. У рамках цього проекту зустрілись із ректорами вже трьох львівських вишів, долучивши Львівську національну академію мистецтв. Відтак, наступного року на стажування до Польщі поїдуть 25 студентів Франкового університету, Львівської політехніки та академії мистецтв.
«Колись люди мого покоління проходили стажування у країнах Європи та США. Для нас це було дуже важливо, тому ми вирішили допомогти у такий спосіб й українцям, – зазначив голова правління фонду Leopolis for future Артур Ґабор. – Ми відбираємо найкращих студентів. Намагаємось не обмежувати спектр спеціалізації, але керуємось насамперед конкретними пропозиціями польських фірм. Українські студенти – освічені, мудрі й інтелігентні люди, які залишили після себе лише чудові враження».
Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник підкреслив, що підписання угод про співпрацю виявляє глибинні закономірності цивілізованого європейського світу. За його словами, дуже важливо будувати майбутнє, інвестуючи в інтелектуальне збагачення молоді. Він подякував польським колегам за допомогу та підтримку, зауваживши, що впродовж останніх десятиріч ми побачили фундаментальні зміни у відносинах між Україною та Польщею на найвищому рівні, які закладають фундамент майбутнього розвитку між країнами.
За словами Артура Ґабора, зараз фонд Leopolis for future започаткував співпрацю лише з вишами Львова та надалі планує її розширити й з іншими містами України.

За матеріалами ІА ZIK