Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Освітній досвід Франції

Упродовж 26-27 листопада 2014 року на запрошення уряду Французької Республіки делегація керівників найбільших університетів України на чолі зі заступником Міністра освіти і науки України Максимом Стріхою перебувала з офіційним візитом у Франції.
Насичена програма перебування в Парижі включала 7 зустрічей із високопосадовцями, представниками дипломатичного корпусу, ради президентів університетів і ради директорів французьких інженерних шкіл. Зокрема, учасники делегації побували в Національному центрі наукових досліджень і відвідали Європейську освітню виставку.
Ректори та проректори провідних ВНЗ України мали унікальну можливість обговорити можливі вектори широкоформатної співпраці під час спілкування з директором Європейського департаменту досліджень та міжнародного співробітництва Патріком Неделекром, Міністром закордонних справ і міжнародного розвитку Лораном Фаб’юсом, Державним секретарем з питань вищої освіти та досліджень Женевєвою Фйоразо, генеральним секретарем Просвітницької ліги Жаном-Марком Руараною. 
На завершення візиту відбулася зустріч ізНадзвичайним і Повноважним Послом України у Французькій Республіці Олегом Шамшурою.
Варто зазначити, що Франції налічується 80 університетів (universites) і близько 300 вищих шкіл (grandes ecoles). Ця країна посідає четверте місце в Європі за кількістю іноземних студентів.
За підсумками спільних обговорень французькі колеги запевнили українську делегацію у підтримці ініціатив щодо широкоформатної академічної співпраці.
Додамо, що Львівський національний університет імені Івана Франка має підписані угоди про співпрацю з Університетом Анже, Французьким культурним центром, Університетом П’єра Марії Кюрі (м. Париж), Університетом Дю Мен, Федерацією «Франція Україна».

Тетяна Шемберко