Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Депутати Бундестагу відвідали Університет

10 грудня 2014 року Ректор Університету зустрівся з представниками делегації німецького парламенту у складі: голови підкомітету парламенту Німеччини з питань культури та освіти за кордоном, доктора Петера Ґаувайлера; віце-голови підкомітету парламенту Німеччини з питань культури та освіти за кордоном, доктора Дітера Дема, секретаря підкомітету парламенту Німеччини з питань культури та освіти за кордоном Ґудруни Людвіґ; депутатів, докторів Еґона Юетнера та Мартіна Рабануса; президента Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана, професора Альфреда Форхеля; голови відділу культури Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Дірка Лехельта.
Професор Володимир Мельник радо привітав німецьких високопосадовців у Львівському університеті, відзначивши що Університет має угоди про співпрацю з 14 університетами Німеччини. «У нас з усіма університетами ФРН налагоджено добру співпрацю, а з Вюрцбурзьким університетом Юліуса Максиміліана – дуже добра. На такому прикладі академічного співробітництва обох університетів я би хотів, аби розвивалася співпраця й наших країн – України та Федеративної Республіки Німеччина», – зазначив Ректор Університету.
Від імені університетської спільноти ЛНУ ім. Івана Франка Ректор Володимир Мельник подякував депутатам німецького парламенту, представникам політичної та наукової еліти, за підтримку українського народу в боротьбі проти східного агресора.
Ректор Володимир Мельник висловив щиру вдячність іноземним колегам за підтримку розвитку Університету щодо розвитку природничих наук. «Ми маємо глибинні культурні зв’язки з Німеччиною. Інтерес до німецької культури, історії, мови постійно зростає. І хоч ми маємо різні культури, але нас об’єднує спільне прагнення до комунікації», – резюмував Ректор.
У рамках візиту делегації депутатів Бундестагу до Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась зустріч зі студентами-учасниками Міжнародної спільної сертифікаційної програми з обчислювальної математики вищого рівня Львівського і Вюрцбурзького університетів, викладачами й аспірантами, які пройшли стажування у Вюрцбурзькому університеті, координаторами Центру німецького права, а також викладачами та студентами факультету іноземних мов, які викладають німецьку мову чи її вивчають.
Доктор Петер Ґаувайлер розповів про організацію роботи очолюваного ним підкомітету з питань культури і освіти за кордоном. За його словами, діяльність підкомітету, як і вся зовнішня політика Німеччини, базується на трьох основних засадах: класичній дипломатії, економіці (фінансах) та політиці культури за кордоном. «Якщо ми хочемо бути добре представленими на світовій арені, то маємо говорити, що наш народ – це народ поетів і мислителів».
Голова підкомітету парламенту Німеччини з питань культури і освіти за кордоном назвав дві основні причини візиту делегації, а саме: для того, щоб висловити своє захоплення Львовом і Львівським університетом, який має міжнародне значення, і щоби показати, що за співпрацею з Вюрцбурзьким університетом стоїть весь німецький парламент. «Ми – у захоплені від концепції спільного розвитку, яку ви розробили, адже через співпрацю ми побачили, що Європа і світ не прагнуть однобічного розвитку», – зазначив доктор Петер Ґаувайлер і запросив студентів та викладачів Університету відвідати Німеччину та її освітні заклади.
Окрім того, представники німецької делегації зустрілися зі студентами зі сходу України та Криму, які навчаються тепер в Університеті.
Під час зустрічі студентів цікавило, чи розглядає німецький уряд можливість створення програми допомоги студентські молоді саме зі сходу України та Криму. Голова підкомітету парламенту Німеччини з питань (закордонної) культури і освіти за кордоном зазначив, що у ФРН немає окремої програми, спрямованої на підтримку кримчан. «Що стосується культури й освіти, то наша країна прийняла однозначну позицію і її підтримав парламент. Ми вбачаємо у діях Росії щодо Криму прямі порушення норм європейського та міжнародного права, а відтак, Німеччина активно долучилася до впровадження ефективних санкцій. Наша мета – дбати про політичне вирішення цього питання, без застосування зброї. Кожен народ має право на самовизначення. І те, що він для себе визначить, ніхто інший не може забрати! Німецьке прислів’я каже: «Малі кроки є більш важливими, ніж великі слова». А тому нам треба спільно робити малі кроки на противагу риториці великої політики», – переконаний Петер Ґаувайлер.

Тетяна Шемберко