Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Стратегія розвитку Правничої школи

У рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Справедливе правосуддя» 20 листопада 2014 року на юридичному факультеті відбувся круглий стіл-дискусія: презентація роботи Комітету зі стратегічного планування юридичного факультету з виконання SWOT-аналізу. У заході взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський, декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко, керівник проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, заступник керівника проекту Наталія Петрова, керівник програм розвитку демократії та врядування Олександр Піскун, голова Апеляційного суду Львівської області Петро Каблак, представники прокуратури Львова, експерти зі стратегічного планування, викладачі, випускники та студенти факультету, а також батьки і представники громадськості. 
Декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко зазначив, що «цей круглий стіл стосується стратегічного розвитку Львівської правничої школи впродовж наступних 5 років. Настав час, коли необхідно зробити переоцінку існуючої стратегії вдосконалення роботи юридичного факультету Університету. За 230 років функціонування факультет пройшов достатньо складний шлях становлення і розвитку, але, попри всі складнощі, нам вдалося зберегти реноме однієї з найкращих правничих наукових шкіл України». Андрій Михайлович докладно розповів про реалізацію проекту «Справедливе правосуддя», у рамках якого відбувся моніторинг на факультеті. «Зовнішня експертиза із надання освітніх послуг на юридичному факультеті, безумовно, дасть можливість врахувати всі сильні та слабкі сторони існуючої правової освіти, щоб зберегти столітню традицію і заслужений статус. Працівники факультету, випускники, студенти, батьки і роботодавці об’єднались для того, щоб накреслити успішну стратегію розвитку факультету».
Керівник проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон подякував адміністрації Університету та деканові юридичного факультету за надану можливість реалізувати перший в Україні проект із вдосконалення якості правничої освіти. «Упродовж трьох років ми працюємо на українських теренах. За цей час нам вдалось провести першу зовнішню незалежну оцінку якості правничої освіти у Львівському університеті. Наш проект має на меті надання експертної підтримки для вироблення правильної стратегії розвитку вибраної структури», – розповів Девід Вон. Він також зазначив, що належна реалізація проекту потребує суспільного обговорення, в процесі якого можуть виникати цікаві ідеї щодо зміни чи вдосконалення представленої стратегії.
Керівник програм розвитку демократії та врядування Олександр Піскун зазначив, що «вироблення належної стратегії розвитку правничої освіти є базисом для регламентування українського правосуддя. Сподіваюсь, що ці доробки, ляжуть в основу реформи правничої освіти та стануть пілотним проектом щодо реформування української системи правосуддя».
Другою частиною заходу була презентація блоків SWOT-аналізу. Доценти юридичного факультету, які ввійшли в число експертів зі стратегічного планування, Андрій Кольбенко і Оксана Жолнович доповіли про сильні сторони факультету, які сприятимуть успіху проекту, та розповіли про загрози, які можуть виникнути на шляху впровадження стратегії розвитку правничої освіти. Так, Андрій Кольбенко окреслив позитивні аспекти діяльності факультету: статусні характеристики Університету та факультету, структурні переваги, якість викладацького складу, напрацювання в науковій сфері, взаємовідносини між студентами й випускниками. Натомість Оксана Жолнович перечислила актуальні загрози, а саме: суспільно-політичні (політико-правова нестабільність законодавства, знецінення вартості вищої освіти), соціально-економічні (інфляція, не відповідність ціна-якість надання освітніх послуг) та демографічні (відтік потенційних студентів за кордон, зменшення чисельності населення).
Експерти Ірина Софінська та Юрій Ничка розповіли про слабкі сторони юридичного факультету, а також про зовнішні умови, які можуть сприяти успіху проекту. Серед можливостей були вказані: грантові програми, що передбачають включення до єдиного європейського наукового й освітнього простору факультету, програми обмінів для викладачів, формування нової корпоративної культури юридичного факультету, нова комунікативна політика, презентація нової правничої освіти.
Під час дискусії на тему «Нові обрії правничої освіти» було проаналізовано можливості та конкурентні переваги правничої освіти у ЛНУ ім. Івана Франка.
На завершення роботи круглого столу було оприлюднені результати SWOT-аналізу, отримано відгуки, пропозиції, зауваження, застереження, а також заслухано нові ідеї для підготовки та впровадження стратегічного плану розвитку факультету на наступні три роки.

Уляна Барановська