Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Рефат Чубаров: Потрібно звільняти окупований Крим!»

19 листопада 2014 року на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч студентів факультету із кримськотатарським політиком, громадським діячем, Головою Меджлісу кримськотатарського народу, Президентом Світового конгресу кримських татар Рефатом Чубаровим. Ініціатори й організатори заходу – учасники ГО Центру «Молода Дипломатія» та адміністрація факультету міжнародних відносин.
У непростий для нашої країни час Рефат Абдурахманович поділився зі студентами своїм баченням викликів, які сьогодні стоять перед Україною і розповів про проблеми, з якими зіткнувся Кримський півострів після російської інтервенції у лютому цього року.
«Я не можу зараз говорити про те, що мені відомі шляхи розв’язання тієї великої світової кризи, спричиненої російською агресією, але, як і кожна людина, яка думає про майбутнє своєї землі, своїх дітей, я намагаюся зрозуміти те, що відбувається, аби в міру своїх можливостей докласти всіх зусиль для того, щоб допомогти і собі, і сусідам, і державі», – розпочав свій виступ Рефат Чубаров.
Голова Меджлісу поділився спогадами про події річної давності, коли Уряд Азарова відхилився від євроінтеграційного курсу України, що стало причиною Революції Гідності та всіх подальших подій як в Україні, так і на міжнародній арені. «Я не можу сказати, що колись, думаючи над відносинами України з Росією, я міг очікувати, що Росія може у прямій формі напасти на нашу країну», – зізнався Рефат Чубаров.
«26 лютого, коли фактично проросійські сили Криму призначили свою позачергову сесію, я отримав дані, що вони будуть ухвалювати звернення до Путіна, але і тоді я думав, що це буде чергове звернення щодо допомоги, але не щодо прямого втручання», – розповів Голова Меджлісу.
Того ж 26 лютого кримськотатарський народ спільно з проукраїнськими силами півострова було проведено багатотисячний мітинг під стінами кримського парламенту під гаслом «Збереження територіальної цілісності України та недопущення ухвалення Верховною Радою АР Крим рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії». «Тоді ми заледве уникли прямих зіткнень із проросійськими силами, та нам вдалося зірвати сесію. І ми розійшлися ввечері переконаними, що запобігли загрозі, яка нависла над Кримом і Україною», – розповів Рефат Чубаров.
Проте вже вранці наступного дня озброєні люди ввійшли у кримський парламент. Саме тоді розпочалась окупація Криму. «Вся складність ситуації в тому, що зараз усі розуміють, що саме тоді відбулося, як і те, що відбувається зараз. Росія порушила все, що будувалося у міжнародній правовій системі після Другої світової війни. Водночас діяльність усіх міждержавних інституцій виявилася неспроможною протистояти одній із країн-членів ООН, яка просто почала все руйнувати», – зазначив Глава Меджлісу. За словами Рефата Чубарова, президент РФ вигідно для себе використав складну усталену процедуру прийняття рішень у процесі міждержавного регулювання глобальних викликів, чим фактично унеможливив швидке розв’язання конфлікту.
Рефат Абдурахманович зазначив, що сьогодні є три надзвичайно важливі для розуміння ситуації фактори, які можуть на неї вплинути: «Перший – наш внутрішній. Дуже багато залежить від того, наскільки ми будемо готові згуртуватися. Це те, що я називаю тотальною мобілізацію духу. Усі сфери країни повинні бути мобілізовані. Нам треба забирати свою територію, потрібно звільняти окупований Крим, взяти під контроль усі кордони нашої держави». Тільки за цієї умови, за словами Рефата Чубарова, другий фактор – міжнародний – буде більш ефективним і допоможе світовій спільноті вплинути на ситуацію в Україні.
Третій фактор, зазначає Рефат Чубаров, – внутрішньоросійський. «На жаль, уже не вперше людство стикається з тим, що десятки мільйонів людей можна просто зомбувати, що ті одвічні цінності, які кожен має приймати з молоком матері, люди відкидають через пропаганду і вплив на їхню свідомість. Це було в нацистській Німеччині. Частково ми це явище спостерігали у сталінському СРСР. І це ж сьогодні відбувається у «путінській» Росії. Вважаю, що російське суспільство має шанс пробудитися, якщо ми вчасно мобілізуємо наш дух, а міжнародний тиск вплине на формування поведінки російської спільноти і саме населення РФ через дискомфорт у власних головах, через економічні сфери й обмеження їхніх можливостей, вирішать змінити курс своєї країни», – висловив сподівання високоповажний гість.
Відповідаючи на запитання майбутніх дипломатів, Голова Меджлісу кримськотатарського народу розповів про нинішню ситуацію у Криму й панівні настрої серед місцевого населення. За словами Рефата Чубарова, є величезна різниця між тим, що декларує російська влада, і тією ситуацією, яка насправді є у Криму. Допити, тиск, залякування, викрадення людей і постійний контроль ФСБ – ті реалії, які сьогодні стали нормою для Криму. «Проблеми, які сьогодні є у Криму, – більш глобального характеру і ми маємо про це говорити. Обов’язково прийде час, коли свавілля, яке зараз коїться на півострові, ляже в основу певних судових рішень. У мене в цьому немає сумнівів, бо так завжди було в історії людства», – зазначив Рефат Чубаров.
Також він впевнено заявив, що зараз не може йтися про підпільне збройне протистояння російським окупантам, оскільки збройний спротив тільки спровокує ескалацію насильства в регіоні.
Щодо планів російської влади переписати наново історію Криму, то Голова Меджлісу наголосив на важливості адекватного розуміння історичного процесу, зазначивши, що чимало українців і досі живе згідно зі стереотипами, нав’язаними радянськими пропагандистськими підручниками: «У нас великі пласти власної історії, але на це все ми дивимося так, як свого часу нам «намалювали» у XVIII, ХІХ, ХХ століттях у Москві. І нам ще доведеться всю нашу історію переосмислити та вивчити заново».
«Сьогодні я думаю про спасіння кримських татар, але я розумію, що цього ніколи не відбудеться, якщо не врятується Україна. Тому зараз ключовий момент у кримському питанні полягає в тому, чи зможе українська влада врятувати і зміцнити нашу з вами країну. Або ми – всі разом, або ми зникнемо…Теж разом», – зазначив Голова Меджлісу, відповідаючи на запитання «Наскільки активно допомагає українська влада кримськотатарському народу?».
Будь-які міркування про можливість віддати хоча б клаптик території агресору для того, щоб зберегти державну незалежність, Президент Світового конгресу кримських татар назвав марними: «Ніхто і ніколи не зупиняв агресора через поступку території і тому хочу, щоб ми розуміли, що війна в Україні розпочалася з Криму і повинна закінчитися його звільненням. Тільки після цього ми зможемо сказати, що ми відбулися як Україна і як українці».
На завершення зустрічі Рефат Чубаров зазначив, що йому надзвичайно приємно зустрітися зі студентами Львівського національного університету імені Івана Франка. Зі свого боку, в.о. декана факультету міжнародних відносин Ігор Бик подякував гостю за цікаву розмову, а студентам – за вдумливі запитання.

Олег Вівчарика
Фото автора