Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Наша аlma mater сьогодні

Львівський національний університет імені Івана Франка – один із найпрестижніших вищих ­нав­ча­ль­них закладів не лише України, а й Європи. Він гідно представляє українську академічну спільноту в світі. Підписано 76 договорів про співпрацю зі зарубіжними установами. Львівський університет разом із десятьма університетами європейських країн виборов наступний етап програми Євросоюзу “Еразмус – Мундус”. Львівський національний університет імені Івана Франка здійснює активну діяльність щодо підписання Хартії європейських університетів.
У структурі Університету функціонують 18 факультетів, 3 коледжі, 7 науково-дослідних інститутів, Інститут післядипломної освіти, Астрономічна обсерваторія, Ботанічний сад, Наукова бібліотека, 6 музеїв. Готують фахівців відповідно до отриманих ліцензій за 16 галузями, 52 напрямами та 91 спеціальністю на сімнадцяти факультетах, трьох коледжах і двох філіях у м. Самборі та у м. Червонограді. Університет співпрацює із загальноосвітніми навчальними закладами не лише Львівщини, а й Івано-Франківської, Тернопільської, Рівненської, Волинської, Черкаської областей.
За підсумками наукової діяльності Львівський національний університет імені Івана Франка посів перше місце серед класичних університетів. На Львівському фестивалі науки-2010 наш Університет представляли фізичний, геологічний, біологічний, хімічний факультети, факультет електроніки і науково-технічний та навчальний центр низькотемпературних досліджень (НТНЦНД), де презентували свої розробки, винаходи.
Улітку 2009 року Університет одержав статус самоврядного, дослідницького університету. У Львівському національному університеті імені Івана Франка значну увагу надають розвиткові інклюзивної освіти. У вересні 2009 року підписано наказ “Про затвердження плану дій щодо запровадження інклюзивного навчання…”. На виконання цього наказу в Університеті створено робочу групу, до складу якої ввійшли Педагогічний коледж, кафедра психології та кафедра загальної і соціальної педагогіки.
У 2010 році, відповідно до отриманих ліцензій, розпочато набір студентів на нові напрями та акредитовано спеціальності. На факультеті іноземних мов відкрито кафедру міжкультурної комунікації та перекладу; на юридичному – адміністративного та фінансового права, теорії та філософії права, а на факультеті культури та мистецтв – спеціальність “хореографія”. 2009–2010 навчального року розпочато підготовку фахівців за освітньо-професійною програмою магістр зі спеціальностей “Фізика”, “Фізика твердого тіла”, “Астрономія” з дворічним терміном навчання.
На засіданні ректорату Львівського національного університету імені Івана Франка 5 липня 2010 року ухвалено рішення про створення першої в Україні Лабораторії фольклористичних досліджень – дослідження і популяризація українських фольклорних традицій, формування відкритого електронного архіву фольклорних записів, зібраних під час навчальних практик у різних куточках України, створення аудіо- та відеотеки фольклорних матеріалів.
2010–2011 навчального року введено в дію нові навчальні плани, відповідно до яких студенти матимуть змогу вільно вибирати гуманітарні дисципліни. Зокрема, студентам-другокурсникам запропоновано такий перелік: психологія; етика; етика й естетика; теорія економічних відносин у природокористуванні; історія Львівського університету; історія європейського мистецтва; європейська цивілізація; моральна культура спілкування та етикет; основи педагогіки та психології; історія філософії; культурний та національний феномен Львова.
У 2010 році вперше всеукраїнську олімпіаду для студентів з англійської мови проведено на базі факультету іноземних мов.
Наукові об’єкти Університету – національне надбання України:

  • Фонд рукописних, стародрукованих та рідкісних книг наукової бібліотеки

  • Університету (Бібліотека створена у 1608 р.)

  • Науково-дослідний комплекс апаратури для вивчення штучних небесних тіл ближнього космосу Астрономічної обсерваторії Університету (АО створена у 1769 р.)

  • Гербарій (створений у 1783 р.)

  • Ботанічний сад (створений у 1852 р.)

  • Наукові фонди та музейна експозиція Зоологічного музею (Музей створений у 1823 р.)

  • Колекція культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків (створена у 1995 р.)

У Центрі культури та дозвілля працює понад 10 мистецьких колективів і гуртків, 5 із яких є народними: Народна капела бандуристок “Зоряниця”, Народна чоловіча хорова капела “Прометей”, Народний камерний оркестр, Народний ансамбль пісні і танцю “Черемош”, Народний дівочий хор “Ліра”.
В Університеті функціонує Навчально-професійний театр “Просценіум”, який надає необхідні умови для практичної підготовки митців сценічної діяльності.

 

Категорія: №1, січень 2011 р.