Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Дорогі студенти, аспіранти, випускники, викладачі та працівники Львівського національного університету імені Івана Франка!

Сердечно вітаю із початком ювілейного року нашого Університету – одного із найдавніших і найпрестижніших університетів України та Європи.
До 350-літнього літопису Львівського університету золотими літерами вписано імена видатних учених, письменників, митців, політичних і громадських діячів – випускників Університету, імена яких увійшли в українську та світову науку й культуру.
Наука, яку творили у Львівському університеті, належить усьому людству. Учені різних епох формували академічні традиції нашого Університету. Завдяки цій праці він утверджувався, охоплював щораз більшу кількість студентів і викладачів, розширював свій науковий потенціал.
Пам’ятаймо про тих викладачів та студентів, які у нелегких, часом і трагічних умовах боролися за Український Університет у Львові, помираючи в тюрмах і концтаборах.
Університет уже три з половиною століття перебуває в центрі освітнього, мистецького та політичного життя не лише Львова, а й України та Східної Європи, творить фундаментальні науки, відроджує духовну культуру, зберігає середовище інтелектуальної свободи та поваги до гідності кожної людини, є силовим центром притягання для тих, хто прагне служити Істині, відкриваючи таємниці Природи і Людини.
Львівський університет останнє сторіччя формувався під впливом великого мислителя, видатного сина українського народу Івана Франка. Його слова: “Якби ці люди зуміли віднайти український національний ідеал, оснований на тих самих свободолюбивих думках, якими вони пройняті, і якби повернули свої великі сили на працю для того ідеалу серед рідного народу, якби поклали свої голови в боротьбі за той ідеал, справа вільної автономної України стояла б як справа актуальна” – донині спонукають кожного із нас укладати своє життя з усвідомленням ваги національної гідності та відповідальності за творення повсякденного сучасного буття української нації.
Університет сьогодні живе завдяки сотням учених, викладачів та десяткам тисяч студентів – тим, чиї дії, твори, слово долають кордони, розбивають кригу непорозумінь, формують нові погляди на життя. Університетська спільнота здобуває та поширює нові знання, творить національну культуру, розвиває міжнародну співпрацю, понад усе цінує академічні традиції та відстоює ідеали Cвободи.
Університетське життя є багатогранним: для випускників – це спогади про минуле, юні студентські роки, для нинішніх студентів – це здобуття знань, становлення їхніх особистостей, для викладачів і працівників – це творення науки і можливість передавати свої знання і досвід, фундаментальні цінності, що переходять із покоління в покоління, проникають у душі молодих людей і надихають їх удосконалювати суспільство, ушляхетнювати помисли і дії кожної людини.
350-річчя Університету – свято, з яким пов’язане минуле й сьогодення, час роздумів про прийдешнє. Доля України, майбутнє Львівського національного університету імені Івана Франка залежить насамперед від нашої самовідданості та працьовитості, від нашої громадянської позиції, послідовності та рішучості дій кожного з нас. За покликом власного сумління й за велінням серця маємо відстоювати свою національну гідність, захищати державотворчі позиції, берегти і розвивати рідну українську мову, творити і поширювати та популяризувати серед інших народів національну духовну культуру, виховувати покоління свідомих українців, які б гідно представляли нашу державу в європейському й світовому багатовимірному просторі.
Бажаю усім сили творчого духу, нестримного прагнення до нових знань та відкриттів, успіхів у здійсненні великої місії – служінню ідеалам мудрості, освіченості і добра на благо Університету й України.

Ректор Іван Вакарчук

 

Категорія: №1, січень 2011 р.