Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Юрист-міжнародник із Вашингтону про перспективи захисту Україною своїх міжнародних прав

2 лютого 2015 року на факультеті міжнародних відносин відбулась відкрита лекція юриста Департаменту міжнародних судових та арбітражних процесів американської юридичної фірми «Foley Hoag» Юрія Пархоменка на тему: «Перспективи захисту Україною у Міжнародному Суді ООН своїх міжнародних прав, порушених Російською Федерацією: погляд юриста-міжнародника з Вашингтону».
«Ми продовжуємо добру традицію факультету міжнародних відносин – спілкуватись і зустрічатися з відомими людьми, професіоналами нашого фаху. Сьогодні у гостях – один із, на мою думку, найкращих випускників факультету – Юрій Пархоменко. Він спеціалізується на міжнародному публічному праві та вирішенні міжнародних спорів», – зауважив професор Маркіян Мальський. 
Зокрема, Юрій представляв інтере­си суверенних держав (Грузії проти Російської Федерації, Хорватії проти Словенії, Еквадору проти Сполучених Штатів Америки, Республіки Філіппіни проти Китайської Народної Республіки й багатьох інших) перед Міжнародним Судом ООН, Міжнародним Трибуналом із морського права, Міжнародним центром з урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС) та іншими арбітражними органами в міжнародних спорах щодо захисту прав людини, застосування збройної сили, встановлення суверенітету, делімітації морських і сухопутних кордонів, тлумачення й застосування міжнародних договорів, захисту навколишнього середовища, а також захисту інвестицій.
Юрій Пархоменко, крім Львівського університету, навчався також у Лундському Університеті (Швеція), Флетчерській Школі права та дипломатії Університету Тафтса (США), Гарвардському Університеті (США)», – зазначив Маркіян Мальський.
«Тема лекції стосується перспектив України в Міжнародному Суді ООН щодо притягнення Росії до відповідальності за міжнародно-правові злочини, які вона застосувала до нашої держави. З упевненістю можу сказати, що перспективи є. І, до того ж, серйозні, – розпочав лекцію Юрій Пархоменко. – Якщо буде політична воля вищого керівництва України, то юристи-міжнародники без вагань зможуть оформити відповідні позови та віднайти потрібні рішення у вирішенні російсько-українського конфлікту. Чому важливо серйозно розглядати можливість подання позову України до Міжнародного Суду ООН? По-перше, це додатковий важіль впливу на Росію, оскільки очевидна асиметричність будь-яких переговорів».
Юрист зазначив, що жодна держава не хоче бути визнана на рівні Міжнародного Суду правопорушником міжнародного права, навіть Росія. «По-друге, якщо Суд визнає міжнародно-правову відповідальність цієї країни, то рішення на користь України дасть можливість вимагати від Росії реституцію, компенсацію або сати­сфакцію. Особливо важливою є ре­сти­ту­ція, яка може мати юридичний і матеріальний характер», – наголосив Юрій Пархоменко.
За словами юриста, Росія, звичайно, не буде швидко виконувати рішення суду в разі, якщо Україна подасть позов, але з часом все-таки буде змушена це зробити. Під час лекції доповідач широко окреслив юридичні аспекти міжнародного права, проаналізувавши деякі статті Статуту ООН, зокрема ст. 34, 35 і 93. «Оскільки Україна і Росія – члени ООН, то вони, відповідно, змушені виконувати Статут цієї організації, і Росія не має права висувати жодних заперечень щодо цього. Вона лише може оскаржити прийнятність позову», – вважає Юрій Пархоменко. Крім того, правник зазначив, що держава не може бути притягнута до відповідальності без згоди однієї із сторін. Для подання згоди існує декілька шляхів, зокрема міжнародні конвенції. Україна зможе зіслатися на ці договори за умови, якщо немає можливості вирішити конфлікт дипломатичним шляхом або за допомогою арбітражу.
Також під час лекції Юрій Пархоменко закцентував увагу на методологічних засадах встановлення спорів, зазначивши, що юрисдикція може існувати або ж її можна встановлювати.
Студентів факультету міжнародних відносин цікавило й те, чи є в України шанси довести в Міжнародному Суді факт фінансування тероризму з боку Росії. Юрій Пархоменко зазначив, що можливості є, адже в міжнародному праві зазначено, що фінансування – це не тільки гроші, а й будь-яка інша сила, як-от техніка, зброя чи одяг. Так само є перспектива доведення того факту, що саме Росія збила малазійський літак MH-17 влітку 2014 року в (суверенному!) повітряному просторі України. «Зазначу, що застосування сили та зброї в міжнародному праві завжди було найбільш чутливим питанням, тому до цього потрібно ставитися особливо уважно», – зауважив Юрій Пархоменко. За словами юриста, Крим теж може бути наш. Для цього є всі необхідні механізми та норми міжнародного права, потрібна лише політична воля найвищого керівництва держави.

Ірина Кузьма
Фото Олега Вівчарика