Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Українсько-польська академічна співпраця

Делегація Львівського національного університету імені Івана Франка у складі: Ректора Володимира Мельника, проректора з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’яна Лозинського, декана геологічного факультету Миколи Павлуня з дводенним робочим візитом відвідала Республіку Польщу.
З метою  досягнення найвищого рівня наукових досліджень, навчання та підготовки кадрів Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Володимир Мельник і ректор AGH Науково-технічного університету Республіки Польща, професор Тадеуш Сломка підписали угоду про співпрацю між університетами.
«Налагодження академічного співробітництва стосується передусім ініціювання та розвитку партнерства в головних напрямах прикладних наукових досліджень (у сфері природничих наук і нанотехнологій), що здійснюватиметься на базі науково-дослідних лабораторій обох університетів.  У рамках угоди також передбачено вдосконалення програм навчання й організації дидактичного процесу. Особливу увагу закцентовано на наукових стажуваннях викладачів і студентів», – зазначив Ректор Володимир Мельник. За словами Володимира Петровича, під час переговорів ректори університетів домовились про впровадження спільної системи навчання й видання дипломів згідно з погодженим змістом програм.
Підписана угода відкриває перспективні можливості щодо реалізації спів­праці для початку на базі геологічних факультетів українського та польського вишів.
Детальніше про напрями співробітництва геологічного факультету з колегами з AGH Науково-технічного університету розповів декан, професор Микола Павлунь. «Під час зустрічі йшлося про підготовку та реалізацію спільних наукових проектів із різних напрямів геолого-геофізичної науки й екологічної геології, зокрема формування й видання наукового журналу, про спільну участь у конкурсах на отримання європейських наукових ґрантів, читання лекцій, особливо в розрізі наукових шкіл і напрямів геологічного факультету – мінералогічної школи професора Є. Лазька, термобарогеохімічної професора М. Єрмакова, обміну студентами, проведення навчальних геолого-геофізичних і еколого-геологічних практик, використання сучасних приладів та апаратури в Кракові для прецизійних мінералого-геохімічних досліджень і публікацій спільних статей, стажування науковців», – поділився Микола Миколайович. Ця ж угода, за словами професора, дає змогу започаткувати та розширити співпрацю і в інших навчально-наукових галузях, зокрема в матеріалознавстві, електроніці, інформаційних технологіях, фізиці та прикладній інформатиці й математиці, електроніці, автоматиці, інформатиці та біомедичній інженерії. «З усього було видно, що колектив академії зацікавлений у реальній співпраці, високо оцінює науковий потенціал нашого Університету, що вселяє впевненість у різноманітній та успішній реалізації запланованих проектів», – підкреслив декан геологічного факультету Микола Павлунь.
Тож тепер декани відповідних факультетів нашого Університету вже найближчим часом зможуть обговорити з польськими колегами деталі академічної співпраці.
Зазначимо, що AGH Науково-технічний університет (AGH-НТУ) – це один із найдавніших і найбільш відомих технічних університетів  Республіки Польща, який готує висококваліфікованих спеціалістів за 33 напрямами та понад 170 спеціальностями. У цьому  університеті на 15 факультетах навчається більше 35 тисяч студентів, працює понад 4 тисячі викладачів і співробітників, займаються дослідженнями 500 незалежних експертів. AGH Науково-технічний університет має потужну наукову базу – понад 600 лабораторій та співпрацює з 156 академічними центрами, а також відомими світовими компаніями: IBM, Valeo, Comarch, Motorola, L.G. Philips, RWE Power AG, Lafarge, Cemex, Delphi, Siemens, KGHM.

Тетяна Шемберко