Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

«Сміливість надії» Алесандро Салаконе

Італійський історик, представник Спільноти святого Егідія Алесандро Салаконе відвідав ЛНУ ім. Івана Франка, де прочитав студентам-історикам лекцію на надзвичайно актуальну на сьогодні тему – суспільної гуманізації.
«Мені особливо приємно знаходитись сьогодні в одному з найкращих університетів України, у колективі молодих людей, які вивчають історію, цікавляться історією, і врешті-решт, творять її. Ця зустріч відбувається в період, коли Україна перебуває на перехідному історичному етапі, що, як показують мої дослідження, є сприятливим часом для змін», – розпочав бесіду Алесандро Салаконе.
У лекції під назвою «Сміливість надії» італійський історик розкрив проблему маленької людини в глобалізованому світі. «Оглядаючись на наше історичне минуле, бачимо, що революцію починали молоді люди, які мали сміливість мріяти, і їхня мрія стала початком суспільної зміни. Рік тому я, як і весь світ, пильно стежив за подіями на Майдані в Києві, дивились на тих молодих людей, які віддали своє життя за свободу. Це люди, які зробили вклад у краще майбутнє України. Так, маємо приклад молоді як «сподвижного двигуна», молоді, яка гуманізує глобалізований світ», – зазначив пан Салаконе. У розумінні доповідача «бути глобалізованим не означає бродити по Фейсбуці чи інших соціальних мережах, а бути активним співтворцем світу, нести відповідальність за власну свободу й свободу інших людей».
Алесандро Салаконе розповів про Спільноту святого Егідія, що з’явилась у Римі в 1968 році завдяки ініціативі 19-річного юнака Андреа Ріккарді. Він зібрав групу ліцеїстів-однолітків, які втілювали в життя євангельські настанови. Невеличка група молодих людей почала свою діяльність із відвідин римської периферії – бараків, які на той час оточували місто Рим і де мешкало багато бідних. Сьогодні Спільнота святого Егідія нараховує близько 10 тисяч людей по всьому світу.
«Андреа Ріккарді розпочав зміну світу з себе, і знайшов однодумців. Він став прикладом того, як молода людина взяла на себе відповідальність за долю інших людей, втілила свою мрію в життя, гуманізовуючи світ. Спільнота святого Егідія – це не приклад чергової волонтерської організації, а зразок перетворення людської віри в справу світової общини», – резюмував італійський історик Салаконе.
Члени Спільноти святого Егідія в Україні п. Ольга та п. Петро поділились власним дос­відом участі в заходах Спільноти. «Уже 7 років у Києві функціонує організація «Молодь за мир», яка є так званою гілкою Спільноти святого Егідія. Ми з колегами прагнемо наповнити цей світ добром і людяністю, щирістю та справедливістю. Спілкуючись із безхатченками, жебраками, літніми людьми в геріатричних пансіонатах ми спілкуємось з індивідуальностями, особистостями, історії життя яких змінюють нас, допомагають нам бути людьми», – розповіла п. Ольга.
Член Спільноти святого Егідія у Львові п. Петро закликав учасників заходу долучатись до ініціатив Спільноти, адже «навіть звичайні люди можуть робити великі речі».

Уляна Барановська
Фото Олега Вівчарика