Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Global Understanding

Львівський національний університет імені Івана Франка перший і єдиний в Україні реалізовує експериментальний проект із набуття унікального досвіду комунікації за допомогою новітніх інформаційних технологій, започаткований у рамках міжнародної ініціативи університетів світу «Global Academic Initiatives». У співпраці з Університетом Східної Кароліни (США) на факультеті міжнародних відносин для студентів різних спеціальностей запроваджено навчальний курс «Global Understanding», метою якого є поглиблення знань про суспільні та культурні особливості країн і народів світу й удосконалення навичок із міжнародної комунікації. 
12 українських студентів, які під час конкурсного відбору продемонстрували високий рівень знання іноземної мови й такі особистісні характеристики, як відкритість і комунікабельність, прагнення пізнавати нове, уміння працювати в тандемі та в колективі, упродовж 17 лютого – 21 травня 2015 року беруть участь у пілотному проекті «Global Understanding», по завершенню якого отримають сертифікати міжнародного зразка.
Головним компонентом занять є безпосередні дискусії між студентами Львівського національного університету імені Івана Франка зі своїми колегами з країн інших трьох континентів (Північної Америки, Африки, Азії) у реальному часі (за допомогою відеоконференцій і чату).
У реалізації проекту впровадження навчального курсу «Global Understanding» ЛНУ ім. Івана Франка співпрацює з університетами-партнерами – Університетом Східної Кароліни (США), Jimma University (Ефіопія), Shandong University (Китай).
26 березня 2015 року в конференц-залі факультету міжнародних відносин відбулась презентація спільних студентських проектів, які підсумовують завершення першого етапу українсько-американського міжкультурного діалогу в рамках навчального курсу «Global Understanding».
Студенти обох країн підготували презентаційні матеріали на со­ціальну, культурну, освітню й філософську тематику. Зокрема, особливе зацікавлення викликали топіки «Changes between generations», «Grandparents and grandchildren: what can we teach each other?», а також розповіді про видатних людей, діяльність яких мала вплив на розвиток США та України. Студенти спробували здійснити мандрівку в часі, презентуючи власні проекти на тему: «Опишіть своє життя у 35 років». Молоді люди емоційно й захоплено ділилися своїми напрацюваннями, демонструючи високий рівень знань з англійської мови та світоглядну обізнаність. Робота в тандемі з американськими колегами не лише дала можливість удосконалити мовленнєві навики, а й налагодити дружні відносини зі студентами з іншого континенту.
У реалізації експериментального проекту – впровадження навчального курсу «Global Understanding» – беруть участь доценти кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Світлана Пик, Петро Кузик, Наталія Шаленна та асистент Роман Шипка.
За словами однієї з координаторів проекту Світлани Пик, наступним етапом навчального курсу буде співпраця студентів-міжнародників Львівського національного університету імені Івана Франка з колегами з Ефіопії та Китаю.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика