Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

18 березня 2015 року на факультеті електроніки відбувся вечір, присвячений пам’яті Тараса Шевченка та Василя Симоненка.
Зі вступним словом про геніальних українських поетів і їх внесок у становлення та розвиток національної літератури й культури звернувся до присутніх натхненник та організатор традиційних Шевченківських свят – доцент кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій Іван Хвищун.
Схожість творчої манери й духовна спорідненість Тараса Шевченка та Василя Симоненка спонукають до цілісного осмислення мистецького світу поетів. Подібність образів, спільність поглядів на долю України, співзвучність тем і мотивів поезії засвідчують, що Василь Симоненко – продовжувач традицій Великого Кобзаря.
«Сьогоднішній Шевченківський вечір присвячений пам’ятним датам – 175-річчю від дня виходу у світ однієї із найдорожчих кожному українцю книг – «Кобзаря» Тараса Шевченка та 155-ій річниці від часу видання його останнього прижиттєвого доповненого видання», – розповіли ведучі вечора.
Під час літературно-музичної композиції студенти представили постать Тараса Шевченка як Поета, Художника й Людину, підсиливши свої виступи цитуванням листів, щоденника, уривків автобіографічних повістей Шевченка, а також спогадів його сучасників.
Студенти-електроніки зіграли невелику теат­раль­ну сцену про дитинство Тараса Шевченка, коли він, малий, вів діалоги зі своєю сестрою Катрею. Під час вечора студенти також читали поезію Тараса Шевченка під музичний супровід, переплітаючи декламації з біографічними фактами життя письменника, майстерно представляли фрагменти його геніальних творів і пригадували епізоди мандрів Шевченка Україною.
Завершили Шевченківський вечір традиційним спільним виконанням «Заповіту».

Ірина Кузьма.

Фото Олега Вівчарика